Politika v ČR
Petice proti ohrožení demokracie prostřednictvím korespondenční volby

Protestujeme proti zavedení korespondenční volby, kterou prosazují poslanci vládních stran, a to z následujících důvodů:


Volič je při korespondenční volbě buď identifikovatelný, a pak nejde o tajnou volbu, protože lze přiřadit ke konkrétnímu jménu konkrétní hlasování, nebo není identifikovatelný, a pak není jasné, kdo ve skutečnosti hlasoval. Korespondenční hlasování tedy nemůže rovnocenně nahradit volbu, kdy je volič fyzicky přítomen, může být jednoznačně identifikován a samotný akt volby je přitom tajný, protože je proveden úpravou lístku za plentou.


Navržený postup je nejen protiústavní, ale nezaručuje ochranu regulérnosti voleb, o čemž svědčí zkušenosti ze zahraničí. Neexistuje jistota, že odesílatelé volebních lístků skutečně volili sami a nezávisle.


Krajané, kteří si zvolili dlouhodobý život mimo území republiky, mají možnost hlasovat na zastupitelském úřadě. Pokud jsou dostatečně motivováni poutem k zemi, z níž pocházejí, není jim zatěžko volební místnost navštívit.


Francie od korespondenční volby v minulosti ustoupila. V Rakousku musel ústavní soud zrušit prezidentskou volbu kvůli oprávněným pochybnostem o platnosti korespondenčních hlasů. Výsledky prezidentských voleb v USA byly sporné právě kvůli korespondenčnímu hlasování. Zřetelně se zde ukázalo nejpodstatnější úskalí korespondenční volby: výsledky mohou být snadno zpochybněny. To vede k neklidu, k růstu napětí, ke ztrátě důvěry občanů ve stát a jeho instituce, dokonce k otevřeným konfliktům.


Situace, kdy je možno pochybovat o regulérnosti voleb, tak ohrožují samotné základy demokratické společnosti.


Žádáme poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby vzali na vědomí výše uvedené důvody a od projednávání korespondenční volby upustili.


Petiční výbor:
Lenka Procházková, Jeronýmova 577/2, Praha 3, 130 00
MUDr. Ivan David, CSc., Londýnská 596/28, Praha 2, 120 00
PaedDr. Naděžda Bonaventurová, Kodymova 2539/8, Praha 13, 158 00
https://www.petice.com/petice_proti_ohroeni_demokracie_prostednictvim_korespondenni_volby?s=93817462


Protestujeme proti zavedení korespondenční volby, kterou prosazují poslanci vládních stran, a to z následujících důvodů: Volič je při korespondenční volbě buď identifikovatelný, a pak nejde o tajnou volbu, protože lze přiřadit ke konkrétnímu jménu konkrétní hlasování, nebo není identifikovatelný, a pak není jasné, kdo ve skutečnosti hlasoval. Korespondenční hlasování tedy nemůže rovnocenně nahradit volbu, kdy je volič fyzicky přítomen, může být jednoznačně identifikován a samotný akt volby je přitom tajný, protože je proveden úpravou lístku za plentou. Navržený postup je nejen protiústavní, ale nezaručuje ochranu regulérnosti voleb, o čemž svědčí zkušenosti ze zahraničí. Neexistuje jistota, že odesílatelé volebních lístků skutečně volili sami a nezávisle. Krajané, kteří si zvolili dlouhodobý život mimo území republiky, mají možnost hlasovat na zastupitelském úřadě. Pokud jsou dostatečně motivováni poutem k zemi, z níž pocházejí, není jim zatěžko volební místnost navštívit. Francie od korespondenční volby v minulosti ustoupila. V Rakousku musel ústavní soud zrušit prezidentskou volbu kvůli oprávněným pochybnostem o platnosti korespondenčních hlasů. Výsledky prezidentských voleb v USA byly sporné právě kvůli korespondenčnímu hlasování. Zřetelně se zde ukázalo nejpodstatnější úskalí korespondenční volby: výsledky mohou být snadno zpochybněny. To vede k neklidu, k růstu napětí, ke ztrátě důvěry občanů ve stát a jeho instituce, dokonce k otevřeným konfliktům. Situace, kdy je možno pochybovat o regulérnosti voleb, tak ohrožují samotné základy demokratické společnosti. Žádáme poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, aby vzali na vědomí výše uvedené důvody a od projednávání korespondenční volby upustili. Petiční výbor: Lenka Procházková, Jeronýmova 577/2, Praha 3, 130 00 MUDr. Ivan David, CSc., Londýnská 596/28, Praha 2, 120 00 PaedDr. Naděžda Bonaventurová, Kodymova 2539/8, Praha 13, 158 00 https://www.petice.com/petice_proti_ohroeni_demokracie_prostednictvim_korespondenni_volby?s=93817462
108
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept