Mimo kategórií
Ako sa učí mozog

626fa3304f3db
Náhodou som na internetoch, facebookoch ci kde našiel obrázok. Zaujímavé na ňom je, že na prvý pohľad každý vidí dve tváre, tie pri kemni stromu. Ale keď sa pozriete bližšie, tak uvidíte ďalšie tváre, ktoré sú umiestnené vyššie na konároch stromu.
U mňa to vyzeralo takto - prvý pohľad 2 tváre. Po 4 sekundách som uvidel ďalšie 4 tváre. Po 3 sekundách ďalšie 3 tváre. Nakoniec po ďalších 5 sekundách som uvidel ešte jednu tvár na vrchu stromu. Takže po 15 sekundách som videl na obrázku 10 tvárí. Ale čo je zaujímavé, potom pri ďalšom pohľade som ich tam ihneď videl 10 na prvý šup. Mozog sa naučil za 15 sekúnd rozpoznávať tváre na strome. Ale keď som chcel znova vidieť iba strom a konáre, tak sa to už nedalo. Už som dokázal vnímať len oba - tváre + strom.
Veľa ľudí dneska sa naučilo vnímať len strom a tváre už vidieť nedokážu. Akoby stratili plastičnosť mozgu. Ako sa aj hovorí ohýbaj ma mamko pokým som ja janko. Ked ja budem jano neohneš ma mamo. Ale to podľa mňa nie je predispozícia človeka, to je lenivosť človeka, ktorá spôsobuje alzhaimera. Dajme tomu, že človek by mal možnosť žiť tisíc rokov ..... koľko krát by musel prekopať svoj pohľad na svet, koľko vecí by musel prehodnotiť každých 50 alebo 100 rokov?
Tiež som si v poslednom čase všimol veľa ľudí čo fungujú na programach. Majú vytvorené automatizmy a podľa nich žijú. Keď automatizmus úplne nahradí človeka, tak nastanú psychické choroby - hlavne alzhaimer a naštartuje sa program likvidácie tela. Najhoršie na tom je, že svoje automatizmy si bránia ako život - pritom automatické programy im život kradnú.


![626fa3304f3db](serve/attachment&path=626fa3304f3db) Náhodou som na internetoch, facebookoch ci kde našiel obrázok. Zaujímavé na ňom je, že na prvý pohľad každý vidí dve tváre, tie pri kemni stromu. Ale keď sa pozriete bližšie, tak uvidíte ďalšie tváre, ktoré sú umiestnené vyššie na konároch stromu. U mňa to vyzeralo takto - prvý pohľad 2 tváre. Po 4 sekundách som uvidel ďalšie 4 tváre. Po 3 sekundách ďalšie 3 tváre. Nakoniec po ďalších 5 sekundách som uvidel ešte jednu tvár na vrchu stromu. Takže po 15 sekundách som videl na obrázku 10 tvárí. Ale čo je zaujímavé, potom pri ďalšom pohľade som ich tam ihneď videl 10 na prvý šup. Mozog sa naučil za 15 sekúnd rozpoznávať tváre na strome. Ale keď som chcel znova vidieť iba strom a konáre, tak sa to už nedalo. Už som dokázal vnímať len oba - tváre + strom. Veľa ľudí dneska sa naučilo vnímať len strom a tváre už vidieť nedokážu. Akoby stratili plastičnosť mozgu. Ako sa aj hovorí ohýbaj ma mamko pokým som ja janko. Ked ja budem jano neohneš ma mamo. Ale to podľa mňa nie je predispozícia človeka, to je lenivosť človeka, ktorá spôsobuje alzhaimera. Dajme tomu, že človek by mal možnosť žiť tisíc rokov ..... koľko krát by musel prekopať svoj pohľad na svet, koľko vecí by musel prehodnotiť každých 50 alebo 100 rokov? Tiež som si v poslednom čase všimol veľa ľudí čo fungujú na programach. Majú vytvorené automatizmy a podľa nich žijú. Keď automatizmus úplne nahradí človeka, tak nastanú psychické choroby - hlavne alzhaimer a naštartuje sa program likvidácie tela. Najhoršie na tom je, že svoje automatizmy si bránia ako život - pritom automatické programy im život kradnú.

Bude to znít neuvěřitelně, ale přímo proti místu, kde píšu na svůj NB mám obraz, který jsem si před 28 lety přivezl z Řecka.
Je na něm vyobrazena krásná kovová brána, v ošuntělém zděném plotu. No a proč jsem si ten obraz vlastně koupil. Ta opadaná omítka zobrazuje starého muže s šedivými dlouhými vlasy a šedivou bradou. Má výrazné tmavé oči s výraznými nadočnicovými oblouky. Hned mě to zaujalo. Běžný divák to tam nespatří a vidí jen ošarpané cihly, ale když ho na to upozorním, vidí tam pokaždé tu tvář starého muže.


Bude to znít neuvěřitelně, ale přímo proti místu, kde píšu na svůj NB mám obraz, který jsem si před 28 lety přivezl z Řecka. Je na něm vyobrazena krásná kovová brána, v ošuntělém zděném plotu. No a proč jsem si ten obraz vlastně koupil. Ta opadaná omítka zobrazuje starého muže s šedivými dlouhými vlasy a šedivou bradou. Má výrazné tmavé oči s výraznými nadočnicovými oblouky. Hned mě to zaujalo. Běžný divák to tam nespatří a vidí jen ošarpané cihly, ale když ho na to upozorním, vidí tam pokaždé tu tvář starého muže.

Bude to znít neuvěřitelně, ale přímo proti místu, kde píšu na svůj NB mám obraz, který jsem si před 28 lety přivezl z Řecka.

Veď mohol si dať foto :-)


[quote="pid:70168, uid:312"]Bude to znít neuvěřitelně, ale přímo proti místu, kde píšu na svůj NB mám obraz, který jsem si před 28 lety přivezl z Řecka.[/quote] Veď mohol si dať foto :-)

Ale to podľa mňa nie je predispozícia človeka, to je lenivosť človeka, ktorá spôsobuje alzhaimera

Raz som videl dokumentárny seriál, ktorý sa venoval výskumu a schopnostiam mozgu. V jednej časti hovorili o mníškach, ktoré dali súhlas, že po ich smrti im môžu odobrať mozog na výskum. Ukázalo sa, že ich mozog vyzeral ako mozog postihnutý alzheimerom, ale choroba sa neprejavovala. Celé to bolo o tom, že tie mníšky sa na starobu venovali aktivitám, pri ktorých si precvičovali mozog. Aspoň tá jedna, ktorej patril mozog. Ak by upadla iba do rutiny, tak by sa u nej alheimer ako choroba prejavil.


[quote="pid:70159, uid:106"]Ale to podľa mňa nie je predispozícia človeka, to je lenivosť človeka, ktorá spôsobuje alzhaimera[/quote] Raz som videl dokumentárny seriál, ktorý sa venoval výskumu a schopnostiam mozgu. V jednej časti hovorili o mníškach, ktoré dali súhlas, že po ich smrti im môžu odobrať mozog na výskum. Ukázalo sa, že ich mozog vyzeral ako mozog postihnutý alzheimerom, ale choroba sa neprejavovala. Celé to bolo o tom, že tie mníšky sa na starobu venovali aktivitám, pri ktorých si precvičovali mozog. Aspoň tá jedna, ktorej patril mozog. Ak by upadla iba do rutiny, tak by sa u nej alheimer ako choroba prejavil.

Veď mohol si dať foto :-)
Nevím, jak to udělat. Mám hloupý telefon, bez internetu. Musel bych přes nějaké úložiště.


[quote="pid:70216, uid:6"]Veď mohol si dať foto :-)[/quote]Nevím, jak to udělat. Mám hloupý telefon, bez internetu. Musel bych přes nějaké úložiště.

No ... deset jich vidím. Cca za 30 vteřin.


No ... deset jich vidím. Cca za 30 vteřin.

No ... deset jich vidím. Cca za 30 vteřin.

Nevím, jak to udělat. Mám hloupý telefon, bez internetu. Musel bych přes nějaké úložiště.

Neznám tvé možnosti abych poradil. Tak jen obecně...
Máš-li digitální foťák a jak z něj nahrát fotku do počítače, tak pak lze upravit (převést do jiného formátu, změnit rozlišení atd...) v nějakém programu na fotky, třeba IrfanView, tak aby sem šla nahrát a zde se zobrazila.


No ... deset jich vidím. Cca za 30 vteřin. [quote="pid:70218, uid:312"]Nevím, jak to udělat. Mám hloupý telefon, bez internetu. Musel bych přes nějaké úložiště.[/quote] Neznám tvé možnosti abych poradil. Tak jen obecně... Máš-li digitální foťák a jak z něj nahrát fotku do počítače, tak pak lze upravit (převést do jiného formátu, změnit rozlišení atd...) v nějakém programu na fotky, třeba IrfanView, tak aby sem šla nahrát a zde se zobrazila.

Neznám tvé možnosti abych poradil. Tak jen obecně...
V sobotu mám tady syna, je ajťák, tak mi s tím snad pomůže smile


[quote="pid:70244, uid:781"]Neznám tvé možnosti abych poradil. Tak jen obecně...[/quote]V sobotu mám tady syna, je ajťák, tak mi s tím snad pomůže :)

Dobrá. Ale nedá mi to abych si nerýnul...smile , název tématu tomu nahrává...
Takto se bude, učit syna mozek. A vlastně nebude když je ajťák. On to už umí. A tvůj nic? ... Krníme? Ale ber to v legraci, do ničeho tě nenutím.


Dobrá. Ale nedá mi to abych si nerýnul...:D , název tématu tomu nahrává... Takto se bude, učit syna mozek. A vlastně nebude když je ajťák. On to už umí. A tvůj nic? ... Krníme? Ale ber to v legraci, do ničeho tě nenutím.

@Ferry mám podobnú skúsenosť s jazykmi. Mnoho ľudí hovorí, že sa dajú naučiť len v útlom veku, čo je podľa.mňa omyl. S pribúdajúcim vekom si práveže človek dokáže vybudovať lepší systém ukladania informácii a učenia, následne ho dokáže využiť na lepšie učenie. Takže s tou lenivosťou súhlasím.

@Ferry mám podobnú skúsenosť s jazykmi. Mnoho ľudí hovorí, že sa dajú naučiť len v útlom veku, čo je podľa.mňa omyl. S pribúdajúcim vekom si práveže človek dokáže vybudovať lepší systém ukladania informácii a učenia, následne ho dokáže využiť na lepšie učenie. Takže s tou lenivosťou súhlasím.

Moderátor

A vlastně nebude když je ajťák. On to už umí. A tvůj nic? ... Krníme?
Mně to nebaví a žere to hodně času, který můžu věnovat tomu, co mě baví.smile Tak se mi povedlo nafotit ten obraz. Jsem zvědav, jestli něco uvidíte, nebo budete potřebovat nápovědu.smile
6275310c384b4


[quote="pid:70247, uid:781"]A vlastně nebude když je ajťák. On to už umí. A tvůj nic? ... Krníme?[/quote]Mně to nebaví a žere to hodně času, který můžu věnovat tomu, co mě baví.;) Tak se mi povedlo nafotit ten obraz. Jsem zvědav, jestli něco uvidíte, nebo budete potřebovat nápovědu.:) ![6275310c384b4](serve/attachment&path=6275310c384b4)
Upravené 7. 5. 2022 o 00:02

Přidal jsem fotku. Podle mě vypadá jak Žižka.


Přidal jsem fotku. Podle mě vypadá jak Žižka.
Upravené 6. 5. 2022 o 16:35

Přidal jsem fotku. Podle mě vypadá jak Žižka.

Za levým sloupem?
V té opadané omítce v pravém spodním rohu vidím obličeje dva - tak trochu jak o Picassa. Nalevo je Žižka a napravo blažený spáč.


[quote="pid:70740, uid:312"]Přidal jsem fotku. Podle mě vypadá jak Žižka.[/quote] Za levým sloupem? V té opadané omítce v pravém spodním rohu vidím obličeje dva - tak trochu jak o Picassa. Nalevo je Žižka a napravo blažený spáč.
Upravené 6. 5. 2022 o 23:55

Tak se mi povedlo nafotit ten obraz. Jsem zvědav, jestli něco uvidíte, nebo budete potřebovat nápovědu

No jasně že vidím. Okamžitě. Parádní Žižka. Dobrá práce Rusofile. Ani jsem nevěděl, že je to ten Tvůj obraz. Roloval jsem nahoru abych začal číst, kde jsem skončil a říkám si, "hele vousáč", tak jsem zastavil abych si to prohlédl a teprv pak mi došlo, že je to opadaná omítka. A teprve pak jsem si vzpomněl, že zde jsme se o něčen takovém bavili spolu. Ale musel jsem nahoru a přečíst si to. Zapomněl jsem totiž co jsi o tom obrázku psal. Tak si říkám ... dobrej guláš mám v hlavě smile
ps: Jo a Joe JumperUp má pravdu ale za Žižku asi považuje toho druhého vlevo nahoře jak tam juká půlkou tváře za sloupem jedním okem. Tmavé obočí, nos jako skoba, tmavý knír, úsměv a světlejší vous.
pps: Aha, JumperUp myslí opravdu tu opadanou omítku. Akorát si plete levá pravá. Je to přece pravý sloup z pohledu diváka. Tím mě zmátnul a díky tomu jsem našel toho druhého co jsem popsal, asi za oknem vlevo nahoře za tím opravdu levým sloupem. Jinak má pravdu, ten "blažený spáč" je zakomponován v tom Žižkovi. Je součástí jeho vlasů a límce.


[quote="pid:70261, uid:312"]Tak se mi povedlo nafotit ten obraz. Jsem zvědav, jestli něco uvidíte, nebo budete potřebovat nápovědu[/quote] No jasně že vidím. Okamžitě. Parádní Žižka. Dobrá práce Rusofile. Ani jsem nevěděl, že je to ten Tvůj obraz. Roloval jsem nahoru abych začal číst, kde jsem skončil a říkám si, "hele vousáč", tak jsem zastavil abych si to prohlédl a teprv pak mi došlo, že je to opadaná omítka. A teprve pak jsem si vzpomněl, že zde jsme se o něčen takovém bavili spolu. Ale musel jsem nahoru a přečíst si to. Zapomněl jsem totiž co jsi o tom obrázku psal. Tak si říkám ... dobrej guláš mám v hlavě :D ps: Jo a Joe JumperUp má pravdu ale za Žižku asi považuje toho druhého vlevo nahoře jak tam juká půlkou tváře za sloupem jedním okem. Tmavé obočí, nos jako skoba, tmavý knír, úsměv a světlejší vous. pps: Aha, JumperUp myslí opravdu tu opadanou omítku. Akorát si plete levá pravá. Je to přece pravý sloup z pohledu diváka. Tím mě zmátnul a díky tomu jsem našel toho druhého co jsem popsal, asi za oknem vlevo nahoře za tím opravdu levým sloupem. Jinak má pravdu, ten "blažený spáč" je zakomponován v tom Žižkovi. Je součástí jeho vlasů a límce.
Upravené 7. 5. 2022 o 04:56
927
15
7
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept