Zahraniční analytici
Jurij Podoljaka

Dovoluji si upozornit (pro ruštináře) na ukrajinského (Rusky hovořícího) analytika Jurije Podoljaku. Asi mimo (formálně?) KSB, ale rozhodně stojí za poslech - má navíc (podle mého názoru) dobrý cit pro výběr témat, dobrou hierarchizaci podle důležitosti.


https://www.youtube.com/channel/UCSQSxUJb4zH1SEpzNerSLLg/featured


Dovoluji si upozornit (pro ruštináře) na ukrajinského (Rusky hovořícího) analytika Jurije Podoljaku. Asi mimo (formálně?) KSB, ale rozhodně stojí za poslech - má navíc (podle mého názoru) dobrý cit pro výběr témat, dobrou hierarchizaci podle důležitosti. https://www.youtube.com/channel/UCSQSxUJb4zH1SEpzNerSLLg/featured
Upravené 21. 2. 2021 o 08:56

rozhodně stojí za poslech

Potvrzuji. Třeba jenom jeho 2 aktuální videa k Texasu.


Катастрофа в Техасе: вчера это считалось невозможным, сегодня – реальность, что ждать завтра? (10 minut)
(zde v čase 5:40 zajímavá mapka rozdělení energetických sítí v USA - že by předpřipravená perforace pro dělení unie?)


Катастрофа Техаса (2): бывает раз в 30 лет говорите? А каждый год не хотите? (18 minut)


Jazyková poznámka k Podoljakovi:


  • mluví sice rychle, ale přesto jsem mu docela rozuměl
  • akorát je třeba počítat s tím, že (Ukrajinci) neumí “g” a místo toho říkají “h” (podobně jako Rusové sice umí “g”, ale neumí “h” a říkají “ch”)

Ohledně Texasu je tady na fóru založeno téma zde
https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/578/usa-zasiahla-snehov%C3%A1-b%C3%BArka-varovania-sa-t%C3%BDkaj%C3%BA-150-mili%C3%B3nov-%C4%BEud%C3%AD


ale musím se přiznat, že jsem to asi podcenil.
Mejnstrým to moc neozvučuje (články sice nějaké jsou, ale nějak záhadně nevydrží v hedlajnech).
Další zrada je, že na fotkách i videích nejsou moc žádné přívaly sněhu (je to tak nějak ve stylu Nohavici “...a u Muzea čtyři”). Jenomže problém jsou mrazy.
Dle Podoljakových videí jde o megakatastrofu velkých rozměrů, která je možná jenom na začátku: počasí jako startér. Je to dané nejenom nečekaně silnými mrazy, ale i podpořené různými “systémovými” nastaveními. Jako jsou podle něho např. plovoucí tarify elektřiny pro domácnosti.


[quote="pid:4409, uid:292"]rozhodně stojí za poslech[/quote] Potvrzuji. Třeba jenom jeho 2 aktuální videa k Texasu. Катастрофа в Техасе: вчера это считалось невозможным, сегодня – реальность, что ждать завтра? (10 minut) (zde v čase 5:40 **zajímavá** mapka rozdělení energetických sítí v USA - že by předpřipravená perforace pro dělení unie?) Катастрофа Техаса (2): бывает раз в 30 лет говорите? А каждый год не хотите? (18 minut) Jazyková poznámka k Podoljakovi: * mluví sice rychle, ale přesto jsem mu docela rozuměl * akorát je třeba počítat s tím, že (Ukrajinci) neumí “g” a místo toho říkají “h” (podobně jako Rusové sice umí “g”, ale neumí “h” a říkají “ch”) Ohledně Texasu je tady na fóru založeno téma zde https://ksbforum.eu/index.php?u=/topic/578/usa-zasiahla-snehov%C3%A1-b%C3%BArka-varovania-sa-t%C3%BDkaj%C3%BA-150-mili%C3%B3nov-%C4%BEud%C3%AD ale musím se přiznat, že jsem to asi podcenil. Mejnstrým to moc neozvučuje (články sice nějaké jsou, ale nějak záhadně nevydrží v hedlajnech). Další zrada je, že na fotkách i videích nejsou moc žádné přívaly sněhu (je to tak nějak ve stylu Nohavici “...a u Muzea čtyři”). Jenomže problém jsou mrazy. Dle Podoljakových videí jde o megakatastrofu velkých rozměrů, která je možná jenom na začátku: počasí jako startér. Je to dané nejenom nečekaně silnými mrazy, ale i podpořené různými “systémovými” nastaveními. Jako jsou podle něho např. plovoucí tarify elektřiny pro domácnosti.
Upravené 21. 2. 2021 o 10:06

Mám na FB v přátelích jednoho Čecha žijícího v Houstonu. Napsal:


Tak jsme prěstáli 5 dnů mrazů v Houstonu, bez elektriky a bez vody. Dnes voda strasne pomalu teče, ale můżeme si naplnit kontejnery ,(5ti galonový container ti natece za 1/2 hodiny) vodu ohřát a umít se.
Topeni jeste nejde, (k topeni potrebujeme vodu!!) ale prez den je uz 8°C, tak to jde. V noci je nejak kolem -2 aż -4. podle toho kde.
Mame zapnuté vařiče na kamnech, to pomáhá.
Na piti vodu musime prevařit!
Vcera jsem koupil "podpultovku", pitnou vodu, 32oz.(1 litr) za $2.50 každou, normálně stoji 95c!🤔
Jinak v obchodech je otevřeno, ale nic tam neni. Ani chleba. My jime pastu s čimkoliv, na kyselo, na sladko, a slanou s různymi omačkamy.
26 lidi umřelo mrazem a 22 umrřelo otravou monoxidem uhliku!
A to bylo jenom nejakych -12, -10c.,
To vsechno vrhá moc špatné světlo na USA!
Nebylo to nic hezkeho.


Mám na FB v přátelích jednoho Čecha žijícího v Houstonu. Napsal: Tak jsme prěstáli 5 dnů mrazů v Houstonu, bez elektriky a bez vody. Dnes voda strasne pomalu teče, ale můżeme si naplnit kontejnery ,(5ti galonový container ti natece za 1/2 hodiny) vodu ohřát a umít se. Topeni jeste nejde, (k topeni potrebujeme vodu!!) ale prez den je uz 8°C, tak to jde. V noci je nejak kolem -2 aż -4. podle toho kde. Mame zapnuté vařiče na kamnech, to pomáhá. Na piti vodu musime prevařit! Vcera jsem koupil "podpultovku", pitnou vodu, 32oz.(1 litr) za $2.50 každou, normálně stoji 95c!
744
5
4
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept