Ekonomika
Ekonomická krize a politika států

Napadlo mě, že je načase vytvořit samostatné vlákno, kde se budou řešit dopady konfrontace západu s východem.


Jako první příspěvek sem dávám video s Marcinkevičem
o tom, co dnes probíhá na energetické frontě. Jak probíhá rozdělení energetického trhu planety. A na co se máme připravit.
"Нравится, не нравится - покупай, красавица". Почему Европа не потянет санкции. "Líbí se, nelíbí se - nakupuj krasavice".
https://www.youtube.com/watch?v=YNEFbmrDsHo


Ve svém videu Marcinkevič rozebral některé fámy ohledně toho, jak Evropa se zajistí energetickými zdroji bez Ruska. Celkový objem spotřeby Evropy neodpovídá množství volněkapacitního plynu ani z USA, Kataru, Ázerbajdžánu atd. Buď Evropa spadne do nejhlubší krize nebo bude muset nakupovat u Ruska.
Co se tyče objemu a cen ropy, tak tam řekl jednu zajímavou věc: kartel spotřebitelů narazil na kartel těžářů. Takže ceny porostou.


Další video, které youtube už smazal, je možné vidět na yandexu. Má název "Evropa je připravená na hlad.
Jaké následky čekají svět po nesmyslných krocích".


Toto video doporučuji všem ruštinářům
https://yandex.ru/video/preview/?filmId=15446974869571144481&from=tabbar&text=evropa+k+golodu+podgotovlena&url=http%3A%2F%2Fvk.com%2Fvideo-107523729_456250840


Napadlo mě, že je načase vytvořit samostatné vlákno, kde se budou řešit dopady konfrontace západu s východem. Jako první příspěvek sem dávám video s Marcinkevičem o tom, co dnes probíhá na energetické frontě. Jak probíhá rozdělení energetického trhu planety. A na co se máme připravit. "Нравится, не нравится - покупай, красавица". Почему Европа не потянет санкции. "Líbí se, nelíbí se - nakupuj krasavice". https://www.youtube.com/watch?v=YNEFbmrDsHo Ve svém videu Marcinkevič rozebral některé fámy ohledně toho, jak Evropa se zajistí energetickými zdroji bez Ruska. Celkový objem spotřeby Evropy neodpovídá množství volněkapacitního plynu ani z USA, Kataru, Ázerbajdžánu atd. Buď Evropa spadne do nejhlubší krize nebo bude muset nakupovat u Ruska. Co se tyče objemu a cen ropy, tak tam řekl jednu zajímavou věc: kartel spotřebitelů narazil na kartel těžářů. Takže ceny porostou. Další video, které youtube už smazal, je možné vidět na yandexu. Má název "Evropa je připravená na hlad. Jaké následky čekají svět po nesmyslných krocích". Toto video doporučuji všem ruštinářům https://yandex.ru/video/preview/?filmId=15446974869571144481&from=tabbar&text=evropa+k+golodu+podgotovlena&url=http%3A%2F%2Fvk.com%2Fvideo-107523729_456250840

Cena plynu v Evropě nastavila nové maximum – 2 391 dolarů za tisíc metrů krychlových


Spotová cena plynu v Evropě v pátek odpoledne aktualizovala svůj historický rekord a dostala se na laťku 2 300 dolarů za tisíc metrů krychlových.


Cena nejbližších (dubenových) futures na TTF hubu dosáhla 2 391 dolarů za tisíc metrů krychlových, přičemž obchodování ve čtvrtek podle údajů burzy ICE Futures skončilo na 1 724 dolarech.


Průměrná cena za TTF za únor byla na úrovni 935 dolarů.


Kromě složité situace kolem Ukrajiny (trh věří, že rizika tohoto směru každým dnem rostou), dochází tento týden v Evropě k poklesu teplot a prudkému poklesu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů – výroby větru. Dalším faktorem napětí na trhu byla nejistota s dodávkami ruského uhlí a LNG do Evropy.
https://www.interfax.ru/business/826352


A tohle je dost pro EU nepříjemné


Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruska doporučilo výrobcům pozastavit zásilku hnojiv na export
Pozastavení bude platit, dokud se situace na trhu nenormalizuje.


„S přihlédnutím k aktuální situaci s prací zahraničních logistických operátorů a rizikům s tím spojeným bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruska nuceno doporučit ruským výrobcům dočasně pozastavit dodávky ruských hnojiv na export, dokud dopravci neobnoví rytmické práce a poskytují záruky pro realizaci exportních dodávek ruských hnojiv v plném rozsahu,“ uvádí se v prohlášení.
https://russian.rt.com/business/news/971436-minpromtorg-rossii-priostanovka-udobreniya?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop


Konflikt na Ukrajině povede k omezení světových dodávek slunečnicového oleje a obilí, - šéf IFAD


Situace na území Ukrajiny může přispět ke zhoršení potravinové bezpečnosti ve světě a zvýšit geopolitické napětí. Uvádí to poselství šéfa Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD, struktura OSN) Gilberta Houngba. Konflikt v zemi podle něj povede k omezení světových dodávek klíčových potravinářských komodit, jako je pšenice, kukuřice a slunečnicový olej , na všechny kontinenty.
https://www.oilworld.ru/news/328172


Cena plynu v Evropě nastavila nové maximum – 2 391 dolarů za tisíc metrů krychlových Spotová cena plynu v Evropě v pátek odpoledne aktualizovala svůj historický rekord a dostala se na laťku 2 300 dolarů za tisíc metrů krychlových. Cena nejbližších (dubenových) futures na TTF hubu dosáhla 2 391 dolarů za tisíc metrů krychlových, přičemž obchodování ve čtvrtek podle údajů burzy ICE Futures skončilo na 1 724 dolarech. Průměrná cena za TTF za únor byla na úrovni 935 dolarů. Kromě složité situace kolem Ukrajiny (trh věří, že rizika tohoto směru každým dnem rostou), dochází tento týden v Evropě k poklesu teplot a prudkému poklesu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů – výroby větru. Dalším faktorem napětí na trhu byla nejistota s dodávkami ruského uhlí a LNG do Evropy. https://www.interfax.ru/business/826352 A tohle je dost pro EU nepříjemné **Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruska doporučilo výrobcům pozastavit zásilku hnojiv na export** Pozastavení bude platit, dokud se situace na trhu nenormalizuje. „S přihlédnutím k aktuální situaci s prací zahraničních logistických operátorů a rizikům s tím spojeným bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu Ruska nuceno doporučit ruským výrobcům dočasně pozastavit dodávky ruských hnojiv na export, dokud dopravci neobnoví rytmické práce a poskytují záruky pro realizaci exportních dodávek ruských hnojiv v plném rozsahu,“ uvádí se v prohlášení. https://russian.rt.com/business/news/971436-minpromtorg-rossii-priostanovka-udobreniya?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop Konflikt na Ukrajině povede k omezení světových dodávek slunečnicového oleje a obilí, - šéf IFAD Situace na území Ukrajiny může přispět ke zhoršení potravinové bezpečnosti ve světě a zvýšit geopolitické napětí. Uvádí to poselství šéfa Mezinárodního fondu pro zemědělský rozvoj (IFAD, struktura OSN) Gilberta Houngba. Konflikt v zemi podle něj povede k omezení světových dodávek klíčových potravinářských komodit, jako je pšenice, kukuřice a slunečnicový olej , na všechny kontinenty. https://www.oilworld.ru/news/328172

Já jsem přesvědčen, že ty sankce, odchody firem z Ruska a veškeré aktivity kolem byly nastartovány jako prostředek zoufalé snahy přece jen rozpoutat Majdan a svrhnout Putina.


Oni doufali, že to zabere (do té doby nebudete jezdit v Bentley...) a škody si následně vynahradí.


Jenže nevynahradí! Všechno si vyžerou do dna. A až opadne ta neuvěřitelná mediální masírka, tak se i zaslepenci začnou ptát.


Mimochodem, tentokrát si Rusko porážku i v informační rovině nenechá líbit. Myslím si, že jevištěm pro dlouho sbírané důkazy bude půda OSN. A hledištěm celý svět.


Já jsem přesvědčen, že ty sankce, odchody firem z Ruska a veškeré aktivity kolem byly nastartovány jako prostředek zoufalé snahy přece jen rozpoutat Majdan a svrhnout Putina. Oni doufali, že to zabere (do té doby nebudete jezdit v Bentley...) a škody si následně vynahradí. Jenže nevynahradí! Všechno si vyžerou do dna. A až opadne ta neuvěřitelná mediální masírka, tak se i zaslepenci začnou ptát. Mimochodem, tentokrát si Rusko porážku i v informační rovině nenechá líbit. Myslím si, že jevištěm pro dlouho sbírané důkazy bude půda OSN. A hledištěm celý svět.

Není vtipné, že Jižní Korea si vymohla výjimky na snakce a bude vesele působit v Rusku?


A ještě vtipnější je zdůvodnění. Prý si nenechá zničit hospodářství.


Není vtipné, že Jižní Korea si vymohla výjimky na snakce a bude vesele působit v Rusku? A ještě vtipnější je zdůvodnění. Prý si nenechá zničit hospodářství.

Není vtipné, že Jižní Korea si vymohla výjimky na snakce a bude vesele působit v Rusku?
Dubai dnes začala přijímat platební karty MIR.


[quote="pid:61731, uid:372"]Není vtipné, že Jižní Korea si vymohla výjimky na snakce a bude vesele působit v Rusku?[/quote]Dubai dnes začala přijímat platební karty MIR.

toto je z 2.3.22:


Desiatky firiem už v Rusku prerušili výrobu alebo z krajiny odchádzajú. Pozrite si ich zoznam
https://e.dennikn.sk/2748985/desiatky-firiem-uz-v-rusku-prerusili-vyrobu-alebo-z-krajiny-odchadzaju-pozrite-si-ich-zoznam/


Za automobilky tam chýba koncern VW, zahŕňajúci aj Škodu, dokonca už zaplatené autá majú neistý osud.
V Nemecku už 2 závody VW majú nútenú prestávku - Zwickau a Drážďany, hrozí to aj vo Wolfsburgu, Emdene a Hannoveri, v SR a ČR, káble /možno aj iné komponenty/ z Ukrajiny chýbajú.


26.2.22
https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000605/2269355/Prve-automobilky-hlasia-pre-vojnu-zastavenie-vyroby


3.3.22
Volkswagen zastavuje výrobu v Rusku aj vývoz áut do krajiny
Spoločnosť vo štvrtok informovala, že až do odvolania zastavuje výrobu vo svojich ruských závodoch Kaluga a Nižný Novgorod. Zároveň s okamžitou platnosťou zastavuje vývoz áut do Ruska. Nižný Novgorod vyrába VW Taos a tri modely Škody Kodiaq, Karoq a Octavia. Škoda vyrába aj v závode v Kaluge, kde produkuje model Rapid.
"Prerušením aktivít firmy v Rusku sa predstavenstvo spoločnosti rozhodlo reagovať na celkovú situáciu, ktorá sa vyznačuje výraznou neistotou," uviedla spoločnosť v správe.
https://www.teraz.sk/import/volkswagen-zastavuje-vyrobu-v-rusku-aj/616441-nahlad.html


Podobné som našla aj oficiálnom stanovisku závodu:
Prerušením obchodnej činnosti v Rusku vyvodzuje predstavenstvo koncernu dôsledky z celkovej situácie, ktorá je poznačená silnou neistotou a aktuálnými zlomovými udalosťami. /bolo to zdieľané v FB skupine Priznania VW zamestnancov 3.3.22/


1.3.22
Škoda a VW obmedzia kvôli invázii na Ukrajinu výrobu, chýbajú im dielce od tamojších firiem
Mladoboleslavská automobilka dnes ráno oficiálne oznámila, že „má obavy o obyvateľov Ukrajiny a predovšetkým o rodiny viac ako šesťsto ukrajinských kolegov v ČR, vrátane tímu v tamojšej továrni v Solomonove a centrále v Kyjeve“. Zároveň Škoda priznáva, že musí od tohto týždňa obmedziť produkciu svojich vozidiel, pretože má kritický nedostatok dielcov od niektorých ukrajinských koncernových dodávateľov. Reštrikcie sa zatiaľ dotýkajú len niektorých modelov, spomína sa pritom elektrický Enyaq iV a problémy má i VW.
Škoda prostredníctvom svojho obchodného partnera Eurocar montuje v ukrajinskom závode v Solomonove modely Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi, výroba však už bola aktuálne zastavená. Automobilka zároveň upozorňuje, že tieto vozidlá boli určené výhradne pre zákazníkov na Ukrajine.
K obchodným aktivitám v Rusku sa Škoda zatiaľ nevyjadrila, pripúšťa ale, že „ruský trh je jeden z najvýznamnejších v celosvetovom meradle“. Mladoboleslavská spoločnosť len vlani dodala tamojším zákazníkom 90 400 automobilov a Rusi sa tým stali druhým najväčším odberateľom škodoviek na svete.
https://www.topspeed.sk/novinky/skoda-a-vw-obmedzia-kvoli-invazii-na-ukrajinu-vyrobu-chybaju-im-dielce-od-tamojsich-firiem/20766


Tých zdrojov mám samozrejme viac, chystala som to na doplnenie v téme Koncern VW.
Žiaľ, aj živý zdroj - manžela, ktorý mi včera oznámil, že reálne im hrozí, že cca 2-3 mesiace budú doma.


Takúto zaujímavú mapku som našla:
https://lepsiageografia.sk/rubriky/kde-sa-v-europe-vyrabaju-auta-pozrite-si-mapu-vsetkych-zavodov/


Jaké následky čekají svět po nesmyslných krocích?
Nuž, ešte sa budeme čudovať...


toto je z 2.3.22: **Desiatky firiem už v Rusku prerušili výrobu alebo z krajiny odchádzajú. Pozrite si ich zoznam **https://e.dennikn.sk/2748985/desiatky-firiem-uz-v-rusku-prerusili-vyrobu-alebo-z-krajiny-odchadzaju-pozrite-si-ich-zoznam/ Za automobilky tam chýba koncern VW, zahŕňajúci aj Škodu, dokonca už zaplatené autá majú neistý osud. V Nemecku už 2 závody VW majú nútenú prestávku - Zwickau a Drážďany, hrozí to aj vo Wolfsburgu, Emdene a Hannoveri, v SR a ČR, káble /možno aj iné komponenty/ z Ukrajiny chýbajú. 26.2.22 https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000605/2269355/Prve-automobilky-hlasia-pre-vojnu-zastavenie-vyroby 3.3.22 **Volkswagen zastavuje výrobu v Rusku aj vývoz áut do krajiny** Spoločnosť vo štvrtok informovala, že až do odvolania **zastavuje výrobu vo svojich ruských závodoch Kaluga a Nižný Novgorod**. Zároveň s okamžitou platnosťou **zastavuje vývoz áut do Ruska.** Nižný Novgorod vyrába VW Taos a tri modely Škody Kodiaq, Karoq a Octavia. Škoda vyrába aj v závode v Kaluge, kde produkuje model Rapid. "Prerušením aktivít firmy v Rusku sa predstavenstvo spoločnosti rozhodlo reagovať na **celkovú situáciu, ktorá sa vyznačuje výraznou neistotou,**" uviedla spoločnosť v správe. https://www.teraz.sk/import/volkswagen-zastavuje-vyrobu-v-rusku-aj/616441-nahlad.html Podobné som našla aj oficiálnom stanovisku závodu: Prerušením obchodnej činnosti v Rusku vyvodzuje predstavenstvo koncernu dôsledky **z celkovej situácie, ktorá je poznačená silnou neistotou a aktuálnými zlomovými udalosťami.** /bolo to zdieľané v FB skupine Priznania VW zamestnancov 3.3.22/ 1.3.22 **Škoda a VW obmedzia kvôli invázii na Ukrajinu výrobu, chýbajú im dielce od tamojších firiem** Mladoboleslavská automobilka dnes ráno oficiálne oznámila, že „má obavy o obyvateľov Ukrajiny a predovšetkým o rodiny **viac ako šesťsto ukrajinských kolegov v ČR, vrátane tímu v tamojšej továrni v Solomonove a centrále v Kyjeve“.** Zároveň **Škoda priznáva, že musí od tohto týždňa obmedziť produkciu svojich vozidiel, pretože má kritický nedostatok dielcov od niektorých ukrajinských koncernových dodávateľov.** Reštrikcie sa zatiaľ dotýkajú len niektorých modelov, spomína sa pritom elektrický Enyaq iV a **problémy má i VW.** Škoda prostredníctvom svojho obchodného partnera Eurocar montuje v ukrajinskom závode v Solomonove modely Superb, Kodiaq, Karoq a Fabia Combi, výroba však už bola aktuálne zastavená. Automobilka zároveň upozorňuje, že **tieto vozidlá boli určené výhradne pre zákazníkov na Ukrajine.** **K obchodným aktivitám v Rusku sa Škoda zatiaľ nevyjadrila, pripúšťa ale, že „ruský trh je jeden z najvýznamnejších v celosvetovom meradle“. Mladoboleslavská spoločnosť len vlani dodala tamojším zákazníkom 90 400 automobilov a Rusi sa tým stali druhým najväčším odberateľom škodoviek na svete.** https://www.topspeed.sk/novinky/skoda-a-vw-obmedzia-kvoli-invazii-na-ukrajinu-vyrobu-chybaju-im-dielce-od-tamojsich-firiem/20766 Tých zdrojov mám samozrejme viac, chystala som to na doplnenie v téme Koncern VW. Žiaľ, aj živý zdroj - manžela, ktorý mi včera oznámil, že reálne im hrozí, že cca 2-3 mesiace budú doma. Takúto zaujímavú mapku som našla: https://lepsiageografia.sk/rubriky/kde-sa-v-europe-vyrabaju-auta-pozrite-si-mapu-vsetkych-zavodov/ **Jaké následky čekají svět po nesmyslných krocích?** Nuž, ešte sa budeme čudovať...

veškeré aktivity kolem byly nastartovány jako prostředek zoufalé snahy přece jen rozpoutat Majdan a svrhnout Putina.

Nemyslím si to. Sankce jsou sice citelné, ale tentokrát je na ně Rusko připravené. Tím myslím všechny ty procesy nového ekonomického "chování".
Ta ohromná krize už nám stála v předsíni - jen "ti oni" dělali všechno pro to, abychom si ji nevšimli (viz covid). Jenže dál už krizi zneviditelňovat nešlo. Chtěli válku, aby ještě chvíli vydrželi u vesel - ale ono to dopadlo úplně jinak. Viz Fiala a ti všichni kolem, kteří pár hodin zpátky tolik volali po výrobě zbraní a "válečném průmyslu". ten fialový pták jede přesně podle scénáře - jako mnoho takových nejen u nás - a jejich "potenciál" nestačí na chápání toho, že situace je jiná, že neodpovídá instrukcím. A ty instrukce dál říkají, že se místo covidu použije Putin a Rusové = že např. benzín máte za 100,- "protože Putin".
Krize je skutečná, oni nevědí, jak ji řešit a tak se snaží svést to na Rusko.
Ostatně - oni v tom mají svou pravdu. Touto dobou totiž mělo být Rusko už dávno na kolenou a veškeré jeho zdroje "k dispozici" .
Jestli jsi poslouchal Ivana Davida když mluvil o možném přijetí UA do EU, tak nyní vůbec pardálům v EU nevadí šílená ekonomika, korupce, nestabilita. Nejvíc jim vadí neochota UA prodávat půdu cizím "investorům" a "privatizovat do cizích rukou" ty poslední zbytky průmyslu, co tam mají. Všechny postkomunistické země musejí být úplně na kolenou a bez možnosti se zase postavit na nohy. Jsme občané třetí kategorie. Tak je jasné, že u nás ta krize bude mnohem horší, než v jiných státech EU. Šílená drahota za energie je hlavně kvůli tomu, aby nás připravili o poslední zbytky úspor - a některé tím poslali rovnou pod most.
Že u nás lidi místo řešení krize poskakují na Václaváku - to je jednak účelem mediální kampaně a jednak je to národní tragédií ...


A co se Ruska týká, myslím si, že ty sankce zase opět otočí ve svůj prospěch. Už dneska tam lidi napadá, že jim "západ" bude muset platit ne dolarama, ale buď zlatem nebo rublem - ale tady je otázka, kde ho vezmou...


[quote="pid:61730, uid:372"]veškeré aktivity kolem byly nastartovány jako prostředek zoufalé snahy přece jen rozpoutat Majdan a svrhnout Putina.[/quote] Nemyslím si to. Sankce jsou sice citelné, ale tentokrát je na ně Rusko připravené. Tím myslím všechny ty procesy nového ekonomického "chování". Ta ohromná krize už nám stála v předsíni - jen "ti oni" dělali všechno pro to, abychom si ji nevšimli (viz covid). Jenže dál už krizi zneviditelňovat nešlo. Chtěli válku, aby ještě chvíli vydrželi u vesel - ale ono to dopadlo úplně jinak. Viz Fiala a ti všichni kolem, kteří pár hodin zpátky tolik volali po výrobě zbraní a "válečném průmyslu". ten fialový pták jede přesně podle scénáře - jako mnoho takových nejen u nás - a jejich "potenciál" nestačí na chápání toho, že situace je jiná, že neodpovídá instrukcím. A ty instrukce dál říkají, že se místo covidu použije Putin a Rusové = že např. benzín máte za 100,- "protože Putin". Krize je skutečná, oni nevědí, jak ji řešit a tak se snaží svést to na Rusko. Ostatně - oni v tom mají svou pravdu. Touto dobou totiž mělo být Rusko už dávno na kolenou a veškeré jeho zdroje "k dispozici" . Jestli jsi poslouchal Ivana Davida když mluvil o možném přijetí UA do EU, tak nyní vůbec pardálům v EU nevadí šílená ekonomika, korupce, nestabilita.** Nejvíc jim vadí neochota UA prodávat půdu cizím "investorům" a "privatizovat do cizích rukou" ty poslední zbytky průmyslu, co tam mají.** Všechny postkomunistické země musejí být úplně na kolenou a bez možnosti se zase postavit na nohy. Jsme občané třetí kategorie. Tak je jasné, že u nás ta krize bude mnohem horší, než v jiných státech EU. Šílená drahota za energie je hlavně kvůli tomu, aby nás připravili o poslední zbytky úspor - a některé tím poslali rovnou pod most. Že u nás lidi místo řešení krize poskakují na Václaváku - to je jednak účelem mediální kampaně a jednak je to národní tragédií ... A co se Ruska týká, myslím si, že ty sankce zase opět otočí ve svůj prospěch. Už dneska tam lidi napadá, že jim "západ" bude muset platit ne dolarama, ale buď zlatem nebo rublem - ale tady je otázka, kde ho vezmou...

ak je jasné, že u nás ta krize bude mnohem horší, než v jiných státech EU.


Tady se moje predikce rozchází, toto by chtěli to je jejich snaha. Moje predikce je, čím hůře na západě a že už přituhuje, tím lépe na východě, protože oni žijí z našeho ne my z jejich a jakmile nebudou mít zdroje nás držet v otroctví půjdeme ekonomicky nahoru. Jistě je snaha vyvolat hysterii, ale ne všichni Češi hned ztrácí nervy. Obtížné bude to přechodné období, ale kdo má mravnost nastavenou na dlouhodobé procesy a ne krátkodobé požitky, pak to může dobře zvládnout.


[quote="pid:61742, uid:203"]ak je jasné, že u nás ta krize bude mnohem horší, než v jiných státech EU.[/quote] Tady se moje predikce rozchází, toto by chtěli to je jejich snaha. Moje predikce je, čím hůře na západě a že už přituhuje, tím lépe na východě, protože oni žijí z našeho ne my z jejich a jakmile nebudou mít zdroje nás držet v otroctví půjdeme ekonomicky nahoru. Jistě je snaha vyvolat hysterii, ale ne všichni Češi hned ztrácí nervy. Obtížné bude to přechodné období, ale kdo má mravnost nastavenou na dlouhodobé procesy a ne krátkodobé požitky, pak to může dobře zvládnout.
Upravené 4. 3. 2022 o 21:19

Nemyslím si to. Sankce jsou sice citelné, ale tentokrát je na ně Rusko připravené.


S tím naprosto souhlasím. Já měl na mysli spíše "sankce" zaměřené na podpindosy. Včetně zabavování majetku, nemožnost koupit si Rollse a iphone. To mělo vyvolat protireakci.


A sankce připraveny byly, nicméně takto sebevražedné asi ne. Nicméně naprostý souhlas:


A co se Ruska týká, myslím si, že ty sankce zase opět otočí ve svůj prospěch.


A tentokrát bude ten prospěch 100x větší než po jakýchkoli sankcí v minulosti. Je to vlastně obnova suverenity a soběstačnosti v turbo-režimu.


[quote="pid:61742, uid:203"]Nemyslím si to. Sankce jsou sice citelné, ale tentokrát je na ně Rusko připravené.[/quote] S tím naprosto souhlasím. Já měl na mysli spíše "sankce" zaměřené na podpindosy. Včetně zabavování majetku, nemožnost koupit si Rollse a iphone. To mělo vyvolat protireakci. A sankce připraveny byly, nicméně takto sebevražedné asi ne. Nicméně naprostý souhlas: [quote="pid:61742, uid:203"]A co se Ruska týká, myslím si, že ty sankce zase opět otočí ve svůj prospěch.[/quote] A tentokrát bude ten prospěch 100x větší než po jakýchkoli sankcí v minulosti. Je to vlastně obnova suverenity a soběstačnosti v turbo-režimu.

protože oni žijí z našeho ne my z jejich a jakmile nebudou mít zdroje nás držet v otroctví půjdeme ekonomicky nahoru.

Tady je velmi důležité, aby se během krize a cesty z ní co nejvíc lidí probudilo a pochopili, že je potřeba co nejvíce se přiblížit nové koncepci - VP. GP se bude ze zbytku sil snažit o listopad 89 2.0. Tehdy "elity" vyměnili dres nomenklaturních kádrů za dres liberálních kapitalistů, teď patrně půjde o metamorfózu na "vlastence" (tím nechci znevažovat skutečné vlastence).
Typickým příklady v ČR jsou Václav Klaus a Andrej Babiš.


[quote="pid:61744, uid:426"]protože oni žijí z našeho ne my z jejich a jakmile nebudou mít zdroje nás držet v otroctví půjdeme ekonomicky nahoru.[/quote] Tady je velmi důležité, aby se během krize a cesty z ní co nejvíc lidí probudilo a pochopili, že je potřeba co nejvíce se přiblížit nové koncepci - VP. GP se bude ze zbytku sil snažit o listopad 89 2.0. Tehdy "elity" vyměnili dres nomenklaturních kádrů za dres liberálních kapitalistů, teď patrně půjde o metamorfózu na "vlastence" (tím nechci znevažovat skutečné vlastence). Typickým příklady v ČR jsou Václav Klaus a Andrej Babiš.
Upravené 5. 3. 2022 o 00:33

Tady se moje predikce rozchází, toto by chtěli to je jejich snaha. Moje predikce je, čím hůře na západě a že už přituhuje, tím lépe na východě, protože oni žijí z našeho ne my z jejich a jakmile nebudou mít zdroje nás držet v otroctví půjdeme ekonomicky nahoru. Jistě je snaha vyvolat hysterii, ale ne všichni Češi hned ztrácí nervy. Obtížné bude to přechodné období, ale kdo má mravnost nastavenou na dlouhodobé procesy a ne krátkodobé požitky, pak to může dobře zvládnout.

Tady je jeden problém => My.
Jde o to, že lidi musí pochopit, že za to může vláda a ne Putin. Ale hlavně PROČ !
Jinak zase zvolí Babiše nebo někoho podobného. Stráže odejdou i mříže padnou,
ale pokud se vězeň nezvedne z pryčny a neodejde, tak bude stále tam, kde je.


[quote="pid:61744, uid:426"]Tady se moje predikce rozchází, toto by chtěli to je jejich snaha. Moje predikce je, čím hůře na západě a že už přituhuje, tím lépe na východě, protože oni žijí z našeho ne my z jejich a jakmile nebudou mít zdroje nás držet v otroctví půjdeme ekonomicky nahoru. Jistě je snaha vyvolat hysterii, ale ne všichni Češi hned ztrácí nervy. Obtížné bude to přechodné období, ale kdo má mravnost nastavenou na dlouhodobé procesy a ne krátkodobé požitky, pak to může dobře zvládnout.[/quote] Tady je jeden problém => My. Jde o to, že lidi musí pochopit, že za to může vláda a ne Putin. Ale hlavně PROČ ! Jinak zase zvolí Babiše nebo někoho podobného. Stráže odejdou i mříže padnou, ale pokud se vězeň nezvedne z pryčny a neodejde, tak bude stále tam, kde je.

pokud se vězeň nezvedne z pryčny a neodejde, tak bude stále tam, kde je


Velice výstižné, ale tady hraje do karet konceptuální moc. Stačil jeden konceptuálně schopný člověk (např. Stalin nebo třeba Alexandr Veliký) a sociální super systém začal vzkvétat, protože vlez-do-prdelkové nemají vlastní koncepci a jenom se lísají k úspěšnému řízení a tak naplňují koncepci tak jako tak, i když kradou a podvádějí, naoko šíří obálku koncepce a ta obyvatelstvo ovlivňuje, proto jim trvalo půl století než mohli rozložit socialistický blok, než mohli koncepci, které lidi důvěřovali znevěrohodnit v očích davu.


Zdroje nebudou a to je ta doba, kdy parazité rychlé končí v řízení (tam jsou v dobách velkých nadbytků), když nejsou žádné zásoby k rozkradení, nastává čas vytvořit nové a to parazité neumějí a tak se do čela dostávají lidé kteří to umí.


Problém je, aby to nebyl systém dobrý car pak špatný car (který vyplýtvá předchozí úsilí), Problém je udržení koncepce v následnosti generací. Nyní už se to ví a po neodvratném pádu parazitů (zdroje planety došli a není kde brát) se to začne postupně učit ve školách.


Poznámka:
V drobnějších příkladech ze života vidím jak se věci rychle napravují, když dojdou zásoby, okamžitě paraziti odpadávají od řízení (přestávají viset na volantu a to umožní řízení). Očekávám podobný scénář. Tomuto scénáři se snaží parazité v nejvyšších postech opakovaně předejít vyvoláním globální katastrofy, ale tak "dlouho se chodí s džbánem pro vodu až se ucho utrhne". Dle mého rozlišení je už to ucho řádně nakřáplé.


[quote="pid:61780, uid:518"]pokud se vězeň nezvedne z pryčny a neodejde, tak bude stále tam, kde je[/quote] Velice výstižné, ale tady hraje do karet konceptuální moc. Stačil jeden konceptuálně schopný člověk (např. Stalin nebo třeba Alexandr Veliký) a sociální super systém začal vzkvétat, protože vlez-do-prdelkové nemají vlastní koncepci a jenom se lísají k úspěšnému řízení a tak naplňují koncepci tak jako tak, i když kradou a podvádějí, naoko šíří obálku koncepce a ta obyvatelstvo ovlivňuje, proto jim trvalo půl století než mohli rozložit socialistický blok, než mohli koncepci, které lidi důvěřovali znevěrohodnit v očích davu. Zdroje nebudou a to je ta doba, kdy parazité rychlé končí v řízení (tam jsou v dobách velkých nadbytků), když nejsou žádné zásoby k rozkradení, nastává čas vytvořit nové a to parazité neumějí a tak se do čela dostávají lidé kteří to umí. Problém je, aby to nebyl systém dobrý car pak špatný car (který vyplýtvá předchozí úsilí), Problém je udržení koncepce v následnosti generací. Nyní už se to ví a po neodvratném pádu parazitů (zdroje planety došli a není kde brát) se to začne postupně učit ve školách. Poznámka: V drobnějších příkladech ze života vidím jak se věci rychle napravují, když dojdou zásoby, okamžitě paraziti odpadávají od řízení (přestávají viset na volantu a to umožní řízení). Očekávám podobný scénář. Tomuto scénáři se snaží parazité v nejvyšších postech opakovaně předejít vyvoláním globální katastrofy, ale tak "dlouho se chodí s džbánem pro vodu až se ucho utrhne". Dle mého rozlišení je už to ucho řádně nakřáplé.
Upravené 5. 3. 2022 o 09:24

Prikladam velmi pekny clanok z kanalu na telegrame Armadny magazin, ktory pekne ukazuje ako su sankcie vyhodne pre Rusko a nevyhodne pre USA. Osobne som presvadceny, ze sankcie aj su namiere proti USA a na zvysenie suverenity Ruska.


SANKČNÁ VOJNA: ZAHRANIČNÝ KAPITÁL V RUSKU


Celkové škody zo sankcií, ktoré sa na Rusko valia zo Západu, zatiaľ nie je možné odhadnúť. Aj keď sú nejaké čísla. Západ sa rozhodol zmraziť ruské medzinárodné rezervy. Ako môže Rusko reagovať? Mnohí hovoria, že odpoveď je možná len vo vojensko-politickej sfére. S týmto nemôžem súhlasiť. Príležitosti na odpoveď sú aj v oblasti ekonomiky .


Blokovanie operácií ruských bánk prostredníctvom systému SWIFT tak možno považovať za vyššiu moc. Sankcia nie je legitímna z hľadiska medzinárodného práva, pretože ju neschválila Bezpečnostná rada OSN. Preto má Rusko podľa kánonov medzinárodného práva možnosť neplniť svoje záväzky voči všetkým druhom nerezidentov (zahraničným právnickým osobám a fyzickým osobám). A aká je celková výška záväzkov Ruska voči nerezidentom?


K 1. októbru 2021 predstavovala hodnota takýchto záväzkov voči Rusku (verejný sektor, banky, nefinančný sektor, sektor domácností) 1,180,2 miliardy dolárov, čo je takmer štyrikrát viac ako odhadovaná hodnota zmrazených zahraničných devízových rezerv Ruskej federácie. Možnosti kompenzácie škôd a spätného úderu teda nie sú slabé.


Myslím si, že v súčasnej situácii by bolo potrebné vykonať hĺbkovú revíziu ruských vonkajších záväzkov a zistiť, aké dôležité sú pre ruskú ekonomiku niektoré aktíva nerezidentov. Posúdiť skutočný prínos zahraničných investorov k rozvoju ruskej ekonomiky. A tiež zistiť skutočný pôvod majetku (pôvodná jurisdikcia zahraničného investora). Bez toho, aby sa čakalo na výsledky takéhoto auditu, by Rusko mohlo prijať dve opatrenia počas mimoriadneho obdobia.


Po prvé , zakázať cudzincom transakcie s ich aktívami v ruskej ekonomike (predaj akcií a akcií, postúpenie pohľadávok z úverov a pôžičiek atď.).


Po druhé , zakázať zahraničným investorom sťahovať z krajiny príjmy získané z aktív v ruskej ekonomike.


Niekoľko rozhodnutí ruských orgánov o týchto opatreniach už bolo prijatých, alebo sa pripravuje. 1. marca vláda oznámila, že plánuje dočasne obmedziť zahraničné podniky, aby opúšťali ruské aktíva.


Bez toho, aby čakala na prezidentský dekrét, Bank of Russia 2. marca oznámila, že „s cieľom zabrániť masovému predaju ruských cenných papierov, sťahovaniu peňazí z ruského finančného trhu a zachovať finančnú stabilitu“ krajiny poslala príkaz, ktorý „dočasne zakázal maklérom vykonávať príkazy zahraničných klientov na predaj cenných papierov“ . Ruská banka tiež pozastavila prevod dividend od zahraničných investorov do zahraničia.


Aby sme pochopili, aké dôležité je opatrenie na zákaz sťahovania investičných príjmov z Ruska, uvediem niekoľko čísel. Podľa údajov o platobnej bilancii zostavenej Bankou Ruska počas všetkých rokov existencie Ruskej federácie objem investičných príjmov nerezidentov stiahnutých z našej krajiny vždy výrazne prevyšoval objem investičných príjmov, ktoré prišli do Ruska zo zahraničných aktív ruského pôvodu. Takýto prebytok sa nazýva čistý odlev, alebo záporná bilancia výnosov z investícií. Tu je veľkosť negatívneho zostatku za posledné roky (miliardy dolárov): 2018 – 38,6; 2019 – 50,0; 2020 – 33,8; 2021 – 41.6.


Len za trinásť rokov (2009 – 2021) dosiahol čistý odliv príjmov z investícií 547,3 miliardy USD. V priemere straty ruskej ekonomiky predstavovali 42,1 miliardy USD ročne. Ale rozdelenie príjmov z investícií na rok 2021 (miliardy dolárov .) : prišiel do Ruska – 69,2; stiahnutý z Ruska – 110.8. Investori vo svete dnes stále musia hľadať taký vysoký výnos. Príjmy sú najvyššie, no sľubovaný príspevok zahraničných investorov v podobe nových technológií a zariadení, rozvoj high-tech odvetví nevidno. Leví podiel investícií pripadá na ťažbu prírodných zdrojov, finančný sektor a obchod.


Aj keby sa 24. februára nezačala špeciálna vojenská operácia na Ukrajine a na Rusko nezačal prúd sankcií, malo byť na určité obdobie obmedzené alebo zakázané odvádzanie príjmov z krajiny, čo by prinútilo zahraničné podniky reinvestovať zisky do ruskej ekonomiky, ako to robí Čína.


Odborníci dnes diskutujú o tom, aké by mali byť kroky ruských orgánov vo vzťahu k existujúcim zahraničným investíciám. Dočasne zablokovaný predaj majetku a čo potom? Existuje veľa možností pre akciu.


  1. Opatrenia prijaté ruskými orgánmi na zákaz transakcií so zahraničnými aktívami a prevod ziskov do zahraničia z dočasného na trvalé. Aspoň počas trvania sankčnej vojny.

  2. Uskutočniť odkúpenie cudzieho majetku ruským štátom (znárodnenie s náhradou).

  3. Konfiškovať cudzie aktíva v prospech ruského štátu (znárodnenie bez náhrady).

  4. Umožniť nákup zahraničných aktív ruskými investormi.

  5. Umožniť nákup zahraničných aktív investorom zo spriatelených krajín (rozumej predovšetkým investorom z Číny).


Každá možnosť má klady a zápory. Ak chce Rusko skutočne získať náhradu za škody spojené so zmrazením jeho majetku západnými krajinami, logickou možnosťou je konfiškácia (znárodnenie bez náhrady). Čo sa týka znárodnenia s kompenzáciou, táto možnosť je pochybná nielen z politickej strany. Jej implementácia sa stane dodatočnou záťažou pre ruský rozpočet, ktorý aj tak v blízkej budúcnosti zažije preťaženie.


Pokiaľ ide o „iné investície“, ktoré zahŕňajú pôžičky, pôžičky a pôžičky, samozrejmou možnosťou je pozastavenie platieb za obsluhu a splácanie na dobu, kým bude zmrazenie ruských zahraničných aktív. Ak Západ prejde od zmrazenia ku konfiškácii, bude musieť Rusko jednoducho zrušiť všetky predtým uzatvorené zmluvy o pôžičkách.


V každom prípade by mohol byť prístup k zahraničným aktívam diferencovaný. Na majetok investorov z tých krajín, ktoré sú iniciátormi „pekelných“ sankcií voči Rusku, by sa mohli zťahovať prísne sankcie. Ide predovšetkým o Spojené štáty americké, Veľkú Britániu a množstvo krajín EÚ. Podľa údajov Bank of Russia k 1. októbru minulého roka mali akumulované priame zahraničné investície (PZI) nasledovnú geografickú štruktúru (v zátvorkách v miliardách dolárov – podiel v % z celku za všetky krajiny):


Cyprus – 181,5 (30,5)


Spojené kráľovstvo – 55,0 (9,2)


Holandsko – 47,9 (8,0)


Bermudy – 42,9 (7,2)


Írsko – 29,4 (4,9)


Luxembursko – 29,0 (4,9)


Bahamy – 27,0 (4,5)


Francúzsko – 25,7 (4,3)


Nemecko – 22,9 (3,smile


Švajčiarsko – 19,7 (3,3)


V prvej desiatke krajín, z ktorých pochádzali najväčšie objemy PZI, neboli Spojené štáty americké, ktoré sú hlavným iniciátorom „pekelných sankcií“ proti Rusku. PZI zo Spojených štátov predstavovali iba 6,0 miliardy USD (1,0 %). Samozrejme, údaje prezentované na webovej stránke Bank of Russia je formálny. Môžete povedať, že sú falošné. Šesť z desiatich hlavných exportérov kapitálu do Ruska sú offshore spoločnosti (Cyprus, Holandsko, Bermudy, Írsko, Luxembursko, Bahamy). Tvorili 60 % všetkých PZI v Rusku. Tieto offshore využívajú investori zo Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a ďalších západných krajín, ktoré vedú sankčnú vojnu proti Rusku. Príkladom je štúdia UNCTAD z roku 2019. Stanovila si úlohu identifikovať bezprostredného konečného investora (krajinu konečného investovania)vstupujúceho do ruskej ekonomiky. Podľa Bank of Russia predstavovali PZI zo Spojených štátov ku koncu roka 2017 3,05 miliardy USD a podľa odhadov UNCTAD to bolo 39,1 miliardy USD, teda takmer 13-krát viac. Odhalili sa aj viaceré podhodnotenia PZI zo Spojeného kráľovstva, Nemecka, Francúzska a ďalších krajín EÚ.


Aby Rusko mohlo viesť cielenejšiu a účinnejšiu sankčnú vojnu so Západom, potrebuje mať objektívny obraz. Pri rozhodovaní o zahraničných investíciách treba mať na pamäti nielen ekonomické aspekty danej problematiky, ale aj fakt, že zahraničný kapitál môže mať silný vplyv na domácu a zahraničnú politiku hostiteľskej krajiny. V januári sme teda boli svedkami turbulentných udalostí v susednom Kazachstane. Dôležitým faktorom negatívneho vývoja udalostí bol zvýšený vplyv zahraničného (predovšetkým britského a amerického) kapitálu na orgány Kazachstanu. Vieme, že v Rusku sú už dlho zavedené obmedzenia a zákazy pre fyzické a právnické osoby – zahraničných agentov, no z nejakého dôvodu sa zabúda, že aj zahraniční investori môžu predstavovať mimoriadnu hrozbu pre bezpečnosť krajiny.


Prikladam velmi pekny clanok **z kanalu na telegrame Armadny magazin**, ktory pekne ukazuje ako su sankcie vyhodne pre Rusko a nevyhodne pre USA. Osobne som presvadceny, ze sankcie aj su namiere proti USA a na zvysenie suverenity Ruska. SANKČNÁ VOJNA: ZAHRANIČNÝ KAPITÁL V RUSKU Celkové škody zo sankcií, ktoré sa na Rusko valia zo Západu, zatiaľ nie je možné odhadnúť. Aj keď sú nejaké čísla. Západ sa rozhodol zmraziť ruské medzinárodné rezervy. Ako môže Rusko reagovať? Mnohí hovoria, že odpoveď je možná len vo vojensko-politickej sfére. S týmto nemôžem súhlasiť. Príležitosti na odpoveď sú aj v oblasti ekonomiky . **Blokovanie operácií ruských bánk prostredníctvom systému SWIFT tak možno považovať za vyššiu moc. Sankcia nie je legitímna z hľadiska medzinárodného práva, pretože ju neschválila Bezpečnostná rada OSN.** **Preto má Rusko podľa kánonov medzinárodného práva možnosť neplniť svoje záväzky** voči všetkým druhom nerezidentov (zahraničným právnickým osobám a fyzickým osobám). A aká je celková výška záväzkov Ruska voči nerezidentom? K 1. októbru 2021 predstavovala **hodnota takýchto záväzkov voči Rusku (verejný sektor, banky, nefinančný sektor, sektor domácností) 1,180,2 miliardy dolárov, čo je takmer štyrikrát viac ako odhadovaná hodnota zmrazených zahraničných devízových rezerv Ruskej federácie. Možnosti kompenzácie škôd a spätného úderu teda nie sú slabé.** Myslím si, že v súčasnej situácii by bolo potrebné vykonať hĺbkovú revíziu ruských vonkajších záväzkov a zistiť, aké dôležité sú pre ruskú ekonomiku niektoré aktíva nerezidentov. Posúdiť skutočný prínos zahraničných investorov k rozvoju ruskej ekonomiky. A tiež zistiť skutočný pôvod majetku (pôvodná jurisdikcia zahraničného investora). Bez toho, aby sa čakalo na výsledky takéhoto auditu, by Rusko mohlo prijať dve opatrenia počas mimoriadneho obdobia. **Po prvé , zakázať cudzincom transakcie s ich aktívami v ruskej ekonomike (predaj akcií a akcií, postúpenie pohľadávok z úverov a pôžičiek atď.).** **Po druhé , zakázať zahraničným investorom sťahovať z krajiny príjmy získané z aktív v ruskej ekonomike.** Niekoľko rozhodnutí ruských orgánov o týchto opatreniach už bolo prijatých, alebo sa pripravuje. 1. marca vláda oznámila, že plánuje dočasne obmedziť zahraničné podniky, aby opúšťali ruské aktíva. Bez toho, aby čakala na prezidentský dekrét, Bank of Russia 2. marca oznámila, že „s cieľom zabrániť masovému predaju ruských cenných papierov, sťahovaniu peňazí z ruského finančného trhu a zachovať finančnú stabilitu“ krajiny poslala príkaz, ktorý „dočasne zakázal maklérom vykonávať príkazy zahraničných klientov na predaj cenných papierov“ . Ruská banka tiež pozastavila prevod dividend od zahraničných investorov do zahraničia. Aby sme pochopili, aké dôležité je opatrenie na zákaz sťahovania investičných príjmov z Ruska, uvediem niekoľko čísel. Podľa údajov o platobnej bilancii zostavenej Bankou Ruska počas všetkých rokov existencie Ruskej federácie objem investičných príjmov nerezidentov stiahnutých z našej krajiny vždy výrazne prevyšoval objem investičných príjmov, ktoré prišli do Ruska zo zahraničných aktív ruského pôvodu. Takýto prebytok sa nazýva čistý odlev, alebo záporná bilancia výnosov z investícií. Tu je veľkosť negatívneho zostatku za posledné roky (miliardy dolárov): 2018 – 38,6; 2019 – 50,0; 2020 – 33,8; 2021 – 41.6. Len za trinásť rokov (2009 – 2021) dosiahol čistý odliv príjmov z investícií 547,3 miliardy USD. V priemere straty ruskej ekonomiky predstavovali 42,1 miliardy USD ročne. Ale rozdelenie príjmov z investícií na rok 2021 (miliardy dolárov .) : prišiel do Ruska – 69,2; stiahnutý z Ruska – 110.8. Investori vo svete dnes stále musia hľadať taký vysoký výnos. Príjmy sú najvyššie, no sľubovaný príspevok zahraničných investorov v podobe nových technológií a zariadení, rozvoj high-tech odvetví nevidno. Leví podiel investícií pripadá na ťažbu prírodných zdrojov, finančný sektor a obchod. Aj keby sa 24. februára nezačala špeciálna vojenská operácia na Ukrajine a na Rusko nezačal prúd sankcií, malo byť na určité obdobie obmedzené alebo zakázané odvádzanie príjmov z krajiny, čo by prinútilo zahraničné podniky reinvestovať zisky do ruskej ekonomiky, ako to robí Čína. Odborníci dnes diskutujú o tom, aké by mali byť kroky ruských orgánov vo vzťahu k existujúcim zahraničným investíciám. Dočasne zablokovaný predaj majetku a čo potom? Existuje veľa možností pre akciu. 1. **Opatrenia prijaté ruskými orgánmi na zákaz transakcií so zahraničnými aktívami a prevod ziskov do zahraničia z dočasného na trvalé.** Aspoň počas trvania sankčnej vojny. 2. Uskutočniť odkúpenie cudzieho majetku ruským štátom (znárodnenie s náhradou). 3. **Konfiškovať cudzie aktíva v prospech ruského štátu (znárodnenie bez náhrady).** 4. Umožniť nákup zahraničných aktív ruskými investormi. 5. Umožniť nákup zahraničných aktív investorom zo spriatelených krajín (rozumej predovšetkým investorom z Číny). Každá možnosť má klady a zápory. Ak chce Rusko skutočne získať náhradu za škody spojené so zmrazením jeho majetku západnými krajinami, logickou možnosťou je konfiškácia (znárodnenie bez náhrady). Čo sa týka znárodnenia s kompenzáciou, táto možnosť je pochybná nielen z politickej strany. Jej implementácia sa stane dodatočnou záťažou pre ruský rozpočet, ktorý aj tak v blízkej budúcnosti zažije preťaženie. Pokiaľ ide o „iné investície“, ktoré zahŕňajú pôžičky, pôžičky a pôžičky, samozrejmou možnosťou je pozastavenie platieb za obsluhu a splácanie na dobu, kým bude zmrazenie ruských zahraničných aktív. Ak Západ prejde od zmrazenia ku konfiškácii, bude musieť Rusko jednoducho zrušiť všetky predtým uzatvorené zmluvy o pôžičkách. V každom prípade by mohol byť prístup k zahraničným aktívam diferencovaný. Na majetok investorov z tých krajín, ktoré sú iniciátormi „pekelných“ sankcií voči Rusku, by sa mohli zťahovať prísne sankcie. Ide predovšetkým o Spojené štáty americké, Veľkú Britániu a množstvo krajín EÚ. Podľa údajov Bank of Russia k 1. októbru minulého roka mali akumulované priame zahraničné investície (PZI) nasledovnú geografickú štruktúru (v zátvorkách v miliardách dolárov – podiel v % z celku za všetky krajiny): Cyprus – 181,5 (30,5) Spojené kráľovstvo – 55,0 (9,2) Holandsko – 47,9 (8,0) Bermudy – 42,9 (7,2) Írsko – 29,4 (4,9) Luxembursko – 29,0 (4,9) Bahamy – 27,0 (4,5) Francúzsko – 25,7 (4,3) Nemecko – 22,9 (3,8) Švajčiarsko – 19,7 (3,3) V prvej desiatke krajín, z ktorých pochádzali najväčšie objemy PZI, neboli Spojené štáty americké, ktoré sú hlavným iniciátorom „pekelných sankcií“ proti Rusku. PZI zo Spojených štátov predstavovali iba 6,0 miliardy USD (1,0 %). Samozrejme, údaje prezentované na webovej stránke Bank of Russia je formálny. Môžete povedať, že sú falošné. Šesť z desiatich hlavných exportérov kapitálu do Ruska sú offshore spoločnosti (Cyprus, Holandsko, Bermudy, Írsko, Luxembursko, Bahamy). Tvorili 60 % všetkých PZI v Rusku. Tieto offshore využívajú investori zo Spojených štátov, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a ďalších západných krajín, ktoré vedú sankčnú vojnu proti Rusku. Príkladom je štúdia UNCTAD z roku 2019. Stanovila si úlohu identifikovať bezprostredného konečného investora (krajinu konečného investovania)vstupujúceho do ruskej ekonomiky. Podľa Bank of Russia predstavovali PZI zo Spojených štátov ku koncu roka 2017 3,05 miliardy USD a podľa odhadov UNCTAD to bolo 39,1 miliardy USD, teda takmer 13-krát viac. Odhalili sa aj viaceré podhodnotenia PZI zo Spojeného kráľovstva, Nemecka, Francúzska a ďalších krajín EÚ. Aby Rusko mohlo viesť cielenejšiu a účinnejšiu sankčnú vojnu so Západom, potrebuje mať objektívny obraz. Pri rozhodovaní o zahraničných investíciách treba mať na pamäti nielen ekonomické aspekty danej problematiky, ale aj fakt, že zahraničný kapitál môže mať silný vplyv na domácu a zahraničnú politiku hostiteľskej krajiny. V januári sme teda boli svedkami turbulentných udalostí v susednom Kazachstane. Dôležitým faktorom negatívneho vývoja udalostí bol zvýšený vplyv zahraničného (predovšetkým britského a amerického) kapitálu na orgány Kazachstanu. Vieme, že v Rusku sú už dlho zavedené obmedzenia a zákazy pre fyzické a právnické osoby – zahraničných agentov, no z nejakého dôvodu sa zabúda, že aj zahraniční investori môžu predstavovať mimoriadnu hrozbu pre bezpečnosť krajiny.

Dneska jsem zaregistrovala množství článků na téma "energie - závislost na Rusku". Jeden z výživných:
https://energozrouti.cz/z/konec-plynovych-kotlu-odbornici-vyzyvaji-k-ukonceni-jejich-provozu-i-dotaci-na-ne?sznclid=0ru27-bg4Obr5-Hq5uvh5Ofq4OPg5a6m7-Pk5uDj5-Tq4uL85uvlrqa37-Pk5uTm5ubn4uP85eHmrrHvkOaU5ZTm4uDh6pTn4-eUluTh45eX6uaR6-brk-uRl-A
Podle chytráka, co článek napsal, jsou všichni vlastníci plynových kotlů podporovatelé Putina. Článek navrhuje řešení, ale ... buď je nelze udělat hned - nebo jsou hrozně drahá - nebo jsou šílená. Topit budeme čím? Výroba, kde je plyn užívaný, pojede na co?
Všechny ty články jsou si velmi podobné a všechny doporučují "tepelná čerpadla". Neekologické je prý i dřevo a jeho uhlíková stopa se vyrovná automobilové dopravě. Autor tvrdí, že dřevo je stejně neekologické jako uhlí, takže bude zakázané.
Celá nynější hysterická "zelená agenda" mi přijde jako protlačování firem na solární panely nebo tepelná čerpadla...


Dneska jsem zaregistrovala množství článků na téma "energie - závislost na Rusku". Jeden z výživných: https://energozrouti.cz/z/konec-plynovych-kotlu-odbornici-vyzyvaji-k-ukonceni-jejich-provozu-i-dotaci-na-ne?sznclid=0ru27-bg4Obr5-Hq5uvh5Ofq4OPg5a6m7-Pk5uDj5-Tq4uL85uvlrqa37-Pk5uTm5ubn4uP85eHmrrHvkOaU5ZTm4uDh6pTn4-eUluTh45eX6uaR6-brk-uRl-A Podle chytráka, co článek napsal, jsou **všichni vlastníci plynových kotlů podporovatelé Putina.** Článek navrhuje řešení, ale ... buď je nelze udělat hned - nebo jsou hrozně drahá - nebo jsou šílená. Topit budeme čím? Výroba, kde je plyn užívaný, pojede na co? Všechny ty články jsou si velmi podobné a všechny doporučují "tepelná čerpadla". Neekologické je prý i dřevo a jeho uhlíková stopa se vyrovná automobilové dopravě. Autor tvrdí, že dřevo je stejně neekologické jako uhlí, takže bude zakázané. Celá nynější hysterická "zelená agenda" mi přijde jako **protlačování firem na solární panely nebo tepelná čerpadla**...

"tepelná čerpadla".


tak já sice té energii moc nerozumím, ale náš soused je elektrikář a za pomoci dotace si minulej rok pořídil k baráku tepelné čerpadlo. Nejdřív jak je to perfektní a co ušetří a když došlo na plné využití a on jako elektrikář to využití podrobně sleduje, tak zjistil, že to teplené čerpadlo samozřejmě také energii spotřebovává a že se to vlastně nevyplatí. Teď čeká, že mu vyplatí tu dotaci a pak si prý koupí do jednoho patra kamna, aby to kombinoval.


[quote="pid:61858, uid:203"]"tepelná čerpadla".[/quote] tak já sice té energii moc nerozumím, ale náš soused je elektrikář a za pomoci dotace si minulej rok pořídil k baráku tepelné čerpadlo. Nejdřív jak je to perfektní a co ušetří a když došlo na plné využití a on jako elektrikář to využití podrobně sleduje, tak zjistil, že to teplené čerpadlo samozřejmě také energii spotřebovává a že se to vlastně nevyplatí. Teď čeká, že mu vyplatí tu dotaci a pak si prý koupí do jednoho patra kamna, aby to kombinoval.

Celá nynější hysterická "zelená agenda" mi přijde jako protlačování firem na solární panely nebo tepelná čerpadla...

Vyzerá to tak, že na antiruskej hystérii si dnes niekto môže postaviť "eko"-biznis.


[quote="pid:61858, uid:203"]Celá nynější hysterická "zelená agenda" mi přijde jako protlačování firem na solární panely nebo tepelná čerpadla...[/quote] Vyzerá to tak, že na antiruskej hystérii si dnes niekto môže postaviť "eko"-biznis.

tak já sice té energii moc nerozumím, ale náš soused je elektrikář a za pomoci dotace si minulej rok pořídil k baráku tepelné čerpadlo. Nejdřív jak je to perfektní a co ušetří a když došlo na plné využití a on jako elektrikář to využití podrobně sleduje, tak zjistil, že to teplené čerpadlo samozřejmě také energii spotřebovává a že se to vlastně nevyplatí. Teď čeká, že mu vyplatí tu dotaci a pak si prý koupí do jednoho patra kamna, aby to kombinoval.

To tepelné čerpadlo sa oplatí, ak máš dom z moderných materiálov, ktoré dobre držia teplo v dome. Do veľkého murovaného domu s relatívne veľkými únikmi tepla sa to moc neoplatí.
Robím si štatistiku spotreby plynu aj elektriny. Ročne spálim okolo 2000m3 plynu a to mám kondenzačný kotol, na starom kotle to bolo viac. Keď porovnám, čo platím za kw elektriny a za kw plynu, tak za elektrinu platím 4x viac. Viem, že tým, čo kúria elektrikou, tak tým dávajú lacnejšiu tarifu, ale aj tak neverím, že by to bolo lacnejšie než plyn. Ťažko. Ale do budúcna ktovie ako to bude s cenami. Slovensko ešte má na pár rokov platnú dlhodobú zmluvu s Rusmi ohľadom plynu pre domácnosti, dovtedy sa dúfam zmení na Slovensku vláda k lepšiemu.


[quote="pid:61861, uid:207"]tak já sice té energii moc nerozumím, ale náš soused je elektrikář a za pomoci dotace si minulej rok pořídil k baráku tepelné čerpadlo. Nejdřív jak je to perfektní a co ušetří a když došlo na plné využití a on jako elektrikář to využití podrobně sleduje, tak zjistil, že to teplené čerpadlo samozřejmě také energii spotřebovává a že se to vlastně nevyplatí. Teď čeká, že mu vyplatí tu dotaci a pak si prý koupí do jednoho patra kamna, aby to kombinoval.[/quote] To tepelné čerpadlo sa oplatí, ak máš dom z moderných materiálov, ktoré dobre držia teplo v dome. Do veľkého murovaného domu s relatívne veľkými únikmi tepla sa to moc neoplatí. Robím si štatistiku spotreby plynu aj elektriny. Ročne spálim okolo 2000m3 plynu a to mám kondenzačný kotol, na starom kotle to bolo viac. Keď porovnám, čo platím za kw elektriny a za kw plynu, tak za elektrinu platím 4x viac. Viem, že tým, čo kúria elektrikou, tak tým dávajú lacnejšiu tarifu, ale aj tak neverím, že by to bolo lacnejšie než plyn. Ťažko. Ale do budúcna ktovie ako to bude s cenami. Slovensko ešte má na pár rokov platnú dlhodobú zmluvu s Rusmi ohľadom plynu pre domácnosti, dovtedy sa dúfam zmení na Slovensku vláda k lepšiemu.

Skvělý Marcinkevič rozebírá plán, který vypracovali světoví exportéři hysterie na snížení závislostí od ruské ropy a plynu. Rozebírá velmi zajímavý prográm Mezinárodní energetické agentury.


Totalitní plyn vyléčil Evropu od liberalismu. Trh už nic neřeší.
https://www.youtube.com/watch?v=lnAZ0NbMbZw&t=1082s


Skvělý Marcinkevič rozebírá plán, který vypracovali světoví exportéři hysterie na snížení závislostí od ruské ropy a plynu. Rozebírá velmi zajímavý prográm Mezinárodní energetické agentury. **Totalitní plyn vyléčil Evropu od liberalismu. Trh už nic neřeší.** https://www.youtube.com/watch?v=lnAZ0NbMbZw&t=1082s

Naše vláda se překonává. Snad jako jediná neřeší ceny paliv, nyní dopouští masivní výprodej pšenice do zahraničí - na rozdíl od jiných zemí.


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-ceske-farmy-obrazeji-kupci-z-ciziny-za-psenici-plati-jako-za-zlato-193098


České farmy objíždějí kupci ze zahraničí a za rekordní ceny skupují pšenici. Zájem mají o skladové zásoby, i o úrodu, která bude téměř za půl roku.


"„Bijeme na poplach, aby Česká republika omezila exporty pšenice, jak to udělala většina okolních zemí od Maďarska, Polska, Rumunska a Bulharska,“ říká šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý a dodává: „Blízký východ byl kvůli válce odříznut od pšenice z Ukrajiny a obchodníci odtud objíždějí Evropu a skupují ji za vysoké ceny."


"Hlavatý se obává, že pokud Česká republika zůstane v regionu jako jedna z mála otevřených zemí, hrozí reálně riziko ještě větších nájezdů na českou pšenici. Tu je většina tuzemských pekáren podle Hlavatého nyní nucena kupovat velmi draho, protože zasmluvněné ceny mají jen největší pekárny."


Vlastizrada, každý den nanovo a dále.


Naše vláda se překonává. Snad jako jediná neřeší ceny paliv, nyní dopouští masivní výprodej pšenice do zahraničí - na rozdíl od jiných zemí. https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-ceske-farmy-obrazeji-kupci-z-ciziny-za-psenici-plati-jako-za-zlato-193098 České farmy objíždějí kupci ze zahraničí a za rekordní ceny skupují pšenici. Zájem mají o skladové zásoby, i o úrodu, která bude téměř za půl roku. "„Bijeme na poplach, aby Česká republika omezila exporty pšenice, jak to udělala většina okolních zemí od Maďarska, Polska, Rumunska a Bulharska,“ říká šéf Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý a dodává: „Blízký východ byl kvůli válce odříznut od pšenice z Ukrajiny a obchodníci odtud objíždějí Evropu a skupují ji za vysoké ceny." "Hlavatý se obává, že pokud Česká republika zůstane v regionu jako jedna z mála otevřených zemí, hrozí reálně riziko ještě větších nájezdů na českou pšenici. Tu je většina tuzemských pekáren podle Hlavatého nyní nucena kupovat velmi draho, protože zasmluvněné ceny mají jen největší pekárny." Vlastizrada, každý den nanovo a dále.

Skvělý Marcinkevič rozebírá plán, který vypracovali světoví exportéři hysterie na snížení závislostí od ruské ropy a plynu. Rozebírá velmi zajímavý prográm Mezinárodní energetické agentury.

Mohu poprosit o krátké shrnutí v češtině ? Kdo co a jak plánuje ?
A jaký to bude mít (asi) dopad na nás a na RF ?


[quote="pid:62929, uid:158"]Skvělý Marcinkevič rozebírá plán, který vypracovali světoví exportéři hysterie na snížení závislostí od ruské ropy a plynu. Rozebírá velmi zajímavý prográm Mezinárodní energetické agentury.[/quote] Mohu poprosit o krátké shrnutí v češtině ? Kdo co a jak plánuje ? A jaký to bude mít (asi) dopad na nás a na RF ?

Mohu poprosit o krátké shrnutí v češtině ? Kdo co a jak plánuje ?
A jaký to bude mít (asi) dopad na nás a na RF ?
1. Kritika Ruských médií, která slepě přebírají, vše co se řekne o plynu na západě a tím vytvářejí paniku u obyvatel v Rusku. Tedy, nebudeme prodávat plyn, nebudou valuty, nebude co jíst. Přitom ve skutečnosti Evropa nemá jinou možnost, než Ruské energonosiče. Upozorňuje, aby Ruská média před vypuštěním informace prověřovala z několika zdrojů.
2.Mezinárodní energetická agentura vydala plán o 10.bodech, jak postupovat. Tato organizace je něco, jako anti OPEC. Všechny body sice krásně zní, lehko se píší, ale je to nesplnitelný plán. Co bod, to anekdota. V Evropě jsou dva vrcholy spotřeby plynu a to v zimě, kvůli chladu a v létě, kvůli teplu. V létě se musí chladit provozy, a strojní zařízení kde se při výrobě jako pobočný efekt vylučuje teplo.
Celý ten plán vypadá asi tak: Aby kráva méně žrala, je potřeba ji méně krmit a více dojit.
Jak to vypadá v praxi popsal na větrnících v Německu. Byly postaveny nové větrníky v ceně nové atomové elektrárny, ale jejich výroba el. energie se nejenom nezvýšila, ona se naopak snížila, výborné řešení! Dále ve světě není tolik LPG, aby nahradily Ruský plyn z plynovodů. Není!
3.Evropu řídí lidé, kteří nikdy nic neřídili.
4.Tedy v souvislosti s Ukrajinou rozhodli o využití uhlí. Rozhodli také o využití jakéhokoliv uhlí, jen ne Ruského. To ale znamená, že jiné uhlí vyžaduje změnu technologií, protože ty jsou stavěny na určitý druh uhlí.
5.Dále vyjmenovává nové zakázky na plyn v budoucnosti a projekty rozšiřování těžby plynu v Rusku. Ty jsou mnohem vyšší, než ta kapka v moři, kterou objednává Evropa.
Takže psy štěkají a karavana jde dál.


[quote="pid:63036, uid:518"]Mohu poprosit o krátké shrnutí v češtině ? Kdo co a jak plánuje ? A jaký to bude mít (asi) dopad na nás a na RF ?[/quote]1. Kritika Ruských médií, která slepě přebírají, vše co se řekne o plynu na západě a tím vytvářejí paniku u obyvatel v Rusku. Tedy, nebudeme prodávat plyn, nebudou valuty, nebude co jíst. Přitom ve skutečnosti Evropa nemá jinou možnost, než Ruské energonosiče. Upozorňuje, aby Ruská média před vypuštěním informace prověřovala z několika zdrojů. 2.Mezinárodní energetická agentura vydala plán o 10.bodech, jak postupovat. Tato organizace je něco, jako anti OPEC. Všechny body sice krásně zní, lehko se píší, ale je to nesplnitelný plán. Co bod, to anekdota. V Evropě jsou dva vrcholy spotřeby plynu a to v zimě, kvůli chladu a v létě, kvůli teplu. V létě se musí chladit provozy, a strojní zařízení kde se při výrobě jako pobočný efekt vylučuje teplo. Celý ten plán vypadá asi tak: Aby kráva méně žrala, je potřeba ji méně krmit a více dojit. Jak to vypadá v praxi popsal na větrnících v Německu. Byly postaveny nové větrníky v ceně nové atomové elektrárny, ale jejich výroba el. energie se nejenom nezvýšila, ona se naopak snížila, výborné řešení! Dále ve světě není tolik LPG, aby nahradily Ruský plyn z plynovodů. Není! 3.Evropu řídí lidé, kteří nikdy nic neřídili. 4.Tedy v souvislosti s Ukrajinou rozhodli o využití uhlí. Rozhodli také o využití jakéhokoliv uhlí, jen ne Ruského. To ale znamená, že jiné uhlí vyžaduje změnu technologií, protože ty jsou stavěny na určitý druh uhlí. 5.Dále vyjmenovává nové zakázky na plyn v budoucnosti a projekty rozšiřování těžby plynu v Rusku. Ty jsou mnohem vyšší, než ta kapka v moři, kterou objednává Evropa. Takže psy štěkají a karavana jde dál.

Rjabkov oznámil připravenost odvetných sankcí proti Spojeným státům


Ruská vláda brzy zveřejní seznamy odvetných osobních sankcí proti západním zemím, včetně Spojených států amerických . V sobotu 12. března to oznámil náměstek ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergej Rjabkov.


Podle něj se nyní ze Západu strhávají všechny masky. Země neváhají uvalit sankce, které se staly začátkem rozsáhlé ekonomické války. Jde o neskrývanou spekulaci o možnostech, které má americký finanční a bankovní systém k dispozici. Rjabkov dodal, že Amerika „se postavila do své plné výšky, v celé své nechutné, nepřijatelné protiruské podstatě“.
iz.ru/1304154/2022-03-12/riabkov-zaiavil-o-gotovnosti-otvetnykh-sanktcionnykh-mer-protiv-ssha?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop


SPIKNUTÍ: PROTIRUSKÉ SANKCE
Ministerstvo zahraničí oznámilo, že Rusko je připraveno postavit se proti EU v energetickém sektoru


Ruské úřady jsou připraveny v případě potřeby oponovat Evropské unii (EU) v energetickém sektoru. Takové prohlášení v sobotu 12. března učinil Nikolaj Kobrinec, ředitel odboru evropské spolupráce ruského ministerstva zahraničí.


„Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem, garantem energetické bezpečnosti světové úrovně. Této pověsti si vážíme, ale v případě potřeby jsme připraveni na tvrdou konfrontaci v energetickém sektoru. Věřím, že Evropská unie z toho rozhodně nebude mít prospěch – máme větší rezervu v bezpečí a pevnější nervy,“ řekl agentuře Interfax .


Moskva podle něj pracuje na odvetných opatřeních proti evropským sankcím. Nebudou však nutně zrcadlené a proporcionální.


„Naše opatření reakce určitě budou, nyní se na nich pracuje. Nejsme povinni je vytvořit zrcadlově a přísně proporcionálně. Ačkoli není obtížné obnovit číselnou paritu. 1. března hlasovalo 637 poslanců pro rezoluci Evropského parlamentu „Ruská agrese proti Ukrajině“. Na náš „stop list“ může být přidán kdokoli, zdůraznil Kobrinec.


Vyjádřil se také k současným vztahům Ruska se Severoatlantickou aliancí (NATO) a zdůraznil, že „klesly na nulu“.


„Tím, že Severoatlantický blok odmítl diskutovat o aktuálních bezpečnostních otázkách, vynulival důležitost Rady Rusko-NATO jako mechanismu pro konzultace v krizových situacích za každého počasí,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva zahraničí.


Jak uvedl Kobrinec, dokud země NATO zásobují Ukrajinu smrtícími zbraněmi, nemůže být řeč o žádném dialogu mezi Ruskem a aliancí.


V předvečer šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že do poloviny května bude představen plán na odstranění závislosti EU na ruských energetických zdrojích do roku 2027.


Německý kancléř Olaf Scholz po neformálním summitu EU ve Versailles také řekl, že aliance se chystá rychle snížit závislost na dodávkách energie ze třetích zemí včetně Ruska.


Nezávislý energetický expert Valdis Plavinš v rozhovoru pro Izvestija upozornil, že cesta k realizaci takových plánů EU bude velmi trnitá , protože nahrazení tak velkého množství energetických zdrojů povede k výraznému zvýšení nákladů na energie pro domácnosti i průmysl. Expert také poznamenal, že v tomto případě budou ruští exportéři nuceni postupně přesměrovat exportní trasy do rozvojových zemí.


10. března ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko nedovolí Spojeným státům rozhodovat o zničení ruské ekonomiky. Moskva si podle něj najde způsob, jak na ní nezáviset.
https://iz.ru/1304141/v-mid-zaiavili-o-gotovnosti-rossii-zhestko-protivostoiat-es-v-energosfere


Všichni ekonomické problémy, které dnes v Evropě jsou, způsobily vlády zemí EU a USA svými nesmyslnými sankcemi proti Rusku. Ruská odpověď ani nebyla třeba, aby občané EU na vlastní kůži pocítili dopad "ženialních" rozhodnutí svých bojechtivých evropských vůdců. Ale ona ještě příjde tá odpověď a to bude sakra bolet. Jsem zvědavý, jak dlouho výdrží ten zápal a nadšení všech těch, kdo dnes volá po pomstě Rusku a jednotě západu v boji proti němu.


**Rjabkov oznámil připravenost odvetných sankcí proti Spojeným státům** Ruská vláda brzy zveřejní seznamy odvetných osobních sankcí proti západním zemím, včetně Spojených států amerických . V sobotu 12. března to oznámil náměstek ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergej Rjabkov. Podle něj se nyní ze Západu strhávají všechny masky. Země neváhají uvalit sankce, které se staly začátkem rozsáhlé ekonomické války. Jde o neskrývanou spekulaci o možnostech, které má americký finanční a bankovní systém k dispozici. Rjabkov dodal, že Amerika „se postavila do své plné výšky, v celé své nechutné, nepřijatelné protiruské podstatě“. iz.ru/1304154/2022-03-12/riabkov-zaiavil-o-gotovnosti-otvetnykh-sanktcionnykh-mer-protiv-ssha?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop **SPIKNUTÍ: PROTIRUSKÉ SANKCE Ministerstvo zahraničí oznámilo, že Rusko je připraveno postavit se proti EU v energetickém sektoru** Ruské úřady jsou připraveny v případě potřeby oponovat Evropské unii (EU) v energetickém sektoru. Takové prohlášení v sobotu 12. března učinil Nikolaj Kobrinec, ředitel odboru evropské spolupráce ruského ministerstva zahraničí. „Rusko zůstává spolehlivým dodavatelem, garantem energetické bezpečnosti světové úrovně. Této pověsti si vážíme, ale v případě potřeby jsme připraveni na tvrdou konfrontaci v energetickém sektoru. Věřím, že Evropská unie z toho rozhodně nebude mít prospěch – máme větší rezervu v bezpečí a pevnější nervy,“ řekl agentuře Interfax . Moskva podle něj pracuje na odvetných opatřeních proti evropským sankcím. Nebudou však nutně zrcadlené a proporcionální. „Naše opatření reakce určitě budou, nyní se na nich pracuje. Nejsme povinni je vytvořit zrcadlově a přísně proporcionálně. Ačkoli není obtížné obnovit číselnou paritu. 1. března hlasovalo 637 poslanců pro rezoluci Evropského parlamentu „Ruská agrese proti Ukrajině“. Na náš „stop list“ může být přidán kdokoli, zdůraznil Kobrinec. Vyjádřil se také k současným vztahům Ruska se Severoatlantickou aliancí (NATO) a zdůraznil, že „klesly na nulu“. „Tím, že Severoatlantický blok odmítl diskutovat o aktuálních bezpečnostních otázkách, vynulival důležitost Rady Rusko-NATO jako mechanismu pro konzultace v krizových situacích za každého počasí,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Jak uvedl Kobrinec, dokud země NATO zásobují Ukrajinu smrtícími zbraněmi, nemůže být řeč o žádném dialogu mezi Ruskem a aliancí. V předvečer šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila, že do poloviny května bude představen plán na odstranění závislosti EU na ruských energetických zdrojích do roku 2027. Německý kancléř Olaf Scholz po neformálním summitu EU ve Versailles také řekl, že aliance se chystá rychle snížit závislost na dodávkách energie ze třetích zemí včetně Ruska. Nezávislý energetický expert Valdis Plavinš v rozhovoru pro Izvestija upozornil, že cesta k realizaci takových plánů EU bude velmi trnitá , protože nahrazení tak velkého množství energetických zdrojů povede k výraznému zvýšení nákladů na energie pro domácnosti i průmysl. **Expert také poznamenal, že v tomto případě budou ruští exportéři nuceni postupně přesměrovat exportní trasy do rozvojových zemí.** **10. března ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že Rusko nedovolí Spojeným státům rozhodovat o zničení ruské ekonomiky. Moskva si podle něj najde způsob, jak na ní nezáviset.** https://iz.ru/1304141/v-mid-zaiavili-o-gotovnosti-rossii-zhestko-protivostoiat-es-v-energosfere Všichni ekonomické problémy, které dnes v Evropě jsou, způsobily vlády zemí EU a USA svými nesmyslnými sankcemi proti Rusku. Ruská odpověď ani nebyla třeba, aby občané EU na vlastní kůži pocítili dopad "ženialních" rozhodnutí svých bojechtivých evropských vůdců. Ale ona ještě příjde tá odpověď a to bude sakra bolet. Jsem zvědavý, jak dlouho výdrží ten zápal a nadšení všech těch, kdo dnes volá po pomstě Rusku a jednotě západu v boji proti němu.

Že by lidé začali otevírat oči? Názor z diskuse.


"Klidně bych nazýval Rusy našimi bratry místo těch Ukrajinských, kdyby to ekonomice pomohlo..."


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-krize-muze-byt-dlouha-snizme-svou-spotrebu-vydrzme-to-vyzyva-ministr-192979


Že by lidé začali otevírat oči? Názor z diskuse. "Klidně bych nazýval Rusy našimi bratry místo těch Ukrajinských, kdyby to ekonomice pomohlo..." https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-krize-muze-byt-dlouha-snizme-svou-spotrebu-vydrzme-to-vyzyva-ministr-192979

Chcel by som prispieť jedným postrehom ohľadom krízy západu.


Mám jedného kamaráta, je to origo holanďan. Priženil sa do Prahy.
Okrem iného keď sme sa rozprávali hovoril aj o svojej práci.
Momentálne sa zaoberá tým, že skupuje autá z PL,CZ a SK, maximálne osem ročné a vyváža ich do Holandska.
Povedal, že je to neskutočné "rito", lebo v dôsledku obmedzení výroby v automobilovom priemysle je nedostatok
áut v NL a začal tam byť velký dopyt po jazdených zánovných vozidlách.


Keď tak na to pozerám, tak takto to nejako bude aj z potravinami. Žiadne reťazce, najprv západ nakŕmi svojich ludí a na východ už neostane nič, keďže sme na 85 percent závislí na dovoze potravín. Keď k tomu pripočítam sankcie a obmedzenie dodávky plynu a ropy z Ruska, tak to nám tu bude pekne horúco aj keď kúriť nebudeme.


Chcel by som prispieť jedným postrehom ohľadom krízy západu. Mám jedného kamaráta, je to origo holanďan. Priženil sa do Prahy. Okrem iného keď sme sa rozprávali hovoril aj o svojej práci. Momentálne sa zaoberá tým, že skupuje autá z PL,CZ a SK, maximálne osem ročné a vyváža ich do Holandska. Povedal, že je to neskutočné "rito", lebo v dôsledku obmedzení výroby v automobilovom priemysle je nedostatok áut v NL a začal tam byť velký dopyt po jazdených zánovných vozidlách. Keď tak na to pozerám, tak takto to nejako bude aj z potravinami. Žiadne reťazce, najprv západ nakŕmi svojich ludí a na východ už neostane nič, keďže sme na 85 percent závislí na dovoze potravín. Keď k tomu pripočítam sankcie a obmedzenie dodávky plynu a ropy z Ruska, tak to nám tu bude pekne horúco aj keď kúriť nebudeme.

Jak se Mariupol stane klíčovým centrem integrace Eurasie
Strategicky se jedná o obrovský komplex přímo u Azovského moře – který je nyní pro všechny praktické účely začleněn do Doněcké lidové republiky a blízko Černého moře. To znamená krátký výlet do východního Středomoří, včetně mnoha potenciálních zákazníků v západní Asii. A přes Suez a dosažení Indického oceánu, zákazníci po celé jižní a jihovýchodní Asii.
Takže Doněcká lidová republika, možná součást budoucího Novoruska, a dokonce i část Ruska, bude mít pod kontrolou spoustu ocelářských kapacit pro jižní Evropu, západní Asii i mimo ni.
Jedním z nevyhnutelných důsledků je, že bude schopna zajistit skutečný boom výstavby nákladní železnice v Rusku, Číně a středoasijských "stanech". Výstavba železnice je privilegovaným způsobem konektivity pro ambiciózní pekingskou iniciativu Pásu a cesty (BRI). A co je klíčové, stále více přeplňovaného Mezinárodního severojižního dopravního koridoru (INSTC).
https://www.unz.com/pescobar/how-mariupol-will-become-a-key-hub-of-eurasia-integration/


Jak se Mariupol stane klíčovým centrem integrace Eurasie Strategicky se jedná o obrovský komplex přímo u Azovského moře – který je nyní pro všechny praktické účely začleněn do Doněcké lidové republiky a blízko Černého moře. To znamená krátký výlet do východního Středomoří, včetně mnoha potenciálních zákazníků v západní Asii. A přes Suez a dosažení Indického oceánu, zákazníci po celé jižní a jihovýchodní Asii. Takže Doněcká lidová republika, možná součást budoucího Novoruska, a dokonce i část Ruska, bude mít pod kontrolou spoustu ocelářských kapacit pro jižní Evropu, západní Asii i mimo ni. Jedním z nevyhnutelných důsledků je, že bude schopna zajistit skutečný boom výstavby nákladní železnice v Rusku, Číně a středoasijských "stanech". Výstavba železnice je privilegovaným způsobem konektivity pro ambiciózní pekingskou iniciativu Pásu a cesty (BRI). A co je klíčové, stále více přeplňovaného Mezinárodního severojižního dopravního koridoru (INSTC). https://www.unz.com/pescobar/how-mariupol-will-become-a-key-hub-of-eurasia-integration/
3.69k
28
12
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept