História
„Byl to čistý podraz“ - Bývalý viceprezident Ruska - o rozpadu SSSR, Jelcině a střelbě na lidi před Bílým domem (nová fakta, doporučuji)

Dne 11.6.2021 v jednom z centrálních internetových deníků vychází rozhovor s bývalým viceprezidentem Jelcina Alexandrem Ruckým.


Ten rozhovor je mimořádný hned z několika důvodů:


  • obsahuje svědectví nejbližšího spolupracovníka Jelcina o chronologií rozpadu SSSR a jeho hlavních protagonistéch,
  • vychází před summitem Putin-Biden, v nejvíce citovaném deníku Ruska Lenta.ru,
  • v rozhovoru jsou uvedená fakta dosud známá jen z alternativních médií nebo neznámá vůbec,
  • v rozhovoru je potvrzeno, že rozpad SSSR řídili osoby ze zahraničí a účastnili se odstřelovači ze zahraničí

„Byl to čistý podraz“ - Bývalý viceprezident Ruska - o rozpadu SSSR, Jelcině a střelbě na lidi před Bílým domem


Před 30 lety, 12. června 1991, se konaly první prezidentské volby v RSFSR. Poté byl spolu s první osobou zvolen jeho zástupce - zjevně na americký způsob byl tento post nazván viceprezidentem. Prvním a jak se ukázalo později, jediným viceprezidentem Ruské federace byl Alexandr Ruckoj. V rozhovoru pro Lenta.ru řekl, proč si ho Boris Jelcin vybral jako druhého muže po sobě, a poté ho chtěl zastřelit. A také o tom, jak unesl letadlo během projevu Státního pohotovostního výboru (GKČP) a pokusil se zabránit válce v Čečensku.


„Lenta.ru“: Jak jste se rozhodli jít do politiky?


Ruckoj: Studoval jsem na Akademii generálního štábu, velení nařídilo: chodit do tříd v civilu. A samozřejmě, já a mnoho dalších jsme se divili proč. Během tohoto období vzkvétala perestrojka, která vyvolala rozhořčení nejen v této otázce.


Jaký to byl rok?


Byl to rok 1989, počátek roku 1990. V roce 1990 jsem promoval na Akademii generálního štábu. Během tohoto období, v roce 1989 se konalo plénum ústředního výboru KSSS „O nové národní politice KSSS“, kde republikám, které byly součástí SSSR, byl udělen status „suverénních nezávislých států“, které získaly právo zrušit rozhodnutí vlády SSSR.


"Pouze negramotný člověk nemohl pochopit, jak to všechno může skončit. Už tehdy jsem pochopil, co se děje ve vnitřní a zahraniční politice".


Prázdné police v obchodech, otevřený a drzý separatismus v republikách vedly k destabilizaci situace v zemi. A rozhodl jsem se jít do politiky, i když jsem měl dobrou vojenskou kariéru.


Jak jste se dostali k Jelcinovu týmu? Koneckonců, jste si nebyli blízcí v názorech, že?


Byl jsem zvolen lidovým zástupcem RSFSR, stal se předsedou výboru Nejvyššího sovětu, členem prezidia Nejvyššího sovětu. A Jelcin se stal předsedou Nejvyššího sovětu RSFSR. Spolupráce tvořila náš vztah a nic víc. Jak jste řekl, nebyl jsem součástí Jelcinova týmu. Situace v zemi vyžadovala reformy a konstruktivní práci, ale instruovaná frakce KSSS, většina které tvořili zástupci lidí, proměnila práci Sjezdu a Nejvyššího sovětu na klub demagogů. Země potřebovala skutečnou transformaci v ekonomické, sociální a politické sféře. Na základě vedoucí úlohy KSSS při řízení země byly rovněž nezbytné ve straně demokratické reformy. Nepodložené spory, spíše ortodoxní postoj frakce KSSS, často vedly práci Sjezdu a Nejvyššího sovětu do slepé uličky. Rozhodl jsem se bez projednání s kýmkoli z vedení založit frakcí "Komunisté pro demokracii “, jehož součástí bylo 94 poslanců. Výsledkem byla důležitá frakce, která zaujala konstruktivní pozici.


To vše se stalo před Jelcinovými očima. Viděl, že jsem aktivní člověk, s mou hlavou bylo všechno v pořádku, dokázal jsem mluvit a přesvědčit. Zřejmě proto mě pozval, aby pohovořil o mé možné nominaci na viceprezidenta v nadcházejících prezidentských volbách RSFSR. Řekl jsem mu: „Borisi Nikolajeviči, jsem začínající politik, jaký je ze mě viceprezident? A potom bych rád věděl, co budu dělat, pokud budeme zvoleni. “ Proběhl přátelský a seriózní rozhovor, pokusil jsem se návrh odmítnout s argumentem, že jsem se jako politik ještě nezformoval, zejména proto, že pravomoci viceprezidenta v ústavě jsou uvedeny pouze v jedné linii: “Provádí pokyny prezidenta. “ Navrhl mi, abych o návrhu uvažoval tři dny.


O tři dny později požádal, abych za ním přišel, a řekl: „Budeš se zabývat vojensko-průmyslovým komplexem, reformou ozbrojených sil, otázkami sociálního zabezpečení pro rodiny vojenského personálu.“ Poté jsem dal souhlas. Ale když jsme byli zvoleni, dal mi Jelcin osobní odpovědnost za zemědělský komplex. Později jsem si uvědomil, že to byl podraz. Jak jinak pochopit jmenování do funkce člověka, který nikdy nepracoval v zemědělství a neměl odpovídající vzdělání. Jelcin, který mě jmenoval do zemědělství, sledoval cíl ukázat, že nejsem schopen plnit prezidentovy příkazy.


V tomto oboru se mi Jelcinovi nepodařilo mě zdiskreditovat. Vytvořil jsem Federální centrum pro pozemkovou a agroprůmyslovou reformu, kam jsem pozval akademiky, vedoucí velkých a malých zemědělsko-průmyslových komplexů, sovchozů, kolchozů, obyčejné agronomy, veterináře, inženýry, chovatele dobytka, chovatele drůbeže. Odborníci pracovali na programu reformy zemědělsko-průmyslového komplexu 12 hodin denně. Ve výsledku jsme dostali skutečný, dobře promyšlený a podložený program, spojený s reálnými finančními a materiálními možnostmi země. Kolchozy nebyly zničeny, ale naopak byly rozšířeny, byl vytvořen systém komplexních farem s produkcí surovin, skladováním a kompletním zpracováním, s následným prodejem hotových vysoce kvalitních produktů podle „vzorce: pole-obchod". Všechny zisky zůstaly v zemědělství, mzdy vzrostly třikrát až čtyřikrát, práce na půdě začíná být vyhledávaná.


Jelcinova myšlenka - farmářské zemědělství - vypadala na pozadí tohoto programu nevýznamně a nereálně, protože pro vytvoření produkce zemědělských komodit v národním měřítku byly zapotřebí tři ruské rozpočty, v zemi takové peníze nebyly. Program „Federálního střediska pro pozemkovou a agroprůmyslovou reformu“ Jelcin odmítl. Jelcinova vláda zahájila farmářství - drancování kolektivních farem, kolchozů, sovchozů.


Do roku 1995 bylo zemědělství země ve srovnání se sovětským obdobím prakticky zničeno. Do země se valil proud ersatzových produktů ze zahraničí. Stali jsme se závislými na dodávkách potravin ze zahraničí.


Nakonec, když si uvědomili, že zasahuji do farmářství, které ničí zemědělství, byl jsem převeden do boje proti zločinu a korupci. A tady to bylo zase to samé - nejsem trénovaný právník, ani vyšetřovatel, ani státní zástupce. Podobným způsobem jsem však svolal specialisty z prokuratury , ministerstva vnitra , FSB a Nejvyššího soudu. Na stejném principu je znovu vyzval, aby sepsali své návrhy na zastavení drancování země a korupce. Což se ve skutečnosti stalo. Základ spočíval v návrhu: nejdříve provést úplnou kontrolu všech příkazů a usnesení vlády a prezidenta týkajících se finančních, materiálních, technických zdrojů a privatizace.


Pamatuji si, co se stalo po měsíci práce v tomto směru.


Moji zaměstnanci a já jsme valili oči na to, co se děje v zemi. Byla to hrůza. Došlo k totálnímu rozkrádaní země a rozdávaní za pakatel a dokonce i darem národního bohatství, rozpočet byl drze rozkrádan.


„Státní pohotovostní výbor (GKČP) udělal nenapravitelnou chybu tím, že přivedl vojáky do Moskvy“


Když jste přijal Jelcinův návrh kandidovat s ním ve volbách jako kandidát na viceprezidenta, předpokládal jste, že se váš vztah v budoucnu tak zhorší?


Ne, nepředpokládal jsem to, protože v té době se Jelcin choval důstojně, byl respektován mezi lidovými zástupci RSFSR a měl silnou celostátní podporu. Jeho návrhy na změnu byly konstruktivní. Proto jsme volby vyhráli. Výsledek hlasování pro nás byl 57,3 procenta. Prováděli jsme volební kampaň v různých regionech. Byl jsem v 35 regionech. Podle výsledků bylo v regionech, kde jsem se scházel s voliči, ne méně než 55-60 procent. Na místě, kde se Jelcin setkával s voliči, bylo 27, 35 a 57 procent. Výsledkem bylo, že jsme zvítězili navzdory silné opozici KSSS, když jsme tři a půlkrát předehnali Nikolaje Ryžkova a Borise Gromova.


Povězte nám, jak si vzpomínáte na dny projevu GKČP v srpnu 1991?

GKČP udělal nenapravitelnou chybu tím, že přivedl vojáky do Moskvy. To se nemělo stát. Zároveň těmto lidem rozumím - snažili se jakýmkoli způsobem zachovat Sovětský svaz, zachovat naši vlast. Hloupost, včetně blokování Nejvyššího sovětu RSFSR. K čemu? Dojem byl takový, že SSSR se skládá pouze z RSFSR, v jiných republikách, které byly součástí SSSR, se to nestalo, což způsobilo zmatek. Zorganizoval jsem obranu budovy Nejvyššího sovětu, kde se nacházel Nejvyšší sovět, vláda a prezident RSFSR. Ve dne i v noci dvakrát nebo třikrát prošla informace, že dojde k útoku na budovu, aby se GKČP ujal vedení RSFSR.


A pokaždé, když se informace zdály být spolehlivé, se Jelcin pokusil uprchnout na americké velvyslanectví. Znovu jsem ho zastavil a požádal o povolení odletět na Foros, aby propustili zatčeného Gorbačova. V ten den přesně takto předávaly informace, že byl zatčen Gorbačov, prezident SSSR. Jelcin na můj návrh skepticky zareagoval a s úsměvem odpověděl: „Neuspějete, zastřelí vás i lidi, kteří půjdou s vámi.“ Na což jsem mu odpověděl, že se ukáže, že v současné situaci neexistuje jiné východisko. Opustil jsem jeho kancelář a nařídil jsem ministru vnitra Andreji Dunajevovi, aby shromáždil 20–30 důstojníků speciálních sil vnitřních vojsk. O dvě hodiny později jsme jeli na letiště Vnukovo. Primakov, Silaev a Dunaev byli se mnou.


Celkem v pohodě jsme dorazili do Vnukova, zmocnili se letadla viceprezidenta SSSR Janaeva, připravili jsme se na odlet a letěli na Krym.


Když jsme přistali, přijel velitel letiště. Požádal jsem, aby nám dal autobus, odpověděl, že nejsou žádné problémy, za 20 minut bude UAZ a autobus. O půl hodiny později jsme se posadili a jeli do Forosu. Jedeme až ke Gorbačovově dači , u brány stojí ministr obrany Dmitrij Jazov , předseda Nejvyššího sovětu SSSR Anatolij Lukjanov a předseda KGB Vladimir Krjučkov . Zeptal jsem se jich, proč tady stojí a nejdou ke Gorbačovovi - koneckonců byl zatčen. Odpověděli: „Kdo ho zatkl, Alexandře Vladimiroviči? Není nám tam dovoleno vstoupit. Možná vás Medveděv (víte, toto je šéf Gorbačovovy osobní bezpečnosti) nechá projít. “


Šel jsem k Medveděvovi a on mi řekl: „Alexandře Vladimiroviči, nech tady své stráže a spolu s Dunajevem, Primakovem a Silaevem můžeš vstoupit.“ Vstoupili jsme, vystrašená Raisa Maximovna Gorbačeva kráčí k nám a říká: „Alexandře Vladimiroviči, myslela jsem, že nás přišli zatknout, a to jste vy. Znamená to, že nebudeme zatčeni. “ Šli jsme za Gorbačovem a on řekl: „Alexandře Vladimiroviči, tady jsme zablokováni.“ Odpovím mu: „Kdo vás blokuje? Právě jsem mluvil s Medveděvem. Nikdo vás neblokoval. Jak si vysvětlíte, že Jazov, Krjučkov a Lukjanov stále stojí u plotu? Nesmějí vstoupit na vaše území. Kdo koho zablokoval? “ Gorbačov: „No, nemám ani spojení.“ Vidím, že existuje ATC-1. Jdu nahoru, zvednu telefon, dívka mi odpoví. Říkám: „Slečno, spojte mě s Jelcinem.“ Zeptala se, kdo jste? Představil jsem se a poté řekla: „Jednu minutu.“ Spojuje mě s Jelcinem. Říkám: „Borisi Nikolaeviči, jsem na místě. Tady je Gorbačov, tady je Raisa Maximovna. Jazov, Krjučkov a Lukjanov tam stojí u plotu. Na území nemají povolený vstup. Gorbačov nebyl zatčen. Mám mu dát telefon? “ Jelcin odpovídá: „Nechci s ním mluvit. Vem si ho a leťte do Moskvy. “


Navrhl jsem, aby se Gorbačov připravil. Řekl, že poletí svým letadlem. Říkám: „Ne, letíte mým letadlem. Jsem odpovědný prezidentovi RSFSR. “ A letěli jsme mým letadlem. A Dunaev letěl s Jazovem, Krjučkovem a Lukjanovem na Gorbačovově letadle. Zde je krátký příběh.


Je pravda, že se nyní drze snaží mlčet o tom, kdo zastavil GKČP, přidělují vítězství nad GKČP Jelcinovi. Ve skutečnosti to všechno skončilo poté, co jsem - a nikdo jiný - přivezl Gorbačova a jeho rodinu do Moskvy. A Dunaev Andrej Fedorovič přivezl Jazova a Lukjanova do Moskvy. Krjučkov letěl se mnou. Vítězem je Jelcin, který se v rozhodující chvíli pokusil utéct k Američanům. Proč ale vzpomínat na viceprezidenta Ruckého? Mimochodem, další den, 22. srpna, Jelcin shromáždil celý svůj doprovod a odjel na venkov oslavovat vítězství. Ale na viceprezidenta zapomněli.


Jak to?


No, ano. Pak mi bylo jasné, co nás ještě čeká v naší práci s Jelcinem.


Náhodou jsem byl svědkem nepříjemného rozhovoru. Tu osobu jsem neviděl nikdy a nikde jinde. Solidní, vysoký, jako Jelcin. A říká Jelcinovi: „No, Borisi Nikolajeviči, Ruckoj splnil svou funkci, vyhráli jste volby, vyhráli GKČP a musíte přemýšlet o tom, jak ho zbavit funkce viceprezidenta. Nepotřebujete ho, s jeho povahou, schopnostmi a chováním bude jen vám překážet.


Slyšel jste to na vlastní uši?

Ano. Stalo se to doslova týden a půl poté, co byl GKČP zastaven. Nikdy v životě jsem toho muže neviděl.


Stále nevíte, kdo to je?

Ne. Ale měl přízvuk, byl to cizinec.


Co mu tehdy odpověděl Jeľcin?


Jelcin řekl, že o tom bude přemýšlet. Říká: „Samozřejmě musíme. Chystáme se transformovat zemi a vy znáte Ruckého pozici, přinejmenším s ohledem na nadcházející privatizaci a mou personální politiku. A pak je to nebezpečný člověk. Vidíte, jak se choval v nejtěžší chvíli: riskoval život, unesl letadlo, odletěl a přivedl Gorbačova. “


Proč si myslíte, že se Jelcin tehdy neřídil radami tohoto muže?


Jak by se mě mohl zbavit, kdyby v souladu s Ústavou RSFSR mě mohl zbavit funkcí viceprezidenta pouze nejvyšší orgán státní moci - Sjezd lidových poslanců RSFSR na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu RSFSR za spáchání zločinu. Jelcin chtěl, abych odešel sám. Zároveň jsem třikrát napsal žádost o rezignaci poté, co jsem mu podal zprávu o výsledcích práce výboru pro boj proti trestné činnosti a korupci, na jejichž výsledky z jeho strany nebyla vůbec žádná reakce. Po obdržení mé žádosti mi Jelcin pokaždé položil stejnou otázku: „Budete zdůvodňovat své rozhodnutí o rezignací na Sjezdu lidových poslanců?“ Pokaždé, jsem mu odpovídal, že samozřejmě to budu zdůvodňovat.


A pokaždé Jelcin roztrhal mou žádost a hodil ji do koše. A poté začal konverzaci v jiné rovině: „Nerozčilujte se, Alexandře Vladimiroviči, toto je přirozený proces, probíhá období privatizace, přechod k novým formám ekonomických vztahů.“ Říkám: „Borisi Nikolajeviči, požádal jsem vás, abyste se nedotýkal Státního plánovacího výboru. Pozvěte lidi, vyzvěte je, aby připravili program pro přechod k tržní ekonomice. Shromaždili se tam odborníci vysoké úrovně z celé země. A vy k reformám zvete uličníky bez pracovních zkušeností s životopisem ze tří řádků: narozený, studovaný, ženatý. Takhle nelze pojímat reformu ekonomiky. “


Jmenuje mladého výzkumného pracovníka Ekonomického institutu Fedorova na funkci ministra hospodářství obrovské země. Burbulis, bývalý učitel vědeckého komunismu, - místopředseda vlády pro ekonomiku a přechod na trh. Chubaise, bývalého majitele květinářství na trhu, jmenuje ministrem, vývojářem privatizačního programu. Vedoucího ekonomického oddělení deníku Pravda Gajdara ve skutečnosti činí hlavním reformátorem jednajícím jménem premiéra.


Naroubovali Harvardský model liberální ekonomiky Friedmana na ekonomiku země, ve které je zrušeno státní řízení ekonomiky, plánování a země přechází do stavu samoregulace trhem. Doufám, že si země pamatuje přechod na trh podle tohoto modelu. Populace byla zbavena úspor, zcela zbavená prav, došlo k masivnímu rozdávání průmyslového potenciálu země za pakatel. V podnicích, v zemědělství, lékařům, učitelům nebyly vypláceny mzdy, nebyly vypláceny platy vojenskému personálu a vyplácení důchodů prakticky skončilo.


Jelcinův volební program, který jsem také podepsal, byl prováděn přesně naopak.


Hospodářství země se hroutilo před našimi očima, plus nekontrolovatelná krádež, včetně rozpočtových fondů, vývozu zlata, kovů, vzácných zemin, uranu. Korupce na všech úrovních moci ...


Já předběhnu vaší otázku a nejdříve se zeptám sám. Co, já, místopředseda RSFSR, který byl zvolen lidmi, kterému oni uvěřili, že provedeme transformace v zájmu země a lidu, mohl jsem souhlasit s touto svévoli?


Začaly prudké střety mezi Jelcinem, Jelcinovou vládou a Sjezdem lidových poslanců RSFSR a Nejvyšším sovětem. S jelcinovsko-gaidarskými reformami mohli souhlasit pouze idioti a zrádci a bylo jich mnoho. Mimochodem, pomáhali jim při transformaci 12 zaměstnanců CIA USA. Situace se vyhrotila do takového stavu, že vše se schylovalo k odvolání prezidenta Jelcina. Jeľcin ospravedlnil kolaps ekonomiky, chudobné postavení obyvatel země, svévoli v privatizaci, odstavení podniků, kolaps zemědělství, nevyplácení mezd a důchodů tím, že Sjezd lidových poslanců, Nejvyšší Sovět a poté i viceprezident zasahují do reforem. Jelcin a jeho doprovod připravili výnos č. 1400 „O postupné ústavní reformě“, několikrát mi ho přinesli k podpisu. Odmítl jsem potvrdit dekret o státním převratu - v podstatě i v jeho obsahu - kde byla veškerá moc převedena do rukou jedné osoby - prezidenta Ruské federace. Doufám, že si pamatujete, když Sjezd zvažoval otázku obžaloby Jeľcina? Jelcin se napil do takového stavu, že nařídil přivézt do sjezdového sálu lahve s jedovatým plynem a v případě,že se oznámí jeho odvolání, přikázal zavřít vstupní dveře a otočit kohoutky. Díky bohu, že Koržakov, Jelcinův šéf bezpečnosti, to odmítl učinit.


Dne 21. září 1993 vydal Jelcin výnos č. 1400, který uvádí, že Sjezd lidových poslanců Ruské federace a Nejvyšší sovět Ruské federace jsou rozpuštěni. Dne 24. srpna na základě padělaných s jeho svolením dokumentů, které se tykaly mé osoby, dočasně odvolává viceprezidenta Ruské federace v rozporu se zákonem. Ústavní soud Ruské federace činí rozhodnutí, které nebylo zrušeno dodnes: kvůli hrubému porušení článků Ústavy Ruské federace může být prezident Boris Jelcin odvolán ze své funkce.


Na základě rozhodnutí Ústavního soudu Ruské federace mě Sjezd lidových poslanců Ruské federace jmenoval dočasným pověřeným funkcí Prezidenta Ruské federace. Sjezd, Nejvyšší sovět, já dočasně pověřený funkcí Prezidenta Ruské federace - za účelem vyřešení současné krize navrhujeme uspořádat souběžné volby lidových poslanců a prezidenta Ruské federace. Jelcin tento návrh odmítá, pokračuje v eskalaci situace, následuje provokace za provokací a nakonec masové střílení na lidí na náměstí před televizním centrem Ostankino , poté střelba z tanků na Nejvyšší sovět Ruské federace. Více než 1500 lidí zemřelo. Tím skončila Jelcinova postupná ústavní reforma.


„Gorbačov pokrytý mrtvolnými skvrnami, začal pobíhat po kanceláři a ukázovat prstem na strop“

Na podzim roku 1991 jste se zabýval uregulováním situace v Čečensko-Ingušsku. Proč nakonec nebylo možné Dudaeva omezit?


Začněme tím, že zde byly sklady zbraní Severokavkazského vojenského okruhu, které začaly zabavovat na podzim roku 1991. Ve skutečnosti to ministr obrany SSSR Šapošnikov a předseda státního výboru RSFSR pro otázky obrany Gračev pustili všechno z rukou. V podstatě tam šli Burbulis, Starovoitova, Kozyrev a Šachraj, kteří situaci přivedli do kritického stavu. Navrhl jsem, aby mě tam Jelcin poslal. Souhlasil.
Tam jsem se setkal s Dudajevem a navrhl jsem mu následující: Promluvím si s Jelcinem, aby vám udělil hodnost generálporučíka, a jmenoval v minulosti velitele letecké divize dlouhého doletu velitelem sboru. Mluvili jsme tři hodiny a vypili sklenici čaje. Nakonec souhlasil.


Přijel jsem do Moskvy a ohlásil se Jelcinovi. Řekl, že v zásadě to jde. A jeho blízké okolí mu nalilo do uší, že je nutné tam všechno zablokovat, zavést výjimečný stav, poslat vojáky. Namítal jsem s tím, že zapomněli na historii - jak skončily všechny kavkazské války. 11. prosince 1994 zahájili Jelcin a Gračev válku. Jak to všechno skončilo, víte, smrtí několika desítek tisíc krajanů, důstojníků a vojáků.


Povězte nám o svém postoji k Belovežským dohodám. Je pravda, že v prosinci 1991 jste se setkali s Gorbačovem, kterého jste se snažil přesvědčit, aby zatkl Jelcina, Šuškeviče a Kravčuka?


V souladu se svým postavením jsem měl doprovázet prezidenta RSFSR. Na letišti jsem se zeptal Jelcina, co bych měl říct novinářům ohledně jeho návštěvy v Bělorusku. Odpověděl, že letí, aby podepsal dohodu o hospodářské spolupráci.


A ráno se dozvídám, že byla podepsána dohoda o likvidaci Sovětského svazu a vytvoření SNS. Jelcin podal zprávu o zničení SSSR americkému prezidentovi Bushovi. Představte si moji reakci. Byl jsem drze podveden, jako chlapec. A obrátil jsem se na Gorbačova, protože to byl trestný čin, nikdo nezrušil trestní zákon. Řekl jsem mu: „Toto je vlastizráda. Dejte mi letadlo, speciální jednotky GRU , a já přivedu tyto tři zrádce. V Matrosskoj Tišině (věznice v Moskvě) přijdou na to, kdo jim dal tyto pravomoci a proč Jelcin okamžitě oznámil Bushovi, že Sovětský svaz byl zlikvidován. “


V tu chvíli jste měl vidět Gorbačova. Pokryl se mrtvolnými skvrnami, začal pobíhat po kanceláři, ukázovat prstem na strop a říkat něco v tom smyslu: „O čem to mluvíš, všichni tady odposlouchavají“


Jak jste poté komunikoval s Jelcinem? O čem jste s ním diskutovali během prvního setkání po podpisu Belověžské dohody?


O čem jsem mluvil? Nevolali mě tři dny, i když jsem měl na stole červené tlačítko, které jsem mohl stisknout a zeptat se, jestli k němu mohu jít. Čekal jsem tři dny a potom jsem použil toto tlačítko. Okamžitě se mě zeptal, jestli jsem byl u Gorbačova a zda jsem ho požádal o letadlo a speciální jednotky. Odpověděl jsem, že to tak bylo. Říkám: „Byl jsem hluboce přesvědčen, že to byla zrada, vlastizrada.“ Jelcin na to odpověděl: „Nevíte, jak probíhal Novo-Ogarevskij proces, tam byl pohřben Sovětský svaz, byla vytvořena nová země - a zdaleka ani významově ani obsahově se nepodobala SSSR.“ Věděl jsem, že se pokoušejí vytvořit něco podobného Sovětskému svazu, ale to bylo daleko od Sovětského svazu, takže Gorbačov uprchl na Foros před podepsáním nové svazové smlouvy.


Zeptal jsem se Jelcina: „Jaký byl problém shromáždit vůdce všech republik společně s Gorbačovem a nastolit otázku o rezignaci prezidenta SSSR, protože vedl zemi do slepé uličky?“ Navíc měl na svědomí GKČP. Faktem je, že jak se ukázalo později, sám Gorbačov vytvořil GKČP v březnu 1991, tedy pět měsíců před srpnovým projevem GKČP. "Odebtatmu jeho funkci - a je to je." A nepochybuji, že vy, Borisi Nikolajeviči, byste byl zvolen prezidentem SSSR. A země by byla zachráněna. Proč bylo nutné zničit Sovětský svaz, za který ve Velké vlastenecké válce zemřelo 25 milionů našich krajanů? “,- zeptal jsem se Jelcina.


Začal říkat, že ničemu nerozumím, že SNS je mnohem lepší než SSSR a podobné věci.


Už jsem vám řekl o plénu 1989 ÚV KSSS. Tam bylo rozhodnuto o nové národní politice: republikám, včetně autonomních, bylo navrženo přidělit nový status suverénních nezávislých států. Odtamtud rostou nohy zničení SSSR. A Gorbačov na Sjezdu lidových poslanců SSSR přijal zákony ničící zemi: o postupu pro vystoupení ze Svazu, o ekonomické nezávislosti pobaltských republik, o národních jazycích, které získaly status státních a tak dále. To znamená, že legislativní rámec pro zničení země připravil Gorbačov. A Jelcin to využil. To je vše.


Rozhovor s Jelcinem trval asi hodinu a půl: „Kde jste byl předtím? Proč za mnou nepřišel s tímto návrhem na souběžné volby?" Odpověděl jsem: „Kdo by si pomyslel, že vy tři se rozhodnete zničit Sovětský svaz.“ Jelcin ukončil rozhovor slovy: „No, dobře. Chápu, že jste horkokrevní člověk. Navíc voják. Váš návrh Gorbačovovi mě neurazil. “ Takže tento rozhovor skončil.


Jak se dále vyvíjel váš konflikt s Jelcinem v letech 1992-1993?

V souladu s jeho vyhláškou jsem mu musel každý týden podávat zprávy o práci mezirezortní komise pro boj proti trestné činnosti a korupci. Při studiu dokumentů o privatizaci jsem narazil na jednorázové krádeže několika miliard dolarů - například, na privatizaci přístavu Nachodka za 200 000 dolarů, nebo na privatizaci Uralmaše za 500 000 dolarů nebo na privatizaci Ačinské rafinerie oxidu hlinitého za 300 000 $, Novolipeckého metalurgického závodu za 700 000 $. Úderné lodě tichomořské flotily byly prodány Číňanům. Rozpočet země obdržel sedm tisíc dolarů. Stahování vojsk z Německa, Polska, Maďarska, Československa, kde rozsah rozkrádání a drancování je vůbec obtížné si představit.


Nebo tady je další fakt. Na stole jsem měl faktury za naložení deseti tun zlata. A sedm tun dorazí do švýcarské banky. Kde jsou tři tuny? Jednou jsem zapomněl na brýle u Jelcinovy ​​sekretářky. Jdu za nimi, dveře byly pootevřené. Stojí tam Gajdar a Jelcin mu nadává: „Ty jsi nemohl řádně připravit dokumenty? Podívejte, co na vás Ruckoj vykopal. “ Bezprostředně v sekretariátu píšu žádost o uvolnění z funkce. Jelcin přirozeně nemohl přijmout mou rezignaci. Představte si, že ohlásím Sjezdu, že byly ukradeny tři tuny zlata. Pak bych nebyl propuštěn, ale Jelcin by byl odvolán.


„Pouze idiot může uvěřit, že budova ze skla a betonu bude hořet od dřevěných matic.“

Promluvme si o roce 1993, kdy byl parlament rozstřelen z tanků. Choval byste se nyní stejně jako tehdy? Nebo ne?


Vážím si lidí, kteří mají jádro. Ale ne z plastelíny. Zpočátku, když jsem se stal zástupcem, jsem zaujal jednoznačný postoj - zájmy vlasti a lidu. To je v první řadě. Ať to možná zní pateticky. A jakou já mohu zaujmout pozici, složením přísahy věrnosti vlasti a lidu. Jak bych se měl chovat, jestli lid, když mě zvolil, projevil mi důvěru? Pokud Jelcin nereaguje na zprávy o loupeži a drancování země? Pokud Jelcin nereaguje na korupci a drzé krádeže rozpočtových prostředků - jaký je můj postoj? Pokud je personální politika nějakým šílenstvím, jaký je můj postoj? Zničení Sovětského svazu, mé vlasti - jaký je můj postoj? Projev v Kongresu USA, kde on vyzývá Pána, aby ochraňoval Ameriku a zároveň nechal vyplenit Rusko - jaký by měl být můj postoj? Co bych vlastně mohl dělat sám s pravomocemi, které mně byly určeny ústavou.


Co se jen oni snažili udělat, házeli na mě v médiích bahno, aby mě alespoň z něčeho obvinili, ale nefungovalo to. Po dohodě s Jelcinem, jeho nejbližší okolí navrhlo padělání dokumentů o Ruckého účtech a nemovitostech. Za tímto účelem si stanovili za úkol zfalšovat mé podpisy, otevřit účty ve švýcarských bankách mým jménem, podepsat svěřovací listiny pro správu mých údajných nemovitostí v zahraničí.


A poté zveřejnit odhalení o viceprezidentovi v médiích a v televizi. Tito darebáci pětkrát až desetkrát denně třásli z televizbích obrazovek dokumenty s padělanými podpisy a přesvědčovali občany země, že jsem zloděj a zkorumpovaný úředník. Teprve o rok později, na konci roku 1994, státní zastupitelství Ruské federace po provedení vyšetřování rozhodne, že podpisy bývalého viceprezidenta byly padělané, Ruckoj nemá nic společného s účty a svěřovacími listinami. Takto Jelcin odstraňoval nepohodlné. Právě padělek se stal pro Jelcina základem pro mé odvolání z funkce a zákaz vstupu do práce v Kremlu.


Často lžou, že jakoby Ruckoj a Chasbulatov uspořádali státní převrat a chtěli svrhnout Jelcina, který údajně navrhoval uspořádání souběžných voleb. Ve skutečnosti to nebyl Jelcin, ale Ruckoj, kdo navrhl uspořádání souběžných voleb lidových poslanců a prezidenta Ruské federace.


Neočekávaně se šíří lži, podle kterých na budovu Nejvyššího sovětu vypáleny z tanků dřevěné matice, aby schovali více než 1500 mrtvých. Pouze idiot může uvěřit, že budova ze skla a betonu bude hořet z dřevěných matic. Všichni viděli, jak budova hořela a byla promočená - to je výsledek ostřelování vysoce výbušnými granáty. A kromě nich byly také použity kumulativní granáty, které prorazily bariéru a vybuchly uvnitř. Představte si, co se tam stalo lidem. Poté byla oznámena čísla, že 120-150 lidí zemřelo.


V blízkosti budovy Nejvyššího sovětu zemřelo ne 150, ale více než jeden a půl tisíce lidí. Pak v noci byly mrtvoly vyvezeny člunem po řece Moskvě.


A všechno je v pořádku - státní převrat s rozstřelem parlamentu země, nejvyššího orgánu státní moci. A teď všichni zapomněli, jak opilí OMONovci pochytali lidi a zastřelili je přímo na stadionu nedaleko budovy Nejvyššího sovětu.


Za účelem ospravedlnění jejich trestného činu byly z televizních obrazovek nepřetržitě vysílány informace o odstřelovačích z Nejvyššího sovětu. Doufám, že si to pamatujete? Kde mohl Nejvyšší sovět získat odstřelovací zbraně? V rozhovoru s generálem FSB novinář Mark Deutsch odhalil pravdu, čí to byli odstřelovači. Ukázalo se, že odstřelovači Beitar (Izrael) a maďarských speciálních sil, s nimiž se Koržakov setkal na letišti Šeremetěvo... Rovněž je vzal na brigádu Sofrinskaja, kde dostali odstřelovací pušky SVD. Proč se to stalo? Stříleli na policisty, vojenský personál, civilisty. Představte si reakci vojáků a policistů, když padne jejích kamarád, zasažen odstřelovačem. V Ostankinu ​​to bylo úplně stejné. Vezměte archivní videomateriály, je jasně viditelné, odkud natáčení pochází - z náměstí před Ostankinem nebo z budovy televizního centra. Je jednoznačně jasné, že střelba byla prováděna z budovy televizního centra. Podívejte se, jak obrněný transportér, spouští hlaveň kulometu velkého kalibru, zasahuje přímo do lidi na náměstí před televizním centrem.


A teď, když se ohlédnete zpět, myslíte si, že v této konfrontaci s Jelcinem byla šance zvítězit?


Ne, nebyla žádná šance. Absolutně. Bylo navrženo, jak jsem řekl, politické řešení této otázky. Mimochodem, když mě sjezd jmenoval úřadujícím prezidentem Ruské federace, napsal jsem prohlášení, že se nezúčastním nadcházejících prezidentských voleb a voleb do Nejvyššího sovětu. Na to také zapomněli.


Je pravda, že Jelcin vás chtěl zastřelit?

Ano, to bylo. Faktem je, že vyšetřování provádělo hlavní vyšetřovací oddělení FSB Ruska. Během výslechu jsem nikoho neobviňoval z rozhodnutí, která jsem učinil a každé z nich ospravedlnil. Nakonec mi vyšetřovatel řekl: „Napovídal jste a poskytl svědectví na nejvyšší míru.“ Poté mi přináší svědectví Makašova a Chasbulatova, nechává mě je přečíst. Přečetl jsem si to a byl jsem zděšen - tam "byla prodána i jejích vlastní matka". Přesto jsem své svědectví nezměnil.


Mimochodem, později jsem vydal knihu se zápisem z mých výslechů. Jednou jsem řekl Chasbulatovovi: „No, zveřejni ten svůj.“ Varoval jsem ho, že pokud o mně bude mluvit nesmysly, já sám zveřejním zápisy z jeho výslechů. Mám je. Poté o mně přestal mluvit nesmysly.


Jelcin předvolal generálního prokurátora Ruské federace Alexeje Kazannika a řekl: „Vyšetřování bylo z nějakého důvodu prodlužováno. Ještě dva nebo tři dny a Ruckému je třeba dát nejvyšší míru. “ V reakci na to generální prokurátor Ruska napsal žádost o rezignaci a odešel s tím, že se nebude účastnit trestného činu. Aleksej Ivanovič Kazannik zemřel, skvělý a slušný člověk.


A dokumentace o korupci a drancování země byla uložena v mé odpočinkové místnosti mé kanceláře v Kremlu. Mimochodem, Jelcin mi dal kancelář Lavrentie Berii - měl takový humor. Tam bylo 11 skříněk naplněno složkami. Hned první den, když jsem byl přidělen do Lefortova (věznice), byly všechny tyto skříně rozbity a veškerá dokumentace byla vyňata. Jelcin se obával, že tato dokumentace o tom, jak byla země rozkradena, bude zveřejněna: že za loupež bude muset především zodpovídat on sám.
https://lenta.ru/articles/2021/06/11/rutskoy/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop


Dne 11.6.2021 v jednom z centrálních internetových deníků vychází rozhovor s bývalým viceprezidentem Jelcina Alexandrem Ruckým. Ten rozhovor je mimořádný hned z několika důvodů: - obsahuje svědectví nejbližšího spolupracovníka Jelcina o chronologií rozpadu SSSR a jeho hlavních protagonistéch, - vychází před summitem Putin-Biden, v nejvíce citovaném deníku Ruska Lenta.ru, - v rozhovoru jsou uvedená fakta dosud známá jen z alternativních médií nebo neznámá vůbec, - v rozhovoru je potvrzeno, že rozpad SSSR řídili osoby ze zahraničí a účastnili se odstřelovači ze zahraničí **„Byl to čistý podraz“ - Bývalý viceprezident Ruska - o rozpadu SSSR, Jelcině a střelbě na lidi před Bílým domem** Před 30 lety, 12. června 1991, se konaly první prezidentské volby v RSFSR. Poté byl spolu s první osobou zvolen jeho zástupce - zjevně na americký způsob byl tento post nazván viceprezidentem. Prvním a jak se ukázalo později, jediným viceprezidentem Ruské federace byl Alexandr Ruckoj. V rozhovoru pro Lenta.ru řekl, proč si ho Boris Jelcin vybral jako druhého muže po sobě, a poté ho chtěl zastřelit. A také o tom, jak unesl letadlo během projevu Státního pohotovostního výboru (GKČP) a pokusil se zabránit válce v Čečensku. **„Lenta.ru“: Jak jste se rozhodli jít do politiky?** Ruckoj: Studoval jsem na Akademii generálního štábu, velení nařídilo: chodit do tříd v civilu. A samozřejmě, já a mnoho dalších jsme se divili proč. Během tohoto období vzkvétala perestrojka, která vyvolala rozhořčení nejen v této otázce. **Jaký to byl rok?** Byl to rok 1989, počátek roku 1990. V roce 1990 jsem promoval na Akademii generálního štábu. Během tohoto období, v roce 1989 se konalo plénum ústředního výboru KSSS „O nové národní politice KSSS“, kde republikám, které byly součástí SSSR, byl udělen status „suverénních nezávislých států“, které získaly právo zrušit rozhodnutí vlády SSSR. "Pouze negramotný člověk nemohl pochopit, jak to všechno může skončit. Už tehdy jsem pochopil, co se děje ve vnitřní a zahraniční politice". Prázdné police v obchodech, otevřený a drzý separatismus v republikách vedly k destabilizaci situace v zemi. A rozhodl jsem se jít do politiky, i když jsem měl dobrou vojenskou kariéru. **Jak jste se dostali k Jelcinovu týmu? Koneckonců, jste si nebyli blízcí v názorech, že?** Byl jsem zvolen lidovým zástupcem RSFSR, stal se předsedou výboru Nejvyššího sovětu, členem prezidia Nejvyššího sovětu. A Jelcin se stal předsedou Nejvyššího sovětu RSFSR. Spolupráce tvořila náš vztah a nic víc. Jak jste řekl, nebyl jsem součástí Jelcinova týmu. Situace v zemi vyžadovala reformy a konstruktivní práci, ale instruovaná frakce KSSS, většina které tvořili zástupci lidí, proměnila práci Sjezdu a Nejvyššího sovětu na klub demagogů. Země potřebovala skutečnou transformaci v ekonomické, sociální a politické sféře. Na základě vedoucí úlohy KSSS při řízení země byly rovněž nezbytné ve straně demokratické reformy. Nepodložené spory, spíše ortodoxní postoj frakce KSSS, často vedly práci Sjezdu a Nejvyššího sovětu do slepé uličky. Rozhodl jsem se bez projednání s kýmkoli z vedení založit frakcí "Komunisté pro demokracii “, jehož součástí bylo 94 poslanců. Výsledkem byla důležitá frakce, která zaujala konstruktivní pozici. To vše se stalo před Jelcinovými očima. Viděl, že jsem aktivní člověk, s mou hlavou bylo všechno v pořádku, dokázal jsem mluvit a přesvědčit. Zřejmě proto mě pozval, aby pohovořil o mé možné nominaci na viceprezidenta v nadcházejících prezidentských volbách RSFSR. Řekl jsem mu: „Borisi Nikolajeviči, jsem začínající politik, jaký je ze mě viceprezident? A potom bych rád věděl, co budu dělat, pokud budeme zvoleni. “ Proběhl přátelský a seriózní rozhovor, pokusil jsem se návrh odmítnout s argumentem, že jsem se jako politik ještě nezformoval, zejména proto, že pravomoci viceprezidenta v ústavě jsou uvedeny pouze v jedné linii: “Provádí pokyny prezidenta. “ Navrhl mi, abych o návrhu uvažoval tři dny. O tři dny později požádal, abych za ním přišel, a řekl: „Budeš se zabývat vojensko-průmyslovým komplexem, reformou ozbrojených sil, otázkami sociálního zabezpečení pro rodiny vojenského personálu.“ Poté jsem dal souhlas. Ale když jsme byli zvoleni, dal mi Jelcin osobní odpovědnost za zemědělský komplex. Později jsem si uvědomil, že to byl podraz. Jak jinak pochopit jmenování do funkce člověka, který nikdy nepracoval v zemědělství a neměl odpovídající vzdělání. Jelcin, který mě jmenoval do zemědělství, sledoval cíl ukázat, že nejsem schopen plnit prezidentovy příkazy. V tomto oboru se mi Jelcinovi nepodařilo mě zdiskreditovat. Vytvořil jsem Federální centrum pro pozemkovou a agroprůmyslovou reformu, kam jsem pozval akademiky, vedoucí velkých a malých zemědělsko-průmyslových komplexů, sovchozů, kolchozů, obyčejné agronomy, veterináře, inženýry, chovatele dobytka, chovatele drůbeže. Odborníci pracovali na programu reformy zemědělsko-průmyslového komplexu 12 hodin denně. Ve výsledku jsme dostali skutečný, dobře promyšlený a podložený program, spojený s reálnými finančními a materiálními možnostmi země. Kolchozy nebyly zničeny, ale naopak byly rozšířeny, byl vytvořen systém komplexních farem s produkcí surovin, skladováním a kompletním zpracováním, s následným prodejem hotových vysoce kvalitních produktů podle „vzorce: pole-obchod". Všechny zisky zůstaly v zemědělství, mzdy vzrostly třikrát až čtyřikrát, práce na půdě začíná být vyhledávaná. Jelcinova myšlenka - farmářské zemědělství - vypadala na pozadí tohoto programu nevýznamně a nereálně, protože pro vytvoření produkce zemědělských komodit v národním měřítku byly zapotřebí tři ruské rozpočty, v zemi takové peníze nebyly. Program „Federálního střediska pro pozemkovou a agroprůmyslovou reformu“ Jelcin odmítl. Jelcinova vláda zahájila farmářství - drancování kolektivních farem, kolchozů, sovchozů. Do roku 1995 bylo zemědělství země ve srovnání se sovětským obdobím prakticky zničeno. Do země se valil proud ersatzových produktů ze zahraničí. Stali jsme se závislými na dodávkách potravin ze zahraničí. Nakonec, když si uvědomili, že zasahuji do farmářství, které ničí zemědělství, byl jsem převeden do boje proti zločinu a korupci. A tady to bylo zase to samé - nejsem trénovaný právník, ani vyšetřovatel, ani státní zástupce. Podobným způsobem jsem však svolal specialisty z prokuratury , ministerstva vnitra , FSB a Nejvyššího soudu. Na stejném principu je znovu vyzval, aby sepsali své návrhy na zastavení drancování země a korupce. Což se ve skutečnosti stalo. Základ spočíval v návrhu: nejdříve provést úplnou kontrolu všech příkazů a usnesení vlády a prezidenta týkajících se finančních, materiálních, technických zdrojů a privatizace. Pamatuji si, co se stalo po měsíci práce v tomto směru. Moji zaměstnanci a já jsme valili oči na to, co se děje v zemi. Byla to hrůza. Došlo k totálnímu rozkrádaní země a rozdávaní za pakatel a dokonce i darem národního bohatství, rozpočet byl drze rozkrádan. **„Státní pohotovostní výbor (GKČP) udělal nenapravitelnou chybu tím, že přivedl vojáky do Moskvy“** **Když jste přijal Jelcinův návrh kandidovat s ním ve volbách jako kandidát na viceprezidenta, předpokládal jste, že se váš vztah v budoucnu tak zhorší?** Ne, nepředpokládal jsem to, protože v té době se Jelcin choval důstojně, byl respektován mezi lidovými zástupci RSFSR a měl silnou celostátní podporu. Jeho návrhy na změnu byly konstruktivní. Proto jsme volby vyhráli. Výsledek hlasování pro nás byl 57,3 procenta. Prováděli jsme volební kampaň v různých regionech. Byl jsem v 35 regionech. Podle výsledků bylo v regionech, kde jsem se scházel s voliči, ne méně než 55-60 procent. Na místě, kde se Jelcin setkával s voliči, bylo 27, 35 a 57 procent. Výsledkem bylo, že jsme zvítězili navzdory silné opozici KSSS, když jsme tři a půlkrát předehnali Nikolaje Ryžkova a Borise Gromova. **Povězte nám, jak si vzpomínáte na dny projevu GKČP v srpnu 1991? ** GKČP udělal nenapravitelnou chybu tím, že přivedl vojáky do Moskvy. To se nemělo stát. Zároveň těmto lidem rozumím - snažili se jakýmkoli způsobem zachovat Sovětský svaz, zachovat naši vlast. Hloupost, včetně blokování Nejvyššího sovětu RSFSR. K čemu? Dojem byl takový, že SSSR se skládá pouze z RSFSR, v jiných republikách, které byly součástí SSSR, se to nestalo, což způsobilo zmatek. Zorganizoval jsem obranu budovy Nejvyššího sovětu, kde se nacházel Nejvyšší sovět, vláda a prezident RSFSR. Ve dne i v noci dvakrát nebo třikrát prošla informace, že dojde k útoku na budovu, aby se GKČP ujal vedení RSFSR. A pokaždé, když se informace zdály být spolehlivé, se Jelcin pokusil uprchnout na americké velvyslanectví. Znovu jsem ho zastavil a požádal o povolení odletět na Foros, aby propustili zatčeného Gorbačova. V ten den přesně takto předávaly informace, že byl zatčen Gorbačov, prezident SSSR. Jelcin na můj návrh skepticky zareagoval a s úsměvem odpověděl: „Neuspějete, zastřelí vás i lidi, kteří půjdou s vámi.“ Na což jsem mu odpověděl, že se ukáže, že v současné situaci neexistuje jiné východisko. Opustil jsem jeho kancelář a nařídil jsem ministru vnitra Andreji Dunajevovi, aby shromáždil 20–30 důstojníků speciálních sil vnitřních vojsk. O dvě hodiny později jsme jeli na letiště Vnukovo. Primakov, Silaev a Dunaev byli se mnou. Celkem v pohodě jsme dorazili do Vnukova, zmocnili se letadla viceprezidenta SSSR Janaeva, připravili jsme se na odlet a letěli na Krym. Když jsme přistali, přijel velitel letiště. Požádal jsem, aby nám dal autobus, odpověděl, že nejsou žádné problémy, za 20 minut bude UAZ a autobus. O půl hodiny později jsme se posadili a jeli do Forosu. Jedeme až ke Gorbačovově dači , u brány stojí ministr obrany Dmitrij Jazov , předseda Nejvyššího sovětu SSSR Anatolij Lukjanov a předseda KGB Vladimir Krjučkov . Zeptal jsem se jich, proč tady stojí a nejdou ke Gorbačovovi - koneckonců byl zatčen. Odpověděli: „Kdo ho zatkl, Alexandře Vladimiroviči? Není nám tam dovoleno vstoupit. Možná vás Medveděv (víte, toto je šéf Gorbačovovy osobní bezpečnosti) nechá projít. “ Šel jsem k Medveděvovi a on mi řekl: „Alexandře Vladimiroviči, nech tady své stráže a spolu s Dunajevem, Primakovem a Silaevem můžeš vstoupit.“ Vstoupili jsme, vystrašená Raisa Maximovna Gorbačeva kráčí k nám a říká: „Alexandře Vladimiroviči, myslela jsem, že nás přišli zatknout, a to jste vy. Znamená to, že nebudeme zatčeni. “ Šli jsme za Gorbačovem a on řekl: „Alexandře Vladimiroviči, tady jsme zablokováni.“ Odpovím mu: „Kdo vás blokuje? Právě jsem mluvil s Medveděvem. Nikdo vás neblokoval. Jak si vysvětlíte, že Jazov, Krjučkov a Lukjanov stále stojí u plotu? Nesmějí vstoupit na vaše území. Kdo koho zablokoval? “ Gorbačov: „No, nemám ani spojení.“ Vidím, že existuje ATC-1. Jdu nahoru, zvednu telefon, dívka mi odpoví. Říkám: „Slečno, spojte mě s Jelcinem.“ Zeptala se, kdo jste? Představil jsem se a poté řekla: „Jednu minutu.“ Spojuje mě s Jelcinem. Říkám: „Borisi Nikolaeviči, jsem na místě. Tady je Gorbačov, tady je Raisa Maximovna. Jazov, Krjučkov a Lukjanov tam stojí u plotu. Na území nemají povolený vstup. Gorbačov nebyl zatčen. Mám mu dát telefon? “ Jelcin odpovídá: „Nechci s ním mluvit. Vem si ho a leťte do Moskvy. “ Navrhl jsem, aby se Gorbačov připravil. Řekl, že poletí svým letadlem. Říkám: „Ne, letíte mým letadlem. Jsem odpovědný prezidentovi RSFSR. “ A letěli jsme mým letadlem. A Dunaev letěl s Jazovem, Krjučkovem a Lukjanovem na Gorbačovově letadle. Zde je krátký příběh. Je pravda, že se nyní drze snaží mlčet o tom, kdo zastavil GKČP, přidělují vítězství nad GKČP Jelcinovi. Ve skutečnosti to všechno skončilo poté, co jsem - a nikdo jiný - přivezl Gorbačova a jeho rodinu do Moskvy. A Dunaev Andrej Fedorovič přivezl Jazova a Lukjanova do Moskvy. Krjučkov letěl se mnou. Vítězem je Jelcin, který se v rozhodující chvíli pokusil utéct k Američanům. Proč ale vzpomínat na viceprezidenta Ruckého? Mimochodem, další den, 22. srpna, Jelcin shromáždil celý svůj doprovod a odjel na venkov oslavovat vítězství. Ale na viceprezidenta zapomněli. **Jak to?** No, ano. Pak mi bylo jasné, co nás ještě čeká v naší práci s Jelcinem. Náhodou jsem byl svědkem nepříjemného rozhovoru. Tu osobu jsem neviděl nikdy a nikde jinde. Solidní, vysoký, jako Jelcin. A říká Jelcinovi: „No, Borisi Nikolajeviči, Ruckoj splnil svou funkci, vyhráli jste volby, vyhráli GKČP a musíte přemýšlet o tom, jak ho zbavit funkce viceprezidenta. Nepotřebujete ho, s jeho povahou, schopnostmi a chováním bude jen vám překážet. **Slyšel jste to na vlastní uši? ** Ano. Stalo se to doslova týden a půl poté, co byl GKČP zastaven. Nikdy v životě jsem toho muže neviděl. **Stále nevíte, kdo to je? ** Ne. Ale měl přízvuk, byl to cizinec. **Co mu tehdy odpověděl Jeľcin?** Jelcin řekl, že o tom bude přemýšlet. Říká: „Samozřejmě musíme. Chystáme se transformovat zemi a vy znáte Ruckého pozici, přinejmenším s ohledem na nadcházející privatizaci a mou personální politiku. A pak je to nebezpečný člověk. Vidíte, jak se choval v nejtěžší chvíli: riskoval život, unesl letadlo, odletěl a přivedl Gorbačova. “ **Proč si myslíte, že se Jelcin tehdy neřídil radami tohoto muže?** Jak by se mě mohl zbavit, kdyby v souladu s Ústavou RSFSR mě mohl zbavit funkcí viceprezidenta pouze nejvyšší orgán státní moci - Sjezd lidových poslanců RSFSR na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu RSFSR za spáchání zločinu. Jelcin chtěl, abych odešel sám. Zároveň jsem třikrát napsal žádost o rezignaci poté, co jsem mu podal zprávu o výsledcích práce výboru pro boj proti trestné činnosti a korupci, na jejichž výsledky z jeho strany nebyla vůbec žádná reakce. Po obdržení mé žádosti mi Jelcin pokaždé položil stejnou otázku: „Budete zdůvodňovat své rozhodnutí o rezignací na Sjezdu lidových poslanců?“ Pokaždé, jsem mu odpovídal, že samozřejmě to budu zdůvodňovat. A pokaždé Jelcin roztrhal mou žádost a hodil ji do koše. A poté začal konverzaci v jiné rovině: „Nerozčilujte se, Alexandře Vladimiroviči, toto je přirozený proces, probíhá období privatizace, přechod k novým formám ekonomických vztahů.“ Říkám: „Borisi Nikolajeviči, požádal jsem vás, abyste se nedotýkal Státního plánovacího výboru. Pozvěte lidi, vyzvěte je, aby připravili program pro přechod k tržní ekonomice. Shromaždili se tam odborníci vysoké úrovně z celé země. A vy k reformám zvete uličníky bez pracovních zkušeností s životopisem ze tří řádků: narozený, studovaný, ženatý. Takhle nelze pojímat reformu ekonomiky. “ Jmenuje mladého výzkumného pracovníka Ekonomického institutu Fedorova na funkci ministra hospodářství obrovské země. Burbulis, bývalý učitel vědeckého komunismu, - místopředseda vlády pro ekonomiku a přechod na trh. Chubaise, bývalého majitele květinářství na trhu, jmenuje ministrem, vývojářem privatizačního programu. Vedoucího ekonomického oddělení deníku Pravda Gajdara ve skutečnosti činí hlavním reformátorem jednajícím jménem premiéra. Naroubovali Harvardský model liberální ekonomiky Friedmana na ekonomiku země, ve které je zrušeno státní řízení ekonomiky, plánování a země přechází do stavu samoregulace trhem. Doufám, že si země pamatuje přechod na trh podle tohoto modelu. Populace byla zbavena úspor, zcela zbavená prav, došlo k masivnímu rozdávání průmyslového potenciálu země za pakatel. V podnicích, v zemědělství, lékařům, učitelům nebyly vypláceny mzdy, nebyly vypláceny platy vojenskému personálu a vyplácení důchodů prakticky skončilo. Jelcinův volební program, který jsem také podepsal, byl prováděn přesně naopak. Hospodářství země se hroutilo před našimi očima, plus nekontrolovatelná krádež, včetně rozpočtových fondů, vývozu zlata, kovů, vzácných zemin, uranu. Korupce na všech úrovních moci ... Já předběhnu vaší otázku a nejdříve se zeptám sám. Co, já, místopředseda RSFSR, který byl zvolen lidmi, kterému oni uvěřili, že provedeme transformace v zájmu země a lidu, mohl jsem souhlasit s touto svévoli? Začaly prudké střety mezi Jelcinem, Jelcinovou vládou a Sjezdem lidových poslanců RSFSR a Nejvyšším sovětem. S jelcinovsko-gaidarskými reformami mohli souhlasit pouze idioti a zrádci a bylo jich mnoho. Mimochodem, pomáhali jim při transformaci 12 zaměstnanců CIA USA. Situace se vyhrotila do takového stavu, že vše se schylovalo k odvolání prezidenta Jelcina. Jeľcin ospravedlnil kolaps ekonomiky, chudobné postavení obyvatel země, svévoli v privatizaci, odstavení podniků, kolaps zemědělství, nevyplácení mezd a důchodů tím, že Sjezd lidových poslanců, Nejvyšší Sovět a poté i viceprezident zasahují do reforem. Jelcin a jeho doprovod připravili výnos č. 1400 „O postupné ústavní reformě“, několikrát mi ho přinesli k podpisu. Odmítl jsem potvrdit dekret o státním převratu - v podstatě i v jeho obsahu - kde byla veškerá moc převedena do rukou jedné osoby - prezidenta Ruské federace. Doufám, že si pamatujete, když Sjezd zvažoval otázku obžaloby Jeľcina? Jelcin se napil do takového stavu, že nařídil přivézt do sjezdového sálu lahve s jedovatým plynem a v případě,že se oznámí jeho odvolání, přikázal zavřít vstupní dveře a otočit kohoutky. Díky bohu, že Koržakov, Jelcinův šéf bezpečnosti, to odmítl učinit. Dne 21. září 1993 vydal Jelcin výnos č. 1400, který uvádí, že Sjezd lidových poslanců Ruské federace a Nejvyšší sovět Ruské federace jsou rozpuštěni. Dne 24. srpna na základě padělaných s jeho svolením dokumentů, které se tykaly mé osoby, dočasně odvolává viceprezidenta Ruské federace v rozporu se zákonem. Ústavní soud Ruské federace činí rozhodnutí, které nebylo zrušeno dodnes: kvůli hrubému porušení článků Ústavy Ruské federace může být prezident Boris Jelcin odvolán ze své funkce. Na základě rozhodnutí Ústavního soudu Ruské federace mě Sjezd lidových poslanců Ruské federace jmenoval dočasným pověřeným funkcí Prezidenta Ruské federace. Sjezd, Nejvyšší sovět, já dočasně pověřený funkcí Prezidenta Ruské federace - za účelem vyřešení současné krize navrhujeme uspořádat souběžné volby lidových poslanců a prezidenta Ruské federace. Jelcin tento návrh odmítá, pokračuje v eskalaci situace, následuje provokace za provokací a nakonec masové střílení na lidí na náměstí před televizním centrem Ostankino , poté střelba z tanků na Nejvyšší sovět Ruské federace. Více než 1500 lidí zemřelo. Tím skončila Jelcinova postupná ústavní reforma. **„Gorbačov pokrytý mrtvolnými skvrnami, začal pobíhat po kanceláři a ukázovat prstem na strop“ ** **Na podzim roku 1991 jste se zabýval uregulováním situace v Čečensko-Ingušsku. Proč nakonec nebylo možné Dudaeva omezit?** Začněme tím, že zde byly sklady zbraní Severokavkazského vojenského okruhu, které začaly zabavovat na podzim roku 1991. Ve skutečnosti to ministr obrany SSSR Šapošnikov a předseda státního výboru RSFSR pro otázky obrany Gračev pustili všechno z rukou. V podstatě tam šli Burbulis, Starovoitova, Kozyrev a Šachraj, kteří situaci přivedli do kritického stavu. Navrhl jsem, aby mě tam Jelcin poslal. Souhlasil. Tam jsem se setkal s Dudajevem a navrhl jsem mu následující: Promluvím si s Jelcinem, aby vám udělil hodnost generálporučíka, a jmenoval v minulosti velitele letecké divize dlouhého doletu velitelem sboru. Mluvili jsme tři hodiny a vypili sklenici čaje. Nakonec souhlasil. Přijel jsem do Moskvy a ohlásil se Jelcinovi. Řekl, že v zásadě to jde. A jeho blízké okolí mu nalilo do uší, že je nutné tam všechno zablokovat, zavést výjimečný stav, poslat vojáky. Namítal jsem s tím, že zapomněli na historii - jak skončily všechny kavkazské války. 11. prosince 1994 zahájili Jelcin a Gračev válku. Jak to všechno skončilo, víte, smrtí několika desítek tisíc krajanů, důstojníků a vojáků. **Povězte nám o svém postoji k Belovežským dohodám. Je pravda, že v prosinci 1991 jste se setkali s Gorbačovem, kterého jste se snažil přesvědčit, aby zatkl Jelcina, Šuškeviče a Kravčuka?** V souladu se svým postavením jsem měl doprovázet prezidenta RSFSR. Na letišti jsem se zeptal Jelcina, co bych měl říct novinářům ohledně jeho návštěvy v Bělorusku. Odpověděl, že letí, aby podepsal dohodu o hospodářské spolupráci. A ráno se dozvídám, že byla podepsána dohoda o likvidaci Sovětského svazu a vytvoření SNS. Jelcin podal zprávu o zničení SSSR americkému prezidentovi Bushovi. Představte si moji reakci. Byl jsem drze podveden, jako chlapec. A obrátil jsem se na Gorbačova, protože to byl trestný čin, nikdo nezrušil trestní zákon. Řekl jsem mu: „Toto je vlastizráda. Dejte mi letadlo, speciální jednotky GRU , a já přivedu tyto tři zrádce. V Matrosskoj Tišině (věznice v Moskvě) přijdou na to, kdo jim dal tyto pravomoci a proč Jelcin okamžitě oznámil Bushovi, že Sovětský svaz byl zlikvidován. “ V tu chvíli jste měl vidět Gorbačova. Pokryl se mrtvolnými skvrnami, začal pobíhat po kanceláři, ukázovat prstem na strop a říkat něco v tom smyslu: „O čem to mluvíš, všichni tady odposlouchavají“ **Jak jste poté komunikoval s Jelcinem? O čem jste s ním diskutovali během prvního setkání po podpisu Belověžské dohody?** O čem jsem mluvil? Nevolali mě tři dny, i když jsem měl na stole červené tlačítko, které jsem mohl stisknout a zeptat se, jestli k němu mohu jít. Čekal jsem tři dny a potom jsem použil toto tlačítko. Okamžitě se mě zeptal, jestli jsem byl u Gorbačova a zda jsem ho požádal o letadlo a speciální jednotky. Odpověděl jsem, že to tak bylo. Říkám: „Byl jsem hluboce přesvědčen, že to byla zrada, vlastizrada.“ Jelcin na to odpověděl: „Nevíte, jak probíhal Novo-Ogarevskij proces, tam byl pohřben Sovětský svaz, byla vytvořena nová země - a zdaleka ani významově ani obsahově se nepodobala SSSR.“ Věděl jsem, že se pokoušejí vytvořit něco podobného Sovětskému svazu, ale to bylo daleko od Sovětského svazu, takže Gorbačov uprchl na Foros před podepsáním nové svazové smlouvy. Zeptal jsem se Jelcina: „Jaký byl problém shromáždit vůdce všech republik společně s Gorbačovem a nastolit otázku o rezignaci prezidenta SSSR, protože vedl zemi do slepé uličky?“ Navíc měl na svědomí GKČP. Faktem je, že jak se ukázalo později, sám Gorbačov vytvořil GKČP v březnu 1991, tedy pět měsíců před srpnovým projevem GKČP. "Odebtatmu jeho funkci - a je to je." A nepochybuji, že vy, Borisi Nikolajeviči, byste byl zvolen prezidentem SSSR. A země by byla zachráněna. Proč bylo nutné zničit Sovětský svaz, za který ve Velké vlastenecké válce zemřelo 25 milionů našich krajanů? “,- zeptal jsem se Jelcina. Začal říkat, že ničemu nerozumím, že SNS je mnohem lepší než SSSR a podobné věci. Už jsem vám řekl o plénu 1989 ÚV KSSS. Tam bylo rozhodnuto o nové národní politice: republikám, včetně autonomních, bylo navrženo přidělit nový status suverénních nezávislých států. Odtamtud rostou nohy zničení SSSR. A Gorbačov na Sjezdu lidových poslanců SSSR přijal zákony ničící zemi: o postupu pro vystoupení ze Svazu, o ekonomické nezávislosti pobaltských republik, o národních jazycích, které získaly status státních a tak dále. To znamená, že legislativní rámec pro zničení země připravil Gorbačov. A Jelcin to využil. To je vše. Rozhovor s Jelcinem trval asi hodinu a půl: „Kde jste byl předtím? Proč za mnou nepřišel s tímto návrhem na souběžné volby?" Odpověděl jsem: „Kdo by si pomyslel, že vy tři se rozhodnete zničit Sovětský svaz.“ Jelcin ukončil rozhovor slovy: „No, dobře. Chápu, že jste horkokrevní člověk. Navíc voják. Váš návrh Gorbačovovi mě neurazil. “ Takže tento rozhovor skončil. **Jak se dále vyvíjel váš konflikt s Jelcinem v letech 1992-1993? ** V souladu s jeho vyhláškou jsem mu musel každý týden podávat zprávy o práci mezirezortní komise pro boj proti trestné činnosti a korupci. Při studiu dokumentů o privatizaci jsem narazil na jednorázové krádeže několika miliard dolarů - například, na privatizaci přístavu Nachodka za 200 000 dolarů, nebo na privatizaci Uralmaše za 500 000 dolarů nebo na privatizaci Ačinské rafinerie oxidu hlinitého za 300 000 $, Novolipeckého metalurgického závodu za 700 000 $. Úderné lodě tichomořské flotily byly prodány Číňanům. Rozpočet země obdržel sedm tisíc dolarů. Stahování vojsk z Německa, Polska, Maďarska, Československa, kde rozsah rozkrádání a drancování je vůbec obtížné si představit. Nebo tady je další fakt. Na stole jsem měl faktury za naložení deseti tun zlata. A sedm tun dorazí do švýcarské banky. Kde jsou tři tuny? Jednou jsem zapomněl na brýle u Jelcinovy ​​sekretářky. Jdu za nimi, dveře byly pootevřené. Stojí tam Gajdar a Jelcin mu nadává: „Ty jsi nemohl řádně připravit dokumenty? Podívejte, co na vás Ruckoj vykopal. “ Bezprostředně v sekretariátu píšu žádost o uvolnění z funkce. Jelcin přirozeně nemohl přijmout mou rezignaci. Představte si, že ohlásím Sjezdu, že byly ukradeny tři tuny zlata. Pak bych nebyl propuštěn, ale Jelcin by byl odvolán. **„Pouze idiot může uvěřit, že budova ze skla a betonu bude hořet od dřevěných matic.“ ** **Promluvme si o roce 1993, kdy byl parlament rozstřelen z tanků. Choval byste se nyní stejně jako tehdy? Nebo ne?** Vážím si lidí, kteří mají jádro. Ale ne z plastelíny. Zpočátku, když jsem se stal zástupcem, jsem zaujal jednoznačný postoj - zájmy vlasti a lidu. To je v první řadě. Ať to možná zní pateticky. A jakou já mohu zaujmout pozici, složením přísahy věrnosti vlasti a lidu. Jak bych se měl chovat, jestli lid, když mě zvolil, projevil mi důvěru? Pokud Jelcin nereaguje na zprávy o loupeži a drancování země? Pokud Jelcin nereaguje na korupci a drzé krádeže rozpočtových prostředků - jaký je můj postoj? Pokud je personální politika nějakým šílenstvím, jaký je můj postoj? Zničení Sovětského svazu, mé vlasti - jaký je můj postoj? Projev v Kongresu USA, kde on vyzývá Pána, aby ochraňoval Ameriku a zároveň nechal vyplenit Rusko - jaký by měl být můj postoj? Co bych vlastně mohl dělat sám s pravomocemi, které mně byly určeny ústavou. Co se jen oni snažili udělat, házeli na mě v médiích bahno, aby mě alespoň z něčeho obvinili, ale nefungovalo to. Po dohodě s Jelcinem, jeho nejbližší okolí navrhlo padělání dokumentů o Ruckého účtech a nemovitostech. Za tímto účelem si stanovili za úkol zfalšovat mé podpisy, otevřit účty ve švýcarských bankách mým jménem, podepsat svěřovací listiny pro správu mých údajných nemovitostí v zahraničí. A poté zveřejnit odhalení o viceprezidentovi v médiích a v televizi. Tito darebáci pětkrát až desetkrát denně třásli z televizbích obrazovek dokumenty s padělanými podpisy a přesvědčovali občany země, že jsem zloděj a zkorumpovaný úředník. Teprve o rok později, na konci roku 1994, státní zastupitelství Ruské federace po provedení vyšetřování rozhodne, že podpisy bývalého viceprezidenta byly padělané, Ruckoj nemá nic společného s účty a svěřovacími listinami. Takto Jelcin odstraňoval nepohodlné. Právě padělek se stal pro Jelcina základem pro mé odvolání z funkce a zákaz vstupu do práce v Kremlu. Často lžou, že jakoby Ruckoj a Chasbulatov uspořádali státní převrat a chtěli svrhnout Jelcina, který údajně navrhoval uspořádání souběžných voleb. Ve skutečnosti to nebyl Jelcin, ale Ruckoj, kdo navrhl uspořádání souběžných voleb lidových poslanců a prezidenta Ruské federace. Neočekávaně se šíří lži, podle kterých na budovu Nejvyššího sovětu vypáleny z tanků dřevěné matice, aby schovali více než 1500 mrtvých. Pouze idiot může uvěřit, že budova ze skla a betonu bude hořet z dřevěných matic. Všichni viděli, jak budova hořela a byla promočená - to je výsledek ostřelování vysoce výbušnými granáty. A kromě nich byly také použity kumulativní granáty, které prorazily bariéru a vybuchly uvnitř. Představte si, co se tam stalo lidem. Poté byla oznámena čísla, že 120-150 lidí zemřelo. V blízkosti budovy Nejvyššího sovětu zemřelo ne 150, ale více než jeden a půl tisíce lidí. Pak v noci byly mrtvoly vyvezeny člunem po řece Moskvě. A všechno je v pořádku - státní převrat s rozstřelem parlamentu země, nejvyššího orgánu státní moci. A teď všichni zapomněli, jak opilí OMONovci pochytali lidi a zastřelili je přímo na stadionu nedaleko budovy Nejvyššího sovětu. Za účelem ospravedlnění jejich trestného činu byly z televizních obrazovek nepřetržitě vysílány informace o odstřelovačích z Nejvyššího sovětu. Doufám, že si to pamatujete? Kde mohl Nejvyšší sovět získat odstřelovací zbraně? V rozhovoru s generálem FSB novinář Mark Deutsch odhalil pravdu, čí to byli odstřelovači. Ukázalo se, že odstřelovači Beitar (Izrael) a maďarských speciálních sil, s nimiž se Koržakov setkal na letišti Šeremetěvo... Rovněž je vzal na brigádu Sofrinskaja, kde dostali odstřelovací pušky SVD. Proč se to stalo? Stříleli na policisty, vojenský personál, civilisty. Představte si reakci vojáků a policistů, když padne jejích kamarád, zasažen odstřelovačem. V Ostankinu ​​to bylo úplně stejné. Vezměte archivní videomateriály, je jasně viditelné, odkud natáčení pochází - z náměstí před Ostankinem nebo z budovy televizního centra. Je jednoznačně jasné, že střelba byla prováděna z budovy televizního centra. Podívejte se, jak obrněný transportér, spouští hlaveň kulometu velkého kalibru, zasahuje přímo do lidi na náměstí před televizním centrem. A teď, když se ohlédnete zpět, myslíte si, že v této konfrontaci s Jelcinem byla šance zvítězit? Ne, nebyla žádná šance. Absolutně. Bylo navrženo, jak jsem řekl, politické řešení této otázky. Mimochodem, když mě sjezd jmenoval úřadujícím prezidentem Ruské federace, napsal jsem prohlášení, že se nezúčastním nadcházejících prezidentských voleb a voleb do Nejvyššího sovětu. Na to také zapomněli. **Je pravda, že Jelcin vás chtěl zastřelit? ** Ano, to bylo. Faktem je, že vyšetřování provádělo hlavní vyšetřovací oddělení FSB Ruska. Během výslechu jsem nikoho neobviňoval z rozhodnutí, která jsem učinil a každé z nich ospravedlnil. Nakonec mi vyšetřovatel řekl: „Napovídal jste a poskytl svědectví na nejvyšší míru.“ Poté mi přináší svědectví Makašova a Chasbulatova, nechává mě je přečíst. Přečetl jsem si to a byl jsem zděšen - tam "byla prodána i jejích vlastní matka". Přesto jsem své svědectví nezměnil. Mimochodem, později jsem vydal knihu se zápisem z mých výslechů. Jednou jsem řekl Chasbulatovovi: „No, zveřejni ten svůj.“ Varoval jsem ho, že pokud o mně bude mluvit nesmysly, já sám zveřejním zápisy z jeho výslechů. Mám je. Poté o mně přestal mluvit nesmysly. Jelcin předvolal generálního prokurátora Ruské federace Alexeje Kazannika a řekl: „Vyšetřování bylo z nějakého důvodu prodlužováno. Ještě dva nebo tři dny a Ruckému je třeba dát nejvyšší míru. “ V reakci na to generální prokurátor Ruska napsal žádost o rezignaci a odešel s tím, že se nebude účastnit trestného činu. Aleksej Ivanovič Kazannik zemřel, skvělý a slušný člověk. A dokumentace o korupci a drancování země byla uložena v mé odpočinkové místnosti mé kanceláře v Kremlu. Mimochodem, Jelcin mi dal kancelář Lavrentie Berii - měl takový humor. Tam bylo 11 skříněk naplněno složkami. Hned první den, když jsem byl přidělen do Lefortova (věznice), byly všechny tyto skříně rozbity a veškerá dokumentace byla vyňata. Jelcin se obával, že tato dokumentace o tom, jak byla země rozkradena, bude zveřejněna: že za loupež bude muset především zodpovídat on sám. https://lenta.ru/articles/2021/06/11/rutskoy/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
Upravené 12. 6. 2021 o 10:43

Ti darebáci co ještě žijí a jejich příbuzní užívající si nakradených plodů , mají velice dobrý důvod k panice .
Co se týče zdejších zlodějských a vlastizrádných klanů , ty čeká totéž .


Ti darebáci co ještě žijí a jejich příbuzní užívající si nakradených plodů , mají velice dobrý důvod k panice . Co se týče zdejších zlodějských a vlastizrádných klanů , ty čeká totéž .

v rozhovoru je potvrzeno, že rozpad SSSR řídili osoby ze zahraničí a účastnili se odstřelovači ze zahraničí


Grobačov resp. poznačený Miška má problémy...


[quote="pid:19620, uid:158"]v rozhovoru je potvrzeno, že rozpad SSSR řídili osoby ze zahraničí a účastnili se odstřelovači ze zahraničí[/quote] Grobačov resp. poznačený Miška má problémy...

Moderátor

,

Grobačov resp. poznačený Miška má problémy...


Mám za to, že hlavním cílem této publikace je začátek odstřelu liberalismu v Rusku, jako takového. Ten odstřel liberalismu, samozřejmě, nejde bez odstřelu jeho protagonistů. Nakonec, celý ekonomický blok Ruska a mediální sféra jsou okupovány liberály, kteří se podíleli a podílejí na zrazování a rozkrádání většinové společnosti spolu s Gorbačevem, Jelcinem, Čubajsem.


Jestli mají být provedeny ekonomické reformy, liberálové musí být odstraněny z klíčových pozic. Ten článek je umíračkem nejen pro Gorbačeva, ale i pro další jeho idejové (děti, vnuky) zmetky.


Putinovi je vytykáno, že nemá plán ekonomických reforem. On nemá jenom plán ekonomických reforem, ale mnohem víc - přechod společnosti na kvalitativně jinou úroveň, se kterým většinová společnost nejenže bude souhlasit, ale bude si to dokonce vyžadovat.


, [quote="pid:19672, uid:7"]Grobačov resp. poznačený Miška má problémy...[/quote] Mám za to, že hlavním cílem této publikace je začátek odstřelu liberalismu v Rusku, jako takového. Ten odstřel liberalismu, samozřejmě, nejde bez odstřelu jeho protagonistů. Nakonec, celý ekonomický blok Ruska a mediální sféra jsou okupovány liberály, kteří se podíleli a podílejí na zrazování a rozkrádání většinové společnosti spolu s Gorbačevem, Jelcinem, Čubajsem. Jestli mají být provedeny ekonomické reformy, liberálové musí být odstraněny z klíčových pozic. Ten článek je umíračkem nejen pro Gorbačeva, ale i pro další jeho idejové (děti, vnuky) zmetky. Putinovi je vytykáno, že nemá plán ekonomických reforem. On nemá** jenom** plán ekonomických reforem, ale mnohem víc - přechod společnosti na kvalitativně jinou úroveň, se kterým většinová společnost nejenže bude souhlasit, ale bude si to dokonce vyžadovat.
Upravené 12. 6. 2021 o 23:17

Teda slyšel jsem, že to bylo drsné, ale s postupem času, tak jak si čtu knihy KSB a teď s tímhle článkem teprve
postupně nabývám toho uvědomění jak opravdu hrozné to bylo...


Teda slyšel jsem, že to bylo drsné, ale s postupem času, tak jak si čtu knihy KSB a teď s tímhle článkem teprve postupně nabývám toho uvědomění jak opravdu hrozné to bylo...

jak opravdu hrozné to bylo...


Doporučuji vám podívat se na film Prezident, na YouTube byl s titulky okamžitě zakázaný, ostatně stejně jako film Krym, cesta domů, který je mimochodem také moc zajímavý


Prezident


http://leva-net.webnode.cz/products/prezident-prezident-2015-ceske-titulky/


Krym cesta domů


http://leva-net.webnode.cz/products/krym-cesta-domu-dokumentarni-film-andreje-kondrasova/


nebo tady


https://vk.com/videos351663392?z=video351663392_456239018%2Fpl_351663392_-2


[quote="pid:19763, uid:518"]jak opravdu hrozné to bylo...[/quote] Doporučuji vám podívat se na film Prezident, na YouTube byl s titulky okamžitě zakázaný, ostatně stejně jako film Krym, cesta domů, který je mimochodem také moc zajímavý Prezident http://leva-net.webnode.cz/products/prezident-prezident-2015-ceske-titulky/ Krym cesta domů http://leva-net.webnode.cz/products/krym-cesta-domu-dokumentarni-film-andreje-kondrasova/ nebo tady https://vk.com/videos351663392?z=video351663392_456239018%2Fpl_351663392_-2

Chasbulatov,. bývalý predseda ruského parlamentu, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Govorit Moskva tvrdil, že Jeľcinov sprievod bol plný Američanov. V roku 1991 bol údajne s pomocou Washingtonu zvolený do najvyššej funkcie. Zatiaľ údajne nie je známe, do akej miery zostali USA „hlasom v jeho uchu“ počas jeho prezidentovania.


„Musela tam byť stovka zamestnancov CIA. Všetko mu určovali,“ uviedol Chasbulatov, Jeľcin údajne vyslal bezpečnostných úradníkov do USA, aby ich Američania mohli „preskúmať“ a „vyvodiť tak závery“.


Vyhlásenie Chasbulatova prišlo po tom, čo bývalý ruský viceprezident Alexander Ruckoj uviedol, že 12 zamestnancov CIA na plný úväzok pomohlo uskutočniť významné trhové reformy za čias Jeľcina. Tento krok systematicky „rozmontoval“ centrálne plánovaný ekonomický systém a uviedlo krajinu do šokového kapitalizmu. Ruckoj tiež tvrdil, že pri jednej významnej príležitosti začul Jeľcina hovoriť s cudzincom so zahraničným prízvukom.
Podľa Chasbulatova však všetci vedeli o Ruckého väzbách na USA. Americkí predstavitelia dokonca ovplyvnili bývalého prezidenta, aby nahradil značný počet jeho vymenovaných.


„Celkovo má Ruckoj úplnú pravdu – Jeľcinovi poradili cudzinci,“ pokračoval. „Nie je to žiadne tajomstvo a vie o ňom veľké množstvo ľudí.“ Nemám žiadne detektívky o odpočúvaní, ale všeobecne je to známe. Jeľcin zvykol veľmi úzko rokovať o všetkých personálnych otázkach so zahraničnými zástupcami.“


Jeľcin odišiel z funkcie v roku 1999. Pred odchodom stihol odobrať moc nepriateľskému parlamentu a odstránil takmer všetky ústavné brzdy a rovnováhy. Tento krok podporil Washington, ktorý dúfal, že v novovzniknutom ruskom štáte bude komunistická strana odstavená od moci.


V súčasnosti majú ľudia na Jeľcina zmiešané názor. Mnoho Rusov verí, že bol opilec, ktorý predal krajinu západným kapitalistom. V zahraničí ho však porovnávajú s revolucionármi, ako boli juhoafrický Nelson Mandela či československý Václav Havel.


https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/12/chasbulatov-jelcina-sprevadzalo-niekolko-stoviek-agentov-cia-ktori-ho-instruovali-ako-riadit-rusko/


Chasbulatov,. bývalý predseda ruského parlamentu, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Govorit Moskva tvrdil, že Jeľcinov sprievod bol plný Američanov. V roku 1991 bol údajne s pomocou Washingtonu zvolený do najvyššej funkcie. Zatiaľ údajne nie je známe, do akej miery zostali USA „hlasom v jeho uchu“ počas jeho prezidentovania. „Musela tam byť stovka zamestnancov CIA. Všetko mu určovali,“ uviedol Chasbulatov, Jeľcin údajne vyslal bezpečnostných úradníkov do USA, aby ich Američania mohli „preskúmať“ a „vyvodiť tak závery“. Vyhlásenie Chasbulatova prišlo po tom, čo bývalý ruský viceprezident Alexander Ruckoj uviedol, že 12 zamestnancov CIA na plný úväzok pomohlo uskutočniť významné trhové reformy za čias Jeľcina. Tento krok systematicky „rozmontoval“ centrálne plánovaný ekonomický systém a uviedlo krajinu do šokového kapitalizmu. Ruckoj tiež tvrdil, že pri jednej významnej príležitosti začul Jeľcina hovoriť s cudzincom so zahraničným prízvukom. Podľa Chasbulatova však všetci vedeli o Ruckého väzbách na USA. Americkí predstavitelia dokonca ovplyvnili bývalého prezidenta, aby nahradil značný počet jeho vymenovaných. „Celkovo má Ruckoj úplnú pravdu – Jeľcinovi poradili cudzinci,“ pokračoval. „Nie je to žiadne tajomstvo a vie o ňom veľké množstvo ľudí.“ Nemám žiadne detektívky o odpočúvaní, ale všeobecne je to známe. Jeľcin zvykol veľmi úzko rokovať o všetkých personálnych otázkach so zahraničnými zástupcami.“ Jeľcin odišiel z funkcie v roku 1999. Pred odchodom stihol odobrať moc nepriateľskému parlamentu a odstránil takmer všetky ústavné brzdy a rovnováhy. Tento krok podporil Washington, ktorý dúfal, že v novovzniknutom ruskom štáte bude komunistická strana odstavená od moci. V súčasnosti majú ľudia na Jeľcina zmiešané názor. Mnoho Rusov verí, že bol opilec, ktorý predal krajinu západným kapitalistom. V zahraničí ho však porovnávajú s revolucionármi, ako boli juhoafrický Nelson Mandela či československý Václav Havel. https://www.hlavnydennik.sk/2021/06/12/chasbulatov-jelcina-sprevadzalo-niekolko-stoviek-agentov-cia-ktori-ho-instruovali-ako-riadit-rusko/

JankA

Upravené 13. 6. 2021 o 19:44

Doporučuji vám podívat se na film Prezident, na YouTube byl s titulky okamžitě zakázaný, ostatně stejně jako film Krym, cesta domů, který je mimochodem také moc zajímavý


Prezidenta a podobné mám stažené doma na na disku smile smile
Byl to mazec, ale tam byly vidět ty dopady ne jak se ty svině na vlastní lidi domlouvali ... smile


[quote="pid:19857, uid:125"]Doporučuji vám podívat se na film Prezident, na YouTube byl s titulky okamžitě zakázaný, ostatně stejně jako film Krym, cesta domů, který je mimochodem také moc zajímavý[/quote] Prezidenta a podobné mám stažené doma na na disku ;) :D Byl to mazec, ale tam byly vidět ty dopady ne jak se ty svině na vlastní lidi domlouvali ... x(

na americkych servroch som uz davnejsie citala, ze sami americki poradcovia Jelcina sa cudovali, co im dovoli a jednym z cielov oficialne priznanych bolo Rusko rozparcelovat na 25 ci 27 malych statov, dokonca uz niektore mali aj vytlacenu novu menu (konkretne malo ist o Sibirsku republiku). Je zaujimave pritom, ze mnohi ti "poradcovia" su oficialne "prolavicovi" (napr. Stiglitz)


na americkych servroch som uz davnejsie citala, ze sami americki poradcovia Jelcina sa cudovali, co im dovoli a jednym z cielov oficialne priznanych bolo Rusko rozparcelovat na 25 ci 27 malych statov, dokonca uz niektore mali aj vytlacenu novu menu (konkretne malo ist o Sibirsku republiku). Je zaujimave pritom, ze mnohi ti "poradcovia" su oficialne "prolavicovi" (napr. Stiglitz)

Ako neuveritelne silne sa museli tie parazity snazit kym rozbili vsetko co Stalin vybudoval za 30 rokov.


Ako neuveritelne silne sa museli tie parazity snazit kym rozbili vsetko co Stalin vybudoval za 30 rokov.

Podivné, že my se ani po více než 30 letech nedozvíme, kteří to "Gorbačové a Jelcinové" u nás se "zasloužili" o 17.listopad 1989, likvidaci Československa v roce 1992, atd.atd. !?


Podivné, že my se ani po více než 30 letech nedozvíme, kteří to "Gorbačové a Jelcinové" u nás se "zasloužili" o 17.listopad 1989, likvidaci Československa v roce 1992, atd.atd. !?

Aká náhodička že tam spomína presne tie iste mena, ktorím pjakin dáva veľmi nepekne prívlastky😂


Aká náhodička že tam spomína presne tie iste mena, ktorím pjakin dáva veľmi nepekne prívlastky

Skála vzpomíná na turbulentní období konce SSSR a doby po té, a reaguje i na tento článek


Pád SSSR - Janájev, Gorbačov a Jelcin
https://www.youtube.com/watch?v=k1dgpZN1SO8


Skála vzpomíná na turbulentní období konce SSSR a doby po té, a reaguje i na tento článek Pád SSSR - Janájev, Gorbačov a Jelcin https://www.youtube.com/watch?v=k1dgpZN1SO8

Nabídnu alternativní pohled na toto období formou takový bajky. Aby se ruská garmoška mohla zase nafouknout, když narazí na limity je potřeba jí vyfouknout a tak první tóny toho hudebního rozpadu zahrál Gorbi a Ruskej medvěd si sednul na prdel. Jak víte medvěd kouše tlamou, prdelí to neumí....a začal líčit pasti. Mravenců hodně a tlama jen jedna. Dál už to znáte.....slunovrat v duši všem, včetně komára Skály.


Nabídnu alternativní pohled na toto období formou takový bajky. Aby se ruská garmoška mohla zase nafouknout, když narazí na limity je potřeba jí vyfouknout a tak první tóny toho hudebního rozpadu zahrál Gorbi a Ruskej medvěd si sednul na prdel. Jak víte medvěd kouše tlamou, prdelí to neumí....a začal líčit pasti. Mravenců hodně a tlama jen jedna. Dál už to znáte.....slunovrat v duši všem, včetně komára Skály.

Vedi.Vini......

Upravené 21. 6. 2021 o 11:06

V doplnění k článku přidávám nedávný rozhovor Ruckého u Solovjova. (pro ruštináře)


30 лет путчу: бывший вице-президент Руцкой рассказал, как угнал самолет, чтобы попасть к Горбачеву
https://www.youtube.com/watch?v=S5nTzMk1Qqw


V doplnění k článku přidávám nedávný rozhovor Ruckého u Solovjova. (pro ruštináře) 30 лет путчу: бывший вице-президент Руцкой рассказал, как угнал самолет, чтобы попасть к Горбачеву https://www.youtube.com/watch?v=S5nTzMk1Qqw
3.1k
16
13
Živá ukážka
Zadajte minimálne 10 znak(y/ov)
UPOZORNENIE: Spomenuli ste používateľov %MENTIONS%, no oni túto správu nevidia a nedostanú oznámenie
Ukladá sa…
Uložené
S vybrat(ou/ými) položk(ou/ami) Zrušiť výber príspevkov Zobraziť vybraté príspevky
Všetky príspevky v tejto téme budú odstránen(é/ý)
Čakajúci koncept… Kliknutím sa vrátite k úpravám
Zahodiť koncept