Zahraničná politika
Čínský prezident Si navrhuje "globální bezpečnostní iniciativu"

Reuters:
Čínský prezident Si navrhuje "globální bezpečnostní iniciativu"


https://www.reuters.com/world/china/chinas-xi-says-unilateral-sanctions-will-not-work-2022-04-21/


Čínský prezident Si Ťin-pching ve čtvrtek navrhl "globální bezpečnostní iniciativu", která by prosazovala zásadu "nedělitelné bezpečnosti", což je koncepce, kterou podpořilo i Rusko, ačkoli neuvedl žádné podrobnosti o tom, jak by měla být prováděna.


Během videoprojektu na výročním asijském fóru v Boao Si uvedl, že svět by měl respektovat suverenitu a územní celistvost všech zemí a zároveň věnovat pozornost "legitimním" bezpečnostním zájmům všech.


"Měli bychom dodržovat zásadu nedělitelnosti bezpečnosti, budovat vyváženou, účinnou a udržitelnou bezpečnostní architekturu a bránit budování národní bezpečnosti na základě nejistoty v jiných zemích," řekl Si na shromáždění na jihočínském ostrově Chaj-nan.


Analytici poznamenávají, že je to poprvé, kdy se Čína vyslovila pro "nedělitelnou bezpečnost" mimo kontext rusko-ukrajinské krize, což má dopad na kroky USA v Asii.


"Pokud bude Čína považovat kroky USA a jejich spojenců na Tchaj-wanu nebo v Jihočínském moři za přehlížení svých bezpečnostních zájmů, mohla by se odvolat na koncept "nedělitelné bezpečnosti" a požadovat morální výhodu v odvetě," řekl Li Mingjiang, docent na S. Rajaratnam School of International Studies v Singapuru.


Wang Jiangyu, profesor práva na Městské univerzitě v Hongkongu, uvedl, že Čína může doufat, že vyvoláním konceptu "nedělitelné bezpečnosti", který pochází z Evropy, se její kroky na obranu svých základních zájmů budou ostatním zemím zdát legitimnější.


Si rovněž zopakoval, že Čína se staví proti jednostranným sankcím a "jurisdikci dlouhých rukou", aniž by přímo zmínil trestné kroky Západu vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.


Čína opakovaně kritizovala západní sankce, včetně sankcí proti Rusku, ale zároveň si dávala pozor, aby neposkytovala Moskvě pomoc, která by mohla vést k uvalení sankcí na Peking.


Si uvedl, že je třeba vyvinout úsilí o stabilizaci globálních dodavatelských řetězců, ale také řekl, že čínská ekonomika je odolná a že se její dlouhodobý trend nezměnil.


Reuters: **Čínský prezident Si navrhuje "globální bezpečnostní iniciativu" ** https://www.reuters.com/world/china/chinas-xi-says-unilateral-sanctions-will-not-work-2022-04-21/ **Čínský prezident Si Ťin-pching ve čtvrtek navrhl "globální bezpečnostní iniciativu", která by prosazovala zásadu "nedělitelné bezpečnosti", což je koncepce, kterou podpořilo i Rusko, ačkoli neuvedl žádné podrobnosti o tom, jak by měla být prováděna.** Během videoprojektu na výročním asijském fóru v Boao Si uvedl, že svět by měl respektovat suverenitu a územní celistvost všech zemí a zároveň věnovat pozornost "legitimním" bezpečnostním zájmům všech. "Měli bychom dodržovat zásadu nedělitelnosti bezpečnosti, budovat vyváženou, účinnou a udržitelnou bezpečnostní architekturu a bránit budování národní bezpečnosti na základě nejistoty v jiných zemích," řekl Si na shromáždění na jihočínském ostrově Chaj-nan. Analytici poznamenávají, že je to poprvé, kdy se Čína vyslovila pro "nedělitelnou bezpečnost" mimo kontext rusko-ukrajinské krize, což má dopad na kroky USA v Asii. "Pokud bude Čína považovat kroky USA a jejich spojenců na Tchaj-wanu nebo v Jihočínském moři za přehlížení svých bezpečnostních zájmů, mohla by se odvolat na koncept "nedělitelné bezpečnosti" a požadovat morální výhodu v odvetě," řekl Li Mingjiang, docent na S. Rajaratnam School of International Studies v Singapuru. Wang Jiangyu, profesor práva na Městské univerzitě v Hongkongu, uvedl, že Čína může doufat, že vyvoláním konceptu "nedělitelné bezpečnosti", který pochází z Evropy, se její kroky na obranu svých základních zájmů budou ostatním zemím zdát legitimnější. Si rovněž zopakoval, že Čína se staví proti jednostranným sankcím a "jurisdikci dlouhých rukou", aniž by přímo zmínil trestné kroky Západu vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Čína opakovaně kritizovala západní sankce, včetně sankcí proti Rusku, ale zároveň si dávala pozor, aby neposkytovala Moskvě pomoc, která by mohla vést k uvalení sankcí na Peking. Si uvedl, že je třeba vyvinout úsilí o stabilizaci globálních dodavatelských řetězců, ale také řekl, že čínská ekonomika je odolná a že se její dlouhodobý trend nezměnil.
155
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept