Omlouvám se za zpoždění, měl jsem trochu nával jiných nečekaných věcí.
/////////
Zásoby
/////////
Co nakoupit, kolik a kde ?!
//////////////////////////////
To hlavní je jídlo. O dalších věcech se zmíním jen okrajově.
Primárně potřebujete bílkoviny a sacharidy.
Navíc by to mělo být něco, co vydrží dlouho a to bez nutnosti mrazáku, či jiného zařízení tohoto určení.
Také by jste se měli zásobit něčím, co pravidelně jíte a máte rádi. Nechcete nekoupit jídlo za pár desítek tisíc, aby jste ho pak vyhodili.
Sacharidy
Když pomineme zákusky a jiné nesmysly, tak se z vyloženě sladkých věcí dá dobře uschovat a využít čokoláda. Vydrží dlouho,
dá se konzumovat bez přípravy a je vydatná. Nejlepší a už od dob faraonů prověřený je však med. Pokud je čistý a není ničím kontaminovaný,
tak jej můžete uskladňovat déle, než sami budete žít (našly se vzorky z dob starého Egypta a byly pořád jedlé...). Je relativně zdravý, dá se přidat do kde čeho jako ochucovadlo nebo konzumovat samostatně.
Problém je, že je to rychlý cukr a dlouhodobě z toho vyžívat není moc zdravé.
Dále zde máme "nesladké sacharidy". Brambory, rýže, chleba... atd.
Začneme brambory. Ty jsou dobré do zásoby na pár měsíců (záleží jaké máte skladovací možnosti). K dlouhodobému skladování a zásobení se nehodí. Takže zásoba pro rodinu na 2-3 měsíce, proč ne, ale s tímhle si na nadcházející krizi nevystačíte.
Rýže. Ta je podle mého ideální zdroj sacharidů pro prepera. Je relativně zdravá, dá se dlouhodobě uchovávat v pokojových podmínkách a není příliš drahá. Tohohle můžete klidně nakoupit 50kg a uschovat na pár let na horší časy.
Já osobně počítám tak 50g v suchém stavu / dávka / osoba, ale jak jíte vy, si musíte spočítat sami. Pak to vše vynásobit a spočítat si kolik toho potřebujete na požadovaný počet osob na plánovanou dobu.
Ideální zdroj je podle mě v Lidlu v akci pytel Basmati rýže 4,5kg za 199kč. To je dobrá cena a ta rýže je kvalitní.
Pečivo. Tedy obecně řečeno (počítám zde i chleba). Moc dlouho nevydrží, takže skladování má maximálně v podobě surovin. Převážně mouky.
Mouku lze skladovat déle, ale je náchylná na "útok příživníků". Tedy moli, červi, myši .. kde co. To sice platí pro všechno jídlo, ale pro mouku obzvláště. Pokud moc nepečete nebo nechcete péci domácí chléb, nemám to moc význam, ale pokud jste vášniví "pekaři" a v neděli je vždy na stole bábovka, tak bych zvážil nákup a s tím spojené zabezpečení dobrého skladování.
Těstoviny. Složení je srovnatelné s pečivem, ale na rozdíl od něj se dá (v surovém => suchém stavu) skladovat celé roky bez větších problémů.
Tady si navíc můžete vybrat z různých možností podle chuti a užití. Není problém zase nakoupit 50k a naskladnit je klidně v obýváku (neříkám nutně, ale jde o to, že nepotřebujete ani ledničku). Jediné na co je třeba si dát pozor je velká vlhkost, ale to platí i pro mouku, i když tam je to řešeno skladováním.
Bílkoviny
Nejlepší je maso o tom není řeč, ale s tím je problém, protože se rychle kazí. Venku vydrží tak 12h nebo i méně, v ledničce pár dní a v mrazáku není moc místa. (Bavíme se v neupraveném stavu.) Proto také doporučuji vyprázdnit mrazáky co to jen jde. Zbavte se zbytečností jako je zmrzlina, zákusky, a také zelenina. Ne neříkám nemít zeleninu, ale spotřebovat ji a nahradit ji zeleninou v konzervě nebo zavařenou ve sklenici. Tu zle uchovávat také dlouhodobě a mimo mrazák. Ten budete potřebovat na maso. Maso jinak než v mrazáku neuschováte.
Jediná výjimka jsou (hlavně rybí) konzervy (tuňák je klasika) a také sušené maso. Problém je, že sušené maso je drahé a pokud ho chcete vyrobit, tak to taky není nejlevnější ale pokud to zvládnete a chce se vám do toho, tak to může být dobrá možnost jak mít dlouhodobě uschované kvalitní bílkoviny, připravené k okamžité konzumaci.
Takže pokud nejste vegetariáni, tak mrazák doporučuji v maximální míře naplnit masem. Druh nechám na vás.
Co se týče toho sušeného masa, tak ho můžete nasušit větší množství, ale je třeba to mít dobře osolené nebo přímo namarinované, aby to dobře vytáhlo vlhkost a nezačalo se vám to kazit. Také to pak skladujte někde v suchu.
Konzervy ryb jsou skvělý zdroj bílkovin a lehce se skladují. Problém je, že moudro o zdraví ryb už dnes není tak úplně pravda. Pokud to máte nějaký "Bio Sádek od známého", tak je to samozřejmě super, ale například dravé ryby z moře (jako je právě tuňák) mají zvýšený obsah rtuti. Proto se často nedoporučují dětem a těhotným/kojícím matkám. Takže baštit 2 konzervy tuňáka denně taky není ideální cesta. (Samozřejmě je to lepší než prázdný žaludek.
)
Dobrá cena tuňáka je tak okolo 300/kg. V Lidlu ve Španělském týdnu mají velkou konzervu tuňáka cca 600g v oleji. (konzerva je cca 950g, ale tuňáka je jen 600 gramů, pozor na to
)
Dále můžete pro bílkoviny mít čočku a hrách, ale nejsou to ideální zdroje (živočišné bílkoviny se mnohokrát lépe vstřebávají a tím jsou cennější).
Může to být ale dobrá příloha k jiné bílkovině v menším množství.
Nakonec dodám "protein". (Pro ty které matu prostým překladem do angličtiny, jsem si toho vědem
) Myslím samozřejmě ten "fitkový".
Bavím se tedy o práškové podobě bílkoviny, které se dá rozmíchat ve studené vodě a vypít. Kulturisti znají a milují, ostatní poznají a oblíbí si.
Není to sice plnohodnotná náhrada jídla, ale pokud budete mít malý přísun bílkovin, tak tímto ho můžete jednoduše vylepšit. Navíc jak už jsem napsal, stačí studená voda, protřepat, nemíchat a můžete servírovat.
Je to rychle stravitelné a má to dobré živiny. Uskladnění je velmi prosté, protože většinou vám to už přijde v plastovém soudku na závit. Stačí to dát do pokoje, kde není moc vlhkosti a vydrží vám to hravě 2 roky (běžná expirační doba) a většinou i o pár let déle. Navíc je hodně výrobců a příchutí, takže si každý vybere.
Vitamíny a minerály
Věci jako olivy, okurky, zavařená zelenina, ... jsou dobré na dochucení, ale živiny na tom nepostavíte.
Na druhou stranu budou potřeba pro vitamíny a minerály, které taky tělo potřebuje a rýže nebo kuřecí maso jich moc nemá.
Ideální jsou například "pěčky". To je sušené ovoce. Vydrží dlouho i v pokojové teplotě a zachovávají si důležité živiny.
Navíc jejich výroba není nijak složitá.
Skladování
/////////////
Maso jsme si už řekli. Čerstvé dlouhodobě jedině mrazák.
Konzervy klidně volně nebo někde v papírových krabicích (proti myším a prachu).
Stejně tak sušené maso, ale musí být nejlépe vzduchotěsně zabaleno. V Tescu např. prodávají takové průhledné plastové krabičky.
Pokud koupíte dost velké, tak se vám tam vejde i celý pytlík mouky. Tu však pro jistotu doporučuji přesít přes sítko, pro případ larev
a v sypat do takové krabičky napřímo.
Co se týče rýže, luštěnin a těstovin, tak je stačí dát doma do poličky nebo pokud je toho hodně, tak do nějakých větších plastových krabic
ve sklepě. Nemusí být vzduchotěsné. Záleží na vlhkosti sklepa. Hlavně to chráníte před myšmi a jinými škůdci.
Další zásoby
///////////////
Palivo
Pokud máte elektrocentrálu pro případ výpadku elektřiny, tak palivo pro něj. Problém však je s životností paliva.
Pokud máte chatu, která jede na plyn z bomby, tak zvažte přikoupit pár bomb navíc.
A pokud vaříte z elektřiny nebo plynu ze sítě a to vypadlo, tak doporučuji mít kempingový vařit a několik kartuší plynu.
Hody na tom neuděláte, ale polívku nebo kafe s tím zvládněte. (A pánové buřtguláš
)
Pro "železnou rezervu", kdyby třeba vypadla na delší dobu elektřina, tak doporučuji svíčky a zapalovače.
Také svítilny a zásobu jednorázových (nedobíjecích) baterií.
To je tak vše, co mě napadá.
Věřím, že mnozí další se mohou přidat se svými radami.
Omlouvám se za zpoždění, měl jsem trochu nával jiných nečekaných věcí.
/////////
Zásoby
/////////
Co nakoupit, kolik a kde ?!
//////////////////////////////
To hlavní je jídlo. O dalších věcech se zmíním jen okrajově.
Primárně potřebujete bílkoviny a sacharidy.
Navíc by to mělo být něco, co vydrží dlouho a to bez nutnosti mrazáku, či jiného zařízení tohoto určení.
Také by jste se měli zásobit něčím, co pravidelně jíte a máte rádi. Nechcete nekoupit jídlo za pár desítek tisíc, aby jste ho pak vyhodili.
Sacharidy
Když pomineme zákusky a jiné nesmysly, tak se z vyloženě sladkých věcí dá dobře uschovat a využít čokoláda. Vydrží dlouho,
dá se konzumovat bez přípravy a je vydatná. Nejlepší a už od dob faraonů prověřený je však med. Pokud je čistý a není ničím kontaminovaný,
tak jej můžete uskladňovat déle, než sami budete žít (našly se vzorky z dob starého Egypta a byly pořád jedlé...). Je relativně zdravý, dá se přidat do kde čeho jako ochucovadlo nebo konzumovat samostatně.
Problém je, že je to rychlý cukr a dlouhodobě z toho vyžívat není moc zdravé.
Dále zde máme "nesladké sacharidy". Brambory, rýže, chleba... atd.
Začneme brambory. Ty jsou dobré do zásoby na pár měsíců (záleží jaké máte skladovací možnosti). K dlouhodobému skladování a zásobení se nehodí. Takže zásoba pro rodinu na 2-3 měsíce, proč ne, ale s tímhle si na nadcházející krizi nevystačíte.
Rýže. Ta je podle mého ideální zdroj sacharidů pro prepera. Je relativně zdravá, dá se dlouhodobě uchovávat v pokojových podmínkách a není příliš drahá. Tohohle můžete klidně nakoupit 50kg a uschovat na pár let na horší časy.
Já osobně počítám tak 50g v suchém stavu / dávka / osoba, ale jak jíte vy, si musíte spočítat sami. Pak to vše vynásobit a spočítat si kolik toho potřebujete na požadovaný počet osob na plánovanou dobu.
Ideální zdroj je podle mě v Lidlu v akci pytel Basmati rýže 4,5kg za 199kč. To je dobrá cena a ta rýže je kvalitní.
Pečivo. Tedy obecně řečeno (počítám zde i chleba). Moc dlouho nevydrží, takže skladování má maximálně v podobě surovin. Převážně mouky.
Mouku lze skladovat déle, ale je náchylná na "útok příživníků". Tedy moli, červi, myši .. kde co. To sice platí pro všechno jídlo, ale pro mouku obzvláště. Pokud moc nepečete nebo nechcete péci domácí chléb, nemám to moc význam, ale pokud jste vášniví "pekaři" a v neděli je vždy na stole bábovka, tak bych zvážil nákup a s tím spojené zabezpečení dobrého skladování.
Těstoviny. Složení je srovnatelné s pečivem, ale na rozdíl od něj se dá (v surovém => suchém stavu) skladovat celé roky bez větších problémů.
Tady si navíc můžete vybrat z různých možností podle chuti a užití. Není problém zase nakoupit 50k a naskladnit je klidně v obýváku (neříkám nutně, ale jde o to, že nepotřebujete ani ledničku). Jediné na co je třeba si dát pozor je velká vlhkost, ale to platí i pro mouku, i když tam je to řešeno skladováním.
Bílkoviny
Nejlepší je maso o tom není řeč, ale s tím je problém, protože se rychle kazí. Venku vydrží tak 12h nebo i méně, v ledničce pár dní a v mrazáku není moc místa. (Bavíme se v neupraveném stavu.) Proto také doporučuji vyprázdnit mrazáky co to jen jde. Zbavte se zbytečností jako je zmrzlina, zákusky, a také zelenina. Ne neříkám nemít zeleninu, ale spotřebovat ji a nahradit ji zeleninou v konzervě nebo zavařenou ve sklenici. Tu zle uchovávat také dlouhodobě a mimo mrazák. Ten budete potřebovat na maso. Maso jinak než v mrazáku neuschováte.
Jediná výjimka jsou (hlavně rybí) konzervy (tuňák je klasika) a také sušené maso. Problém je, že sušené maso je drahé a pokud ho chcete vyrobit, tak to taky není nejlevnější ale pokud to zvládnete a chce se vám do toho, tak to může být dobrá možnost jak mít dlouhodobě uschované kvalitní bílkoviny, připravené k okamžité konzumaci.
Takže pokud nejste vegetariáni, tak mrazák doporučuji v maximální míře naplnit masem. Druh nechám na vás.
Co se týče toho sušeného masa, tak ho můžete nasušit větší množství, ale je třeba to mít dobře osolené nebo přímo namarinované, aby to dobře vytáhlo vlhkost a nezačalo se vám to kazit. Také to pak skladujte někde v suchu.
Konzervy ryb jsou skvělý zdroj bílkovin a lehce se skladují. Problém je, že moudro o zdraví ryb už dnes není tak úplně pravda. Pokud to máte nějaký "Bio Sádek od známého", tak je to samozřejmě super, ale například dravé ryby z moře (jako je právě tuňák) mají zvýšený obsah rtuti. Proto se často nedoporučují dětem a těhotným/kojícím matkám. Takže baštit 2 konzervy tuňáka denně taky není ideální cesta. (Samozřejmě je to lepší než prázdný žaludek. :) ;) )
Dobrá cena tuňáka je tak okolo 300/kg. V Lidlu ve Španělském týdnu mají velkou konzervu tuňáka cca 600g v oleji. (konzerva je cca 950g, ale tuňáka je jen 600 gramů, pozor na to ;) )
Dále můžete pro bílkoviny mít čočku a hrách, ale nejsou to ideální zdroje (živočišné bílkoviny se mnohokrát lépe vstřebávají a tím jsou cennější).
Může to být ale dobrá příloha k jiné bílkovině v menším množství.
Nakonec dodám "protein". (Pro ty které matu prostým překladem do angličtiny, jsem si toho vědem :) ) Myslím samozřejmě ten "fitkový".
Bavím se tedy o práškové podobě bílkoviny, které se dá rozmíchat ve studené vodě a vypít. Kulturisti znají a milují, ostatní poznají a oblíbí si.
Není to sice plnohodnotná náhrada jídla, ale pokud budete mít malý přísun bílkovin, tak tímto ho můžete jednoduše vylepšit. Navíc jak už jsem napsal, stačí studená voda, protřepat, nemíchat a můžete servírovat.
Je to rychle stravitelné a má to dobré živiny. Uskladnění je velmi prosté, protože většinou vám to už přijde v plastovém soudku na závit. Stačí to dát do pokoje, kde není moc vlhkosti a vydrží vám to hravě 2 roky (běžná expirační doba) a většinou i o pár let déle. Navíc je hodně výrobců a příchutí, takže si každý vybere.
Vitamíny a minerály
Věci jako olivy, okurky, zavařená zelenina, ... jsou dobré na dochucení, ale živiny na tom nepostavíte.
Na druhou stranu budou potřeba pro vitamíny a minerály, které taky tělo potřebuje a rýže nebo kuřecí maso jich moc nemá.
Ideální jsou například "pěčky". To je sušené ovoce. Vydrží dlouho i v pokojové teplotě a zachovávají si důležité živiny.
Navíc jejich výroba není nijak složitá.
Skladování
/////////////
Maso jsme si už řekli. Čerstvé dlouhodobě jedině mrazák.
Konzervy klidně volně nebo někde v papírových krabicích (proti myším a prachu).
Stejně tak sušené maso, ale musí být nejlépe vzduchotěsně zabaleno. V Tescu např. prodávají takové průhledné plastové krabičky.
Pokud koupíte dost velké, tak se vám tam vejde i celý pytlík mouky. Tu však pro jistotu doporučuji přesít přes sítko, pro případ larev
a v sypat do takové krabičky napřímo.
Co se týče rýže, luštěnin a těstovin, tak je stačí dát doma do poličky nebo pokud je toho hodně, tak do nějakých větších plastových krabic
ve sklepě. Nemusí být vzduchotěsné. Záleží na vlhkosti sklepa. Hlavně to chráníte před myšmi a jinými škůdci.
Další zásoby
///////////////
Palivo
Pokud máte elektrocentrálu pro případ výpadku elektřiny, tak palivo pro něj. Problém však je s životností paliva.
Pokud máte chatu, která jede na plyn z bomby, tak zvažte přikoupit pár bomb navíc.
A pokud vaříte z elektřiny nebo plynu ze sítě a to vypadlo, tak doporučuji mít kempingový vařit a několik kartuší plynu.
Hody na tom neuděláte, ale polívku nebo kafe s tím zvládněte. (A pánové buřtguláš :D )
Pro "železnou rezervu", kdyby třeba vypadla na delší dobu elektřina, tak doporučuji svíčky a zapalovače.
Také svítilny a zásobu jednorázových (nedobíjecích) baterií.
To je tak vše, co mě napadá.
Věřím, že mnozí další se mohou přidat se svými radami.