História
Střípek do historie meziválečného období

Nenápadný článeček v jednom liberálním médiu o "bezvýznamném" výročí u jednoho západního "spojence".


"Příběh chemičky v Oppau: V okruhu sta metrů nezůstala živá duše"
21.9.2021
"K jednomu z nejničivějších nejaderných výbuchů v dějinách došlo právě před sto lety v chemičce v německém městě Oppau. Katastrofu nepřežilo 561 lidí. Příběh chemičky provází napětí mezi smrtí, vraždou a pokrokem."
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pribeh-chemicky-v-oppau-v-okruhu-sta-metru-nezustala-ziva-duse-175090


Chemička patřila BASF.
BASFu tehdy šéfoval Carl Bosch.
Oppau: výroba hnojiv a výbušnin.


"Mezi masovým zabíjením a populační explozí
Chemička v Oppau má „v genech“ rozporuplný vklad: Haber-Boschův proces. Objev, který otevřel cestu k průmyslové výrobě amoniaku, a tedy k masové výrobě hnojiv. A výbušnin. Zásadní vklad pro zvýšení celosvětové produkce potravin. Zásadní vklad pro vyšší efektivnost válečného zabíjení."


Chemik Fritz Haber - podle mé heuristiky i podle článku jewrej.


"Haber-Boschův proces stojí podle kanadského vědce českého původu Václava Smila za moderní populační explozí. V roce 1900 žilo na Zemi přibližně 1,6 miliardy lidí. Efektivní výroba potravin je základem pro to, že v současnosti obývá planetu více než 7 miliard lidí."


"Fritz Haber: „Otec chemických zbraní“ s Nobelovou cenou
Fritz Haber (1868–1934) se narodil do bohaté židovské rodiny. Jeho otec podnikal s barvivy a farmaceutickými produkty. Haber vystudoval chemii a fyziku, zajímal se o filosofii, psal do novin, po vzoru svého strýce byl liberál."


"Válka pro něj ale neznamenala trauma. Spíš naopak: Nadšeně vstoupil do služeb státu a je považován za „otce chemických zbraní“."


"Sám Fritz Haber přemluvil velení německé armády, aby použilo chemické zbraně přímo v poli. Stalo se tak za jeho osobního dohledu 22. dubna 1915 u belgického města Ypres. Německá armáda vypustila 167 tun chlóru z celkem 5 700 tlakových lahví. Útok byl za dva dny zopakován, jeho výsledkem bylo nejméně pět tisíc mrtvých. Haber byl povýšen na kapitána. Když se o jeho roli ve vývoji a nasazení chemických zbraní dozvěděla jeho manželka, spáchala sebevraždu."


"Po konci války Haber jednak pokračoval ve výzkumu pro rozvoj chemických zbraní – ten probíhal v utajení, aby ho neodhalily inspekce ustavené Versaillskou mírovou smlouvou. Jednak vedl široký výzkumný program svého ústavu. Mimo jiné se zabýval vývojem výrobků na hubení hmyzu. A jednou z látek, kterou Fritz Haber a jeho kolegové vyvinuli byl i Cyklon B. Plyn, kterým nacisté vyvraždili přes milion lidí v koncentračních táborech. Většinou to byli Židé. (Cože? Popírání holokaustu? - pozn. Počtář) Včetně několika Haberových příbuzných."


Nenápadný článeček v jednom liberálním médiu o "bezvýznamném" výročí u jednoho západního "spojence". "Příběh chemičky v Oppau: V okruhu sta metrů nezůstala živá duše" 21.9.2021 "K jednomu z nejničivějších nejaderných výbuchů v dějinách došlo právě před sto lety v chemičce v německém městě Oppau. Katastrofu nepřežilo 561 lidí. Příběh chemičky provází napětí mezi smrtí, vraždou a pokrokem." https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pribeh-chemicky-v-oppau-v-okruhu-sta-metru-nezustala-ziva-duse-175090 Chemička patřila BASF. BASFu tehdy šéfoval Carl Bosch. Oppau: výroba hnojiv a výbušnin. "Mezi masovým zabíjením a populační explozí Chemička v Oppau má „v genech“ rozporuplný vklad: Haber-Boschův proces. Objev, který otevřel cestu k průmyslové výrobě amoniaku, a tedy k masové výrobě hnojiv. A výbušnin. Zásadní **vklad pro zvýšení celosvětové produkce potravin**. Zásadní vklad pro vyšší efektivnost válečného zabíjení." Chemik Fritz Haber - podle mé heuristiky i podle článku jewrej. "Haber-Boschův proces stojí podle kanadského vědce českého původu Václava Smila za moderní populační explozí. V roce 1900 žilo na Zemi přibližně 1,6 miliardy lidí. Efektivní výroba potravin je základem pro to, že v současnosti obývá planetu více než 7 miliard lidí." "**Fritz Haber: „Otec chemických zbraní“ s Nobelovou cenou** Fritz Haber (1868–1934) se narodil do bohaté židovské rodiny. Jeho otec podnikal s barvivy a farmaceutickými produkty. Haber vystudoval chemii a fyziku, zajímal se o filosofii, psal do novin, **po vzoru svého strýce byl liberál**." "Válka pro něj ale neznamenala trauma. Spíš naopak: Nadšeně vstoupil do služeb státu a je považován za „otce chemických zbraní“." "Sám Fritz Haber přemluvil velení německé armády, aby použilo chemické zbraně přímo v poli. Stalo se tak za jeho osobního dohledu 22. dubna 1915 u belgického města Ypres. Německá armáda vypustila 167 tun chlóru z celkem 5 700 tlakových lahví. Útok byl za dva dny zopakován, jeho výsledkem bylo nejméně pět tisíc mrtvých. **Haber byl povýšen na kapitána.** Když se o jeho roli ve vývoji a nasazení chemických zbraní dozvěděla jeho **manželka, spáchala sebevraždu**." "Po konci války Haber jednak **pokračoval ve výzkumu pro rozvoj chemických zbraní** – ten probíhal v utajení, aby ho neodhalily inspekce ustavené Versaillskou mírovou smlouvou. Jednak vedl široký výzkumný program svého ústavu. Mimo jiné se zabýval vývojem výrobků na hubení hmyzu. **A jednou z látek, kterou Fritz Haber a jeho kolegové vyvinuli byl i Cyklon B.** Plyn, kterým nacisté vyvraždili přes milion lidí v koncentračních táborech. Většinou to byli Židé. (Cože? Popírání holokaustu? - pozn. Počtář) Včetně několika Haberových příbuzných."
Upravené 22. 9. 2021 o 10:23
201
0
1
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept